Home > Info-artikelen > Voedingssupplementen: Een uitgebreide gids voor alle soorten
voedingssupplementen

Voedingssupplementen: Een uitgebreide gids voor alle soorten

Voedingssupplementen zijn producten die ontwikkeld zijn om de voeding aan te vullen met essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Deze voedingsstoffen omvatten vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen en andere bioactieve stoffen. In deze uitgebreide gids zullen we verschillende soorten voedingssupplementen bespreken, waarbij we ingaan op hun voordelen, bijwerkingen, en hoe ze op de juiste manier kunnen worden gebruikt om je gezondheid te ondersteunen. Daarnaast zullen we tips en adviezen geven om je te helpen bij het navigeren door het grote aanbod van voedingssupplementen en het maken van de beste keuzes voor jouw specifieke behoeften, levensstijl en gezondheidsdoelen.

Of je nu een atleet bent die op zoek is naar een manier om je prestaties te verbeteren, iemand met een specifiek dieet dat bepaalde voedingsstoffen mist, of gewoon op zoek bent naar manieren om je algehele gezondheid en welzijn te bevorderen, deze gids zal je voorzien van de kennis die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van voedingssupplementen en om het meeste uit je dagelijkse routine te halen.


De onderwerpen in dit artikel:


Waarom voedingssupplementen gebruiken?

voedingsondersteuning

Voedingssupplementen kunnen om uiteenlopende redenen worden gebruikt, afhankelijk van de individuele behoeften en doelen van de gebruiker. Enkele veelvoorkomende redenen voor het gebruik van voedingssupplementen zijn:

 • Aanvulling op een onevenwichtig dieet: Voedingssupplementen kunnen helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen die ontbreken in een dieet dat niet gevarieerd of evenwichtig genoeg is. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen met specifieke dieetbeperkingen, zoals vegetariërs, veganisten of mensen met voedselallergieën.
