Home > Info-artikelen > Van Oudheid tot Nu: De geschiedenis van voedingssupplementen
de geschiedenis van supplementen

Van Oudheid tot Nu: De geschiedenis van voedingssupplementen

Onderwerpen in dit artikel

Inleiding

Welkom bij deze unieke reis door de tijd! We gaan samen ontdekken hoe de voedingssupplementen, die we nu zo gewoon vinden, door de jaren heen zijn veranderd. Van planten en kruiden tot pilletjes en poeders, supplementen hebben een lange en interessante reis afgelegd. Laten we samen deze reis beginnen.


De Oudheid (ca. 5000 v.Chr - 500 n.Chr)

supplementen en voedsel in de tijd van de Egyptenaren

Onze reis begint in de oudheid. Mensen hadden toen niet de pillen en poeders die we nu in winkels zien, maar ze wisten wel hoe ze gezonder konden worden met de dingen die ze in de natuur vonden.

Neem bijvoorbeeld de Chinezen. Meer dan 2000 jaar geleden gebruikten ze al ginseng. Dit is een plant die ze vonden in de bergen. Ze dachten dat het hen zou helpen om langer en gezonder te leven. Ginseng werd gebruikt om de energie te verhogen, de geest scherp te houden en het lichaam te beschermen tegen ziektes. De Chinezen waren zo onder de indruk van deze plant dat ze dachten dat het een soort magische kracht had.

In Egypte was knoflook een populair middel. De Egyptenaren geloofden dat knoflook hen kon helpen beter te worden als ze ziek waren. Ze aten het niet alleen, maar maakten er ook drankjes van. Ze dachten dat deze drankjes hen konden helpen om sterker te worden en om beter te worden als ze ziek waren.

Ook in andere culturen, zoals de Griekse en Romeinse, werden natuurlijke middelen gebruikt om gezonder te worden. Ze gebruikten bijvoorbeeld honing om wonden te genezen en olijfolie om hun huid te beschermen tegen de zon.


De Middeleeuwen (ca. 500 - 1500)

supplementen in de middeleeuwen

We maken een sprong naar de Middeleeuwen. In deze tijd waren er nog steeds geen pillen, maar mensen wisten wel steeds beter hoe ze planten en kruiden konden gebruiken om gezonder te worden.

Kruiden werden in deze tijd niet alleen gebruikt om eten op smaak te brengen, maar ook als medicijnen. Mensen begonnen te begrijpen dat sommige kruiden hen konden helpen om beter te worden als ze ziek waren. Ze leerden ook dat andere kruiden konden helpen om ziektes te voorkomen.

Een bekend voorbeeld is de pestdokter. Dit was een dokter die mensen hielp die de pest hadden, een heel gevaarlijke ziekte in die tijd. De pestdokter droeg een masker met een lange neus. In die neus stopte hij kruiden, zoals munt en rozemarijn. Hij dacht dat deze kruiden hem konden beschermen tegen de ziekte. Of ze dat ook echt deden, dat weten we niet. Maar het is wel een goed voorbeeld van hoe mensen in die tijd dachten over kruiden en gezondheid.

Naast kruiden werd ook voedsel gebruikt om gezond te blijven. Mensen aten bijvoorbeeld veel groenten en fruit, omdat ze dachten dat dit hen gezond hield. En ze aten veel vis en vlees, omdat ze dachten dat dit hen sterk maakte.


De Industriële Revolutie (ca. 1760 - 1840)

supplementen tijdens de industriële revolutie

De volgende stop op onze reis is de Industriële Revolutie. Dit was de tijd dat fabrieken werden uitgevonden. Deze fabrieken konden dingen maken sneller en goedkoper dan ooit tevoren. Dit veranderde ook de wereld van de voedingssupplementen.

In deze tijd begonnen mensen te experimenteren met het maken van pillen in fabrieken. De pillen werden gemaakt van verschillende soorten planten en kruiden, net als in de oudheid en de middeleeuwen. Maar nu konden ze sneller en goedkoper gemaakt worden. Dit betekende dat meer mensen toegang hadden tot deze pillen.

Er waren ook mensen die nieuwe soorten pillen probeerden te maken. Ze experimenteerden met verschillende soorten chemicaliën en stoffen. Sommige van deze pillen waren succesvol, maar andere waren gevaarlijk. Dit was een tijd van veel experimenteren en leren.


De 20e Eeuw (1900 - 1999)

De volgende halte is de 20e eeuw. Dit was de eeuw van de grote doorbraak van voedingssupplementen. Er kwamen steeds meer soorten pillen op de markt, gemaakt voor verschillende doelen.

