Home > Info-artikelen > Supplementen bij hooikoortsklachten: Wat helpt?
supplementen tegen hooikoorts klachten

Supplementen bij hooikoortsklachten: Wat helpt?

Wanneer het lente wordt, betekent dit niet alleen lekker weer en mooie bloemen, maar voor veel mensen ook hooikoorts. Dit kan heel vervelend zijn met klachten zoals niezen, jeukende ogen, en een loopneus die je dag kunnen verpesten. Sommige mensen halen medicijnen bij de drogist, maar die werken niet voor iedereen goed. Daarom zoeken veel mensen naar andere manieren om van hun hooikoorts af te komen, vooral manieren die natuurlijk zijn en minder bijwerkingen hebben.

We gaan daarom eens kijken naar supplementen. Deze kunnen een goede aanvulling zijn op gewone medicijnen, of zelfs een oplossing op zich voor wie het liefst natuurlijke middelen gebruikt. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende soorten supplementen die kunnen helpen bij hooikoorts. We bekijken hoe dingen zoals kruidenextracten en belangrijke vitamines kunnen helpen om die lastige hooikoortsklachten minder te maken. Zo kun je hopelijk volop genieten van de lente.


Onderwerpen in dit artikel:


Wat is hooikoorts en welke klachten horen erbij?

Hooikoorts is iets waar veel mensen elk jaar last van hebben. Het komt door een allergie voor stuifmeel van bomen, gras en onkruid dat in de lucht komt als deze planten bloeien. Deze allergie laat ons immuunsysteem te sterk reageren op stuifmeel. Dit is iets wat eigenlijk niet gevaarlijk is, maar wel erg vervelend kan zijn!

Door klimaatverandering zien we dat de seizoenen verschuiven, waardoor er meer stuifmeel in de lucht komt en dit ook langer blijft hangen. Dit betekent dat mensen met hooikoorts langer last kunnen hebben van hun klachten, soms zelfs al vanaf het begin van de lente tot het einde van de zomer.

Als je hooikoorts hebt en in contact komt met stuifmeel, denkt je immuunsysteem dat het een indringer is en maakt antistoffen aan. Dit zorgt ervoor dat je lichaam histamine vrijlaat, wat de vervelende klachten van hooikoorts veroorzaakt. Deze klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen en echt lastig zijn in het dagelijks leven.

Mogelijke hooikoortsklachten:

 • Niezen
 • Loopneus of verstopte neus
 • Jeukende, rode of tranende ogen
 • Kriebelhoest
 • Benauwd gevoel of piepende ademhaling
 • Vermoeidheid
 • Jeuk in onbereikbare plekjes zoals de oren en het gehemelte
 • Geen fel/zonlicht kunnen verdragen
 • Gevoel van griep/koorts/algehele malaise

Hoe erg iemand last heeft van hooikoorts kan heel verschillend zijn. Bij de één zorgt het voor een beetje ongemak, terwijl het bij de ander het dagelijks leven echt lastig maakt. Omdat de klachten zo verschillen, is het belangrijk om een aanpak te vinden die voor jou werkt.

Wist je dit al?

 • Tussen de 800.000 en 1,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan hooikoorts. Veel mensen weten niet genoeg over deze allergie, waardoor ze soms denken dat ze gewoon verkouden zijn. Daardoor nemen ze vaak niet de juiste medicijnen. Gras is de voornaamste veroorzaker van hooikoorts in Nederland. Van de circa 140 verschillende soorten gras in Nederland veroorzaken er 29 hooikoorts. Deze grassoorten bloeien meestal tussen begin mei en half juli. (Bron: Wageningen University & Research)
 • Ongeveer 10% tot 20% van de mensen in Nederland en België heeft hooikoorts, net als ongeveer 10% van de mensen in Westerse landen. Deze allergie begint vaak als iemand tussen de 8 en 25 jaar oud is, en de symptomen komen elk jaar weer terug. Na je 40ste worden de klachten vaak minder, en na je 55ste zijn veel mensen er helemaal vanaf. Het is zeldzaam dat iemand ouder dan 40 jaar voor het eerst hooikoorts krijgt. (Bron: Astmavereniging Nederland en Davos
 • Bijna iedereen met hooikoorts, ongeveer 95%, moet veel niezen en heeft een loopneus tijdens het pollenseizoen. Tussen de 80% en 90% heeft ook last van jeukende en tranende ogen. Een verstopte neus komt wat minder voor, maar toch heeft 70% tot 80% hier problemen mee omdat hun neus van binnen opzwelt. Ongeveer de helft tot 70% voelt zich moe of heeft hoofdpijn, meestal omdat ze 's nachts niet goed kunnen slapen door de klachten. En 60% tot 75% krijgt een kriebelhoest of keelpijn, vaak door slijm dat in hun keel druipt.
 • De 3,5 miljoen mensen in Nederland met hooikoorts niezen samen wel 17,5 miljoen keer per dag tijdens het hooikoortsseizoen. Als je dat optelt voor het hele seizoen van 4 maanden, komen we uit op meer dan 2 miljard niesjes! Dat is een heleboel zakdoeken!

