Home > Info-artikelen > Supplementen voor gewrichten: Alles wat je moet weten
supplementen voor gewrichten

Supplementen voor gewrichten: Alles wat je moet weten

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over supplementen voor gewrichten en wat de toegevoegde waarde kan zijn om naast een gezonde voeding en levensstijl te kiezen voor extra voedingssupplementen voor gewrichten.

Wat zijn gewrichten en waarom zijn ze belangrijk?

Gewrichten zijn de beweegbare verbindingen tussen botten in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen, buigen, draaien en onze ledematen kunnen strekken. Er zijn verschillende soorten gewrichten, maar ze werken allemaal samen om ons te helpen bewegen.

In een gewricht zit een laagje kraakbeen op de uiteinden van de botten. Dit kraakbeen is glad en veerkrachtig en helpt de botten soepel over elkaar te laten glijden. Ook zorgt het ervoor dat de botten niet tegen elkaar schuren. In de gewrichten zit ook een vloeistof, gewrichtsvloeistof genoemd, die helpt bij het smeren van de beweging.

Spieren en pezen zijn ook belangrijk voor het functioneren van gewrichten. Spieren zorgen voor de kracht om te bewegen, terwijl pezen de spieren met de botten verbinden. Wanneer we een beweging willen maken, trekken de spieren zich samen en trekken aan de pezen, die op hun beurt aan de botten trekken. Zo kunnen we onze armen, benen en andere lichaamsdelen bewegen.

Gewrichten spelen een cruciale rol in onze mobiliteit en dagelijkse activiteiten en dragen bij aan onze algehele gezondheid en welzijn. Als je soepele gewrichten hebt, kun je doorgaans prettig bewegen en zijn deze bewegingen niet beperkt.

gezond gewricht

Gewrichtsklachten: Oorzaken en symptomen

Problemen met gewrichten kunnen verschillende oorzaken hebben. Een paar voorbeelden zijn ouder worden, te veel doen met je lichaam, tijdens het sporten iets verkeerd doen of ziektes zoals artritis en artrose. Als je last hebt van je gewrichten, kun je pijn voelen, stijf zijn, een dik gewricht hebben of niet zo goed kunnen bewegen als eerst. Het is slim om iets te doen aan deze klachten, zodat je niet nog meer problemen krijgt.

De 8 meest voorkomende gewrichtsklachten in Nederland zijn:

 1. Artrose: Slijtage van het kraakbeen in gewrichten, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte beweging
 2. Reumatoide artritis: Een chronische ontstekingsziekte die vooral de gewrichten aantast en kan leiden tot pijn, zwelling en stijfheid.
 3. Overbelasting: Door sport, werk of andere lichamelijke inspanning kan een gewricht overbelast raken, wat tot pijnklachten en immobiliteit kan leiden.
 4. Jicht: Een pijnlijke vorm van artritis veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten.
 5. Peesontsteking (tendinitis): Ontsteking of irritatie van een pees, wat kan leiden tot pijn en beperkte beweging rond het gewricht.
 6. Slijmbeursontsteking: Ontsteking van de slijmbeurs, een klein zakje gevuld met vloeistof dat helpt bij het smeren van gewrichten.
 7. Carpaal tunnel syndroom: Een pijnlijke aandoening in de pols en hand, veroorzaakt door druk op een zenuw in de pols.
 8. Frozen shoulder: Een pijnlijke en stijve schouder door ontsteking en verkleving van het gewrichtskapsel.

Soms krijg je last van je gewrichten als je ouder wordt. Dat komt doordat het laagje kraakbeen dunner wordt en minder goed werkt. Ook kan het zijn dat je te veel doet met je lichaam. Als je bijvoorbeeld zware dingen tilt of lang dezelfde beweging maakt, kunnen je gewrichten sneller slijten. Je hoort dit vaak bij mensen die lang lichamelijk zwaar werk doen of hebben gedaan.

Als je last hebt van je gewrichten, is het belangrijk om te kijken wat je eraan kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld rust nemen, oefeningen doen om je spieren sterker te maken of medicijnen gebruiken die de dokter je voorschrijft. Door goed voor je gewrichten te zorgen, kun je voorkomen dat je nog meer problemen krijgt. Ook kun je ervoor kiezen om extra supplementen te nemen om je gewrichten en hun normale werking te ondersteunen.

gewrichtsklachten

Waarom supplementen gebruiken voor gewrichten?

