Wat zijn micellen?

 • Wat zijn micellen?

  Micellen zijn lichaamseigen ‘pakketjes’ die onder invloed van de galblaas door het lichaam worden aangemaakt. Dit gebeurt
  in de dunne darm om moeilijk oplosbare, vetachtige en vette stoffen te kunnen opnemen in het bloed. De werking van micellen is te vergelijken met die van zeep. Je spoelt vette stoffen met gebruik van zeep en water zo van je handen af, terwijl dit met alleen water niet mogelijk is. Op soortgelijke manier worden vetten door je lichaam ‘ingepakt’ in pakketjes (micellen), waarna ze oplosbaar zijn in water en kunnen worden opgenomen.

 • wat zijn micellen en hoe zijn micellen opgebouwd?

  De micellenwerking van zeep.

 • Hoe zijn micellen opgebouwd?

  Micellen zijn oppervlakte-actieve stoffen, opgebouwd uit een aantal moleculen in water. Micellen hebben een hydrofiele (waterminnende) kop, die water aantrekt en vet afstoot. Daarnaast hebben micellen een lipofiele (vetminnende) staart, wat inhoudt dat deze vet aantrekt en water afstoot. De kop zit aan de buitenkant van de micel en de staart zit aan de binnenkant. De combinatie van deze unieke eigenschappen zorgt ervoor dat micellen handige ‘pakketjes’ vormen die bepaalde actieve stoffen in je lichaam ongehinderd op hun bestemming brengen waar deze nodig zijn. 

 • Wat zijn micellen?

  De opbouw van micellen.

Micellen functioneren als handige transporteur van waardevolle voedingsstoffen en vitamines

 • Wat is de taak van micellen in ons lichaam?

  Micellen spelen een belangrijke rol bij de opname van werkzame stoffen en vitamines uit o.a. voedsel en voedingssupplementen. Je lichaam maakt van nature micellen aan bij de vertering van voedsel en deze micellen hebben als taak om waardevolle stoffen te beschermen tegen maagzuur en pancreassap. Zonder bescherming van micellen, zouden deze stoffen worden aangetast of afgebroken in de maag. Ook zorgen micellen ervoor dat iedere stof specifiek op de plek in het lichaam terecht komt waar deze nodig is. Door de efficiënte celpenetratie wordt er bijna niets van de stof verspild en zorgen micellen voor een nagenoeg volledige lichaamsopname van de gewenste stoffen.

 • Micellen zijn microscopisch kleine bolletjes van vetachtige stoffen die in water worden opgelost

  Micellen zijn niet zichtbaar met het blote oog, omdat ze zo klein zijn. In 1 druppel bevinden zich ongeveer zo'n 500 miljoen micellen. Micellen worden vanwege hun bijzondere eigenschapen al jaren succesvol toegepast in de farmaceutische industrie. Het woord 'micel' is afgeleid van het Latijnse 'micella' en 'mica', wat 'korrel' betekent.

Wat zijn verschillende toepassingen van micellen

Micellen in vitamines en supplementen

Het is ons gelukt om de lichaamseigen, bijzondere werking van micellen toe te passen in onze producten. Hierdoor zijn al onze producten 100% wateroplosbaar en wordt de effectieve lichaamsopname tot 20x verhoogd in vergelijking met conventionele pillen, poeders, capsules en oliën. We noemen deze gepatenteerd techniek MyCell Enhanced Technology®. De technologie is in 2018 in Madrid bekroond met een prestigieuze Cphi Pharma Award voor de hoge innovatie waarde.

Meer lezen