Hoe kun je hooikoortsklachten verminderen?

Het verminderen van hooikoortsklachten kan best een zoektocht zijn naar wat het goed werkt voor jouw persoonlijke situatie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hooikoortssymptomen te verminderen. Denk hierbij aan medische behandelingen tot eenvoudige huis-, tuin- en keukentips.

Dit zijn verschillende manieren om de klachten van hooikoorts tegen te gaan:

Medische behandelingen tegen hooikoorts en allergie

 • Doktersbezoek: De huisarts kan een passend plan maken en checken of je klachten niet door iets anders dan hooikoorts komen.
 • Medicijnen: Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar, waaronder:
  • Antihistaminica: Deze pillen of sprays blokkeren histamine, de oorzaak van allergieën, en zijn zonder recept bij de drogist of apotheek te koop.
  • Corticosteroïden: Neussprays of inhalatoren verminderen ontsteking in neus en luchtwegen, soms is een recept nodig.
  • Hooikoortsspuit (zoals Kenacort): Een corticosteroïden-injectie van de arts voor langdurige verlichting, vaak bij ernstige klachten.

Natuurlijke middelen en leefstijlaanpassingen

 • Natuurlijke middeltjes en drankjes: Kruiden en supplementen zoals brandnetelthee, gember, en kurkuma kunnen helpen dankzij hun ontstekingsremmende werking.
 • Allergietherapie: Een langdurigere oplossing waarbij je lichaam langzaam went aan de allergenen door middel van injecties of onder de tong geplaatste tabletten.
 • Leefstijlaanpassingen: Kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen al helpen. Bijvoorbeeld:
  • Het dragen van een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen.
  • Ramen en deuren gesloten houden op dagen met een hoge pollenconcentratie.
  • Het regelmatig wassen van kleding en beddengoed tijdens het hooikoortsseizoen.
 • Vet onder neus en ogen smeren: Een beetje vaseline rond de neusgaten en onder de ogen kan helpen om pollen te 'vangen' voordat ze een reactie kunnen veroorzaken.

Overige tips tegen hooikoortsklachten

 • Luchtreinigers: Kunnen helpen de lucht in je huis van pollen te zuiveren.
 • Hydratatie: Voldoende drinken helpt je lichaam om toxines, waaronder allergenen, sneller te verwerken en af te voeren.
 • Douchen voor het slapen gaan: Helpt om pollen uit je haar en van je huid te wassen, waardoor je beter slaapt en minder last hebt van nachtelijke symptomen.

Als je deze tips probeert, vind je misschien een mix die jouw hooikoortsklachten verminderen. Praat altijd eerst met je huisarts voordat je iets nieuws probeert, zeker als je al andere medicijnen gebruikt.