Supplementen voor gewrichten kunnen een extra hulpje zijn als je al goed voor jezelf zorgt en gezond leeft. Ze kunnen je gewrichten helpen om gezond te blijven en het fijn te maken om te bewegen. Deze supplementen kunnen bijdragen aan het goed voelen van je gewrichten en ervoor zorgen dat je comfortabel kunt blijven bewegen.

Het nemen van supplementen voor je gewrichten kan om verschillende redenen nuttig zijn. Sommige mensen gebruiken ze omdat ze ouder worden en hun gewrichten minder soepel aanvoelen. Anderen nemen supplementen omdat ze veel sporten of actief zijn en hun gewrichten extra willen ondersteunen. Weer anderen kunnen supplementen gebruiken omdat ze merken dat hun gewrichten pijnlijk of stijf aanvoelen.

Er zijn veel soorten supplementen die je kunt nemen om je gewrichten te ondersteunen. Enkele voorbeelden zijn Boswellia Serrata, vitamine D, kurkuma en omega-3. Boswellia Serrata is een natuurlijk kruidenextract dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft en kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van je botten en kan ontstekingen verminderen. Kurkuma, een specerij met een actief ingrediënt genaamd curcumine, heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan bijdragen aan de gezondheid van je gewrichten. Omega-3, een type vetzuur dat vooral in vette vis voorkomt, is ook goed voor je gewrichten, omdat het helpt ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid van je gewrichten kan ondersteunen.*

* Medische claims zijn goedgekeurd of in afwachting van goedkeuring door de Europese commissie.

Supplementen voor gewrichten zijn geen wondermiddel, maar ze kunnen een verschil maken voor sommige mensen. Supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde levensstijl. Het is nog steeds belangrijk om goed te eten, voldoende te bewegen en je lichaam goed te verzorgen.

Als je overweegt om supplementen voor je gewrichten te gebruiken, is het een goed idee om met je dokter, fysiotherapeut of behandelend arts te praten. Hij of zij kan je helpen beslissen of supplementen geschikt zijn voor jou en welke soorten het beste bij jouw situatie passen. Vergeet niet dat supplementen alleen mogen worden gebruikt als aanvulling op een gezonde levensstijl en niet als vervanging ervan.

Hoe kunnen supplementen helpen bij gewrichtsklachten?

voedingssupplementen om gewrichtsklachten te verlichten

Supplementen voor gewrichten kunnen op verschillende manieren bijdragen aan het verlichten van klachten. Ze kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben, de aanmaak van kraakbeen stimuleren en de smering van gewrichten verbeteren.

Ontstekingsremmende werking

Sommige supplementen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en pijn in de gewrichten. Voorbeelden van deze supplementen zijn kurkuma, Boswellia Serrata en omega-3 vetzuren. Door het verminderen van ontstekingen kunnen deze supplementen bijdragen aan het verlichten van gewrichtspijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid.

Stimulatie van kraakbeenaanmaak

Bepaalde supplementen kunnen de aanmaak van kraakbeen bevorderen, wat de gezondheid van de gewrichten ten goede komt. Gezond kraakbeen is belangrijk omdat het helpt om de gewrichten soepel te laten bewegen en schokken op te vangen. Supplementen zoals glucosamine en chondroïtine zijn voorbeelden van stoffen die kunnen bijdragen aan het behoud en de groei van kraakbeen.

Verbetering van gewrichtssmering

Supplementen kunnen ingrediënten bevatten die bijdragen aan de smering van gewrichten, wat helpt om soepelere bewegingen mogelijk te maken. Een goed gesmeerd gewricht kan minder pijnlijk zijn en gemakkelijker bewegen. Hyaluronzuur is een voorbeeld van een supplement dat kan helpen bij het verbeteren van de gewrichtssmering.