Er waren vitaminepillen, die je kon nemen als je niet genoeg vitamines kreeg uit je eten. Er waren pillen om af te vallen, die beloofden dat je kon afvallen zonder te hoeven sporten of diëten. En er waren pillen om sterker te worden, die beloofden dat je spieren kon krijgen zonder te hoeven trainen.

Maar er waren ook problemen. Sommige van deze pillen waren niet veilig. Ze bevatten stoffen die gevaarlijk konden zijn als je er te veel van nam. En soms beloofden ze dingen die niet waar konden zijn. Dit leidde tot veel discussies en uiteindelijk tot nieuwe regels voor de verkoop van voedingssupplementen.


De 21e Eeuw (2000 - heden)

En dan komen we aan in de 21e eeuw. De wereld van voedingssupplementen is nu heel anders dan in de oudheid. Er zijn nu supplementen voor bijna alles wat je kunt bedenken. En we weten nu veel beter wat veilig is en wat niet.

Er zijn nu ook nieuwe soorten supplementen, zoals genetisch gemodificeerde supplementen. Dit zijn pillen die gemaakt zijn met behulp van de nieuwste technieken. Ze zijn ontworpen om heel specifiek te helpen bij bepaalde problemen. Dit is mogelijk gemaakt door de grote vooruitgang in de wetenschap en technologie.

Maar net als in de vorige eeuwen zijn er ook nu nog uitdagingen. Niet alle supplementen doen wat ze beloven. En sommige kunnen zelfs schadelijk zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Daarom is het belangrijk om altijd goed onderzoek te doen voordat je een supplement gaat gebruiken.


Trendanalyse: De toekomst van voedingssupplementen

de toekomst van voedingssupplementen

In de afgelopen jaren hebben we verschillende trends gezien in de voedingssupplementenindustrie. Deze trends zullen naar verwachting doorzetten en de richting van deze industrie in de nabije toekomst bepalen.

 1. Personalisatie van supplementen

Een van de meest opvallende trends in de supplementenindustrie is de verschuiving naar personalisatie. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in supplementen die specifiek zijn afgestemd op hun individuele behoeften. Dit is mogelijk gemaakt door de vooruitgang in genetica en biotechnologie, waardoor bedrijven supplementen kunnen aanbieden die zijn afgestemd op de unieke genetische samenstelling (DNA) en levensstijl van een individu. We kunnen verwachten dat deze trend van gepersonaliseerde supplementen de komende jaren zal blijven groeien.

 1. Natuurlijke en biologische supplementen

Er is een groeiende vraag naar natuurlijke en biologische supplementen. Consumenten worden zich steeds meer bewust van de impact van synthetische stoffen op hun gezondheid en het milieu. Daarom geven ze de voorkeur aan supplementen die zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en op een duurzame manier zijn geproduceerd. Deze trend is een weerspiegeling van een grotere beweging naar biologische en natuurlijke producten in verschillende industrieën.

 1. Technologie-gebaseerde oplossingen

Technologie speelt een steeds grotere rol in de supplementenindustrie. Er zijn apps ontwikkeld om consumenten te helpen hun supplementinname te volgen, en bedrijven maken gebruik van geavanceerde productietechnieken - zoals micellentechnologie - om nieuwe soorten supplementen te creëren. Verwacht wordt dat de integratie van technologie in deze industrie zal blijven toenemen, waarbij technologie wordt gebruikt om de productie, distributie en consumptie van supplementen te verbeteren.

 1. Transparantie en traceerbaarheid

Consumenten vragen steeds meer om transparantie en traceerbaarheid van de producten die ze consumeren, inclusief supplementen. Ze willen weten waar de ingrediënten vandaan komen, hoe ze worden geproduceerd, en of ze duurzaam en ethisch zijn. Bedrijven die deze informatie bieden en hun productieprocessen transparant maken, zullen waarschijnlijk een concurrentievoordeel hebben.

 1. Functionele supplementen

Er is een toenemende interesse in functionele supplementen - die zijn ontworpen om specifieke gezondheidsdoelen te ondersteunen, zoals het verbeteren van de slaap, het bevorderen van de spijsvertering, of het verbeteren van de cognitieve functie. We kunnen verwachten dat er in de toekomst meer gespecialiseerde, doelgerichte supplementen op de markt zullen komen.


Conclusie

Voedingssupplementen hebben een lange weg afgelegd. Ze zijn begonnen in de oudheid en zijn nu belangrijk voor onze gezondheid. Ze helpen ons om gezond te blijven en om ons beter te voelen.