Supplementen voor verlichting van hooikoortsklachten

verschillende hooikoorts supplementen zoals vitamines en kruiden

In de zoektocht naar natuurlijke verlichting van hooikoortsklachten bieden supplementen een interessante optie. Hieronder vertellen we je meer over vier soorten supplementen die een rol kunnen spelen bij het verminderen van deze allergische reacties:

 1. Flavonoïden
 2. Botanicals
 3. Vitamines
 4. Etherische oliën

1. Flavonoïden tegen histamine

Flavonoïden zijn sterke stoffen uit planten die helpen tegen ontstekingen en oxidatie. Je vindt ze in veel groenten, fruit, thee, wijn, en chocola. Quercetine is een soort flavonoïde die kan helpen om minder histamine vrij te laten, dat is de stof die allergieklachten geeft, zoals bij hooikoorts. Als je vaak voedsel eet met veel flavonoïden of supplementen neemt, kan dat je hooikoorts klachten verminderen.

Lees meer over flavonoïden.

2. Botanicals bij allergische reacties

Onder botanicals vallen diverse kruiden en planten met medicinale eigenschappen. Voor hooikoorts zijn er enkele specifieke botanicals die verlichting kunnen bieden:

Kurkuma: Mensen waarderen deze wortel vaak voor zijn sterke eigenschappen, dankzij curcumine. Sommigen geloven dat kurkuma ondersteuning kan bieden bij het omgaan met reacties op allergenen, wat interessant zou kunnen zijn voor wie hooikoortsklachten heeft.

Bekijk Kurkuma-supplement.

Gember: Dit kruid wordt geprezen om zijn eigenschappen en sommigen zeggen dat het ondersteunend kan werken bij symptomen zoals een verstopte neus en keelpijn, die je kunt hebben bij hooikoorts.

Bekijk Gember-supplement.

Boswellia: Gewaardeerd in de traditionele Indiase geneeskunde, staat boswellia bekend om zijn bijzondere samenstelling. Er zijn mensen die vinden dat het een ondersteunende rol kan spelen bij het omgaan met ontstekingen in het lichaam, zoals bij hooikoorts.

Bekijk Boswellia-supplement.

3. Vitamines ter ondersteuning van het immuunsysteem

Vitamines spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van het immuunsysteem en kunnen ook helpen bij de verlichting van hooikoortsklachten:

 • Vitamine C: Werkt als een natuurlijk antihistamine door de productie van histamine in het lichaam te verminderen en de afbraak ervan te versnellen.
 • Vitamine D: Kan een regulerende rol spelen in het immuunsysteem en helpen de reacties op allergenen te verminderen. Mensen met een tekort aan vitamine D hebben vaak meer last van allergieën.

Bekijk vitaminesupplementen.

4. Etherische oliën ter verlichting van hooikoortssymptomen

Het gebruik van etherische oliën kan een aangename en effectieve manier zijn om hooikoortssymptomen te verlichten:

 • Pepermuntolie: Bekend om zijn verkoelende en ontstekingsremmende eigenschappen, kan het helpen de verstopte neus en hoofdpijn te verlichten.
 • Eucalyptusolie: Heeft een zuiverende werking en kan helpen de luchtwegen vrij te maken en ademhalingsklachten te verminderen.
 • Lavendelolie: Bekend om zijn ontspannende effecten, kan het ook helpen de reactie van het lichaam op allergenen te verminderen.

Deze natuurlijke supplementen kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Ook hierbij geldt weer het advies om het even te overleggen met je huisarts.


Bijzondere bijenbescherming: Propolis en allergieën

porpolis supplement als natuurlijke bescherming tegen hooikoorts klachten

Propolis wordt vaak gezien als een bijzonder middeltje uit de natuur, vooral bij allergieën zoals hooikoorts. Maar wat is er zo bijzonder aan propolis, en hoe wordt het eigenlijk gemaakt?

Wat is propolis?

Propolis is een kleverige stof die bijen halen uit knoppen en bomen. Ze gebruiken het om kiertjes in hun korf dicht te maken. Zo houden ze hun huis schoon en veilig voor ziektekiemen en virussen. Deze "bijenlijm" is dus heel belangrijk voor hun gezondheid.

De rol van flavonoïden

Propolis werkt zo goed omdat er flavonoïden in zitten. Dit zijn stoffen die ontstekingen kunnen tegengaan en ons immuunsysteem helpen. Ze maken dat ons lichaam minder heftig reageert op dingen waar we allergisch voor zijn, zoals bij hooikoorts.

