Home > Info-artikelen > Een gevarieerd en volledig voedingspatroon
een gevarieerd en gezond voedingspatroon

Een gevarieerd en volledig voedingspatroon

gezond en gevarieerd voedingspatroon

Een gezond, afwisselend en volledig eetpatroon is goed voor lichaam en geest. Het houdt je fit en gezond en zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt tijdens je dagelijkse bezigheden. Eet je veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten? Drink je vooral kraanwater? Neem je wat minder vlees en niet te veel zuivel? En neem je niet zoveel snoep, snacks of frisdrank? Dan eet je in grote lijnen goed voor jezelf en ons milieu.


Eet volgens De Schijf van Vijf

Om iedereen te adviseren en informeren over een juist eetpatroon, heeft Het Voedingscentrum De Schijf van Vijf ontwikkeld. De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen.

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. In het kort eten mensen gezond volgens de Schijf van Vijf als ze: vooral uit de Schijf van Vijf eten, elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden eten, variëren en keuzes buiten de Schijf van Vijf beperken.

Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf samengesteld op basis van de adviezen van de Gezondheidsraad, berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de raad van diverse experts.

De Schijf van Vijf in het kort

  • Eet volop groente en fruit. Eet je veel groente en fruit, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.
  • Eet vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst. Met het eten van volkoren verklein je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
  • Eet meer plantaardig. Meer plantaardig en minder vlees is goed voor jou én voor het milieu. Je kunt variëren met vis, peulvruchten, vlees, noten en ei.
  • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet. Onverzadigd vet is goed voor je bloedvaten. Denk aan olie en halvarine. Nuttig genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
  • Drink dorstlessers zonder suiker. In de Schijf van Vijf staan dranken zonder calorieën: water, koffie en thee.
  • Eet niet te veel en niet te vaak. Je kunt prima af en toe iets buiten de Schijf van Vijf nemen.

Zorg goed voor je gezondheid

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. De producten die in Schijf van Vijf staan zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor de gezondheid, omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Wanneer mensen eten volgens de Schijf van Vijf krijgen ze daarnaast voldoende energie en mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Kiezen mensen bovendien niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, blijven ze makkelijker op gewicht en vergroot dat de kans op een gezonde oude dag.

De Schijf van Vijf biedt dus een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen.

De Schijf van Vijf en voedingssupplementen

In voedingssupplementen zitten vitamines, mineralen en soms ook andere actieve stoffen. Het zijn stoffen die ook in je eten zitten. In principe hebben we geen extra vitamines nodig, mits we altijd en iedere dag goed en gevarieerd eten. Onderzoek laat echter zien dat we de laatste jaren minder groente, fruit en vis zijn gaan eten. De kans op een tekort wordt dus eerder groter, dan kleiner. Hou jij je iedere dag aan De Schijf van Vijf?

► Bekijk onze supplementen


Bron: voedingscentrum.nl
Terug naar overzicht