Ondersteuning van de algehele gezondheid van gewrichten

Naast de specifieke voordelen die sommige supplementen kunnen bieden, kunnen ze ook bijdragen aan de algehele gezondheid van je gewrichten. Vitamine D, bijvoorbeeld, is belangrijk voor sterke botten en kan helpen bij het voorkomen van bot- en gewrichtsproblemen. Door het nemen van supplementen die de gezondheid van je gewrichten ondersteunen, kun je mogelijk bijdragen aan het behoud van een goede gewrichtsfunctie en het verminderen van klachten.

Supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde levensstijl en eventuele medische behandelingen wanneer je gewrichtsklachten hebt. Het is altijd aan te raden om een arts te raadplegen voordat je met supplementen begint. Zo weet je zeker dat je de juiste supplementen kiest en een arts kan inschatten of ze veilig zijn voor jouw persoonlijke situatie. Ook kan een arts bepalen of het voor jou eventueel een toegevoegde waarde heeft om supplementen voor gewrichten te gebruiken.

Supplementen voor gewrichten: Welke opties zijn er en welke zijn het beste?

Er zijn verschillende supplementen beschikbaar voor gewrichten. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 • Boswellia Serrata (Frankincense)
 • Omega-3 vetzuren
 • Kurkuma (curcumine)
 • Glucosamine
 • Chondroïtine
 • MSM (methylsulfonylmethaan)
 • Collageen
 • Propolis
 • Vitamine D

Naast de keuze voor specifieke supplementen, is het ook belangrijk om te letten op de vorm waarin deze supplementen voor gewrichten worden aangeboden. Wateroplosbare supplementen met micellentechnologie zijn vaak de beste keuze voor gewrichtssupplementen, en hier is waarom:

Micellentechnologie zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten in het supplement worden omgezet in kleine deeltjes, oftewel micellen. Deze micellen zijn gemakkelijker op te nemen door het lichaam, waardoor de biologische beschikbaarheid en effectiviteit van het supplement enorm worden verbeterd. Dit betekent dat je lichaam meer van de werkzame stoffen kan opnemen en gebruiken om je gewrichten te ondersteunen.

Wateroplosbare supplementen zijn beter opneembaar dan supplementen in andere vormen, zoals pillen, poeders, oliën of capsules. Dit komt omdat wateroplosbare supplementen gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen en sneller worden opgelost in de maag en darmen. Dit zorgt voor een snellere en effectievere werking van het supplement.

In het kort, bij het kiezen van supplementen voor gewrichten is het niet alleen belangrijk om te letten op welke ingrediënten het supplement bevat, maar ook op de vorm waarin het wordt aangeboden. Wateroplosbare supplementen met micellentechnologie bieden een betere opname en effectiviteit, waardoor ze een betere keuze zijn voor het ondersteunen van de gezondheid van je gewrichten.

wateroplosbare supplementen ter ondersteuning van gewrichten

Conclusie: Supplementen voor gewrichten ter ondersteuning

Supplementen voor gewrichten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl en een evenwichtig dieet. Ze kunnen bijdragen aan het ondersteunen van gewrichtscomfort, het bevorderen van soepelheid en het verbeteren van de gewrichtsfunctie. Het is belangrijk om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor medische behandelingen, maar ze kunnen wel bijdragen aan het algehele welzijn van onze gewrichten. Overleg altijd met een arts of zorgverlener voordat je begint met het nemen van supplementen, vooral als je al medicatie gebruikt of een medische aandoening hebt.

Naast het gebruik van supplementen zijn er ook andere manieren om de gezondheid van je gewrichten te ondersteunen. Hier zijn 7 tips voor een goede gezondheid van gewrichten zonder het gebruik van supplementen:

 1. Eet een evenwichtig dieet
 2. Beweeg regelmatig
 3. Houd een gezond gewicht
 4. Vermijd overbelasting
 5. Werk aan een goede houding
 6. Drink voldoende
 7. Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik

Door deze tips te volgen, kun je bijdragen aan het behoud van een goede gewrichtsgezondheid en mogelijk gewrichtspijn en andere problemen voorkomen of verminderen.

Overweeg je extra supplementen voor je gewrichten te gebruiken?

Bekijk dan onze wateroplosbare supplementen voor gewrichten 


Referenties:

Terug naar overzicht