Propolis en hooikoorts

Bijen gebruiken propolis al heel lang om hun korf te beschermen. Onderzoek laat zien dat propolis ook mensen kan helpen, vooral bij hooikoorts. Het lijkt je immuunsysteem rustiger te maken bij allergische reacties.

Wateroplosbare propolis met micellentechnologie

De meest effectieve en snelwerkende vorm van propolis is de wateroplosbare variant die gebruikmaakt van micellentechnologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de actieve bestanddelen van propolis beter door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dit betekent dat de voordelen van propolis, zoals de vermindering van allergische reacties, sneller en effectiever kunnen worden ervaren.

Dus, propolis is een hele natuurlijke manier die niet alleen goed is voor bijen, maar ook kan helpen als je last hebt van hooikoorts. We zien we dat steeds meer onderzoek en ervaringen positief zijn over het verminderen van allergieklachten.

Bekijk wateroplosbare Propolis.


Welke middeltjes NIET werken tegen hooikoortsklachten

tips tegen hooikoortsklachten die niet helpen

In onze (online) zoektocht naar manieren om hooikoorts te verlichten, vinden we vaak tips die niet helpen of zelfs averechts werken. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je echt last hebt van de klachten die bij hooikoorts horen. Het is daarom belangrijk te weten welke adviezen niet kloppen, vooral als je dacht dat ze wél zouden werken:

 1. Lokale honing consumeren: Veel mensen denken dat lokale honing eten helpt tegen hooikoorts, omdat je dan went aan de pollen uit de buurt. Maar, wetenschappers hebben niet gevonden dat dit echt werkt. De pollen in honing zijn ook vaak niet dezelfde als de pollen die hooikoorts geven.
 2. Overmatig vitamines slikken: Sommige mensen denken dat extra veel vitamine C slikken helpt tegen hooikoorts. Maar, te veel vitamines kunnen bijwerkingen geven en helpen niet altijd tegen allergieklachten.
 3. Alcoholgebruik: Sommige mensen denken dat drankjes zoals warme whisky of brandy kunnen helpen bij hooikoorts. Maar alcohol kan het juist erger maken, omdat er histamine in zit en het je immuunsysteem actiever maakt.
 4. Luchtbevochtigers: Hoewel ze nuttig kunnen zijn bij droge lucht binnenshuis, kunnen luchtbevochtigers in sommige gevallen de hooikoortssymptomen verergeren door een gunstige omgeving te creëren voor de groei van schimmels en huisstofmijten.
 5. Douchen met koud water om de symptomen te 'schokken': Er is geen bewijs dat het nemen van koude douches enige verlichting biedt voor hooikoortssymptomen. Hoewel het verfrissend kan zijn, heeft het geen effect op allergische reacties.

Belangrijk om te weten is dat deze middeltjes misschien even helpen, maar ze lossen de echte allergieproblemen niet op. Voor een goede aanpak van hooikoorts moet je vertrouwen op dingen die echt werken, zoals medicijnen die de dokter geeft, natuurlijke supplementen die echt getest zijn, en je leefstijl aanpassen om minder in contact te komen met allergenen.


Conclusie over voedingssupplementen tegen hooikoortsklachten bij die vervelende pollen in de lucht

Lente en zomer zijn mooi, maar niet zo fijn voor wie hooikoortsklachten heeft door de pollen die door de lucht zweven. Gelukkig zijn er naast gewone medicijnen ook voedingssupplementen die hierbij kunnen helpen. Dingen zoals flavonoïden, bepaalde kruiden, vitamines en etherische oliën kunnen elk op hun manier helpen bij hooikoorts. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen minder heftig te reageren op pollen of de luchtwegen vrij te maken. Ook propolis, een bijenproduct, kan speciaal helpen door zijn potentiële ontstekingsremmende werking.

Maar let op, niet alles werkt voor iedereen hetzelfde. En praat eerst met een dokter voordat je nieuwe supplementen tegen hooikoorts probeert, vooral als je al andere medicijnen slikt. Met de juiste mix van medicijnen en natuurlijke middelen kun je misschien toch nog van de lente en zomer genieten, ook met hooikoorts (en hopelijk zonder die vervelende klachten)!

Terug naar overzicht