In de geschiedenis hebben mensen veel verschillende dingen als supplementen gebruikt. Ze gebruikten planten, zoals ginseng en zeewier, maar ook pillen en poeders. Deze supplementen veranderden naarmate mensen nieuwe dingen leerden en nieuwe technologieën uitvonden.

We hebben ook gekeken naar de trends in supplementen. Wat is er nieuw en populair? We zien dat supplementen steeds meer op ons worden afgestemd. Ze zijn gemaakt van natuurlijke dingen. We gebruiken technologie om ze beter te maken. En we willen weten waar onze supplementen vandaan komen.

Supplementen veranderen dus steeds. Ze passen zich aan aan wat we nodig hebben en aan wat we weten. Dit zal in de toekomst blijven gebeuren. We zijn benieuwd wat de toekomst ons brengt. We blijven leren en ontdekken op het gebied van supplementen!


Wist je dat?

 • Wist je dat de oude Romeinen al supplementen gebruikten? Zij slikten oesters voor een beter gezichtsvermogen.
 • In de 19e eeuw waren vitamines nog niet ontdekt, maar mensen namen toch supplementen in. Ze namen vaak levertraan, zonder te weten dat dit vol vitamine D en A zat. Halverwege de vorige eeuw werd levertraan vaak ook als 'supplement' gegeven aan kinderen. Hier werd zelfs volop reclame voor gemaakt!
  levertraan advertentie jaren '50
 • Cocaïne werd in de 19e eeuw vaak gebruikt in 'tonics' en 'elixers' als een soort supplement om mensen energie te geven. Gelukkig weten we nu beter!
  cocaïne tonic supplement drankje uit het jaar 1900
 • Wist je dat in de Victoriaanse tijd arsenicum werd gezien als een schoonheidssupplement? Het werd gebruikt om de huid een bleke tint te geven.
 • In de jaren 20 van de vorige eeuw werd radium toegevoegd aan bepaalde supplementen. Het idee was dat het je energie zou geven. Helaas bleek het ook kanker te veroorzaken.
 • In de jaren 50 werd vitamine D toegevoegd aan melk om rachitis, een ziekte die botten verzwakt, te voorkomen.
 • Wist je dat vitaminepillen pas sinds de jaren 40 bestaan? Voor die tijd moesten mensen hun vitamines uit hun voeding halen.
 • In de jaren 70 werd het populaire supplement ginseng als een wondermiddel beschouwd. Het zou helpen tegen bijna alles, van stress tot seksuele disfunctie.
 • Wist je dat de verkoop van vitamine C in de jaren 70 explodeerde nadat Nobelprijswinnaar Linus Pauling beweerde dat het verkoudheid kon voorkomen?
 • In de jaren 80 werd echinacea enorm populair als een supplement om het immuunsysteem te boosten.
 • De eerste energiedrankjes, die vaak vitamines en andere supplementen bevatten, verschenen in de jaren 90 op de markt.
 • Wist je dat de supplementenindustrie in de VS nu bijna $50 miljard per jaar waard is? Dat is een lange weg van de oesters en levertraan van vroeger!
 • In de oudheid kauwden mensen op wilgenbast, een natuurlijk pijnstillend middel. Nu nemen we gewoon een aspirine.
 • De term 'vitamine' is pas in 1912 bedacht door de Poolse biochemicus Casimir Funk.
 • Wist je dat de oudste bekende vermelding van ginseng teruggaat tot 196 v.Chr. in China?
 • Zeewier is een van de oudste supplementen ter wereld. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in landen als Japan.
 • De oude Egyptenaren gebruikten knoflook als een soort supplement. Ze dachten dat het hielp tegen allerlei ziektes.
 • In de middeleeuwen werd saffraan beschouwd als een wondermiddel. Het werd voor bijna alles gebruikt, van depressie tot de pest.
 • De eerste multivitamine, genaamd 'One A Day', werd in 1940 op de markt gebracht. De naam was gebaseerd op het idee dat één pil per dag alle nodige voedingsstoffen kon bieden.
 • Wist je dat de allereerste vitamine die werd ontdekt vitamine A was? Dit gebeurde in 1913 door twee onafhankelijke onderzoeksteams. Hun ontdekking heeft de weg vrijgemaakt voor de voedingssupplementen die we vandaag de dag kennen en gebruiken.

 

Bekijk onze moderne, wateroplosbare supplementen

Terug naar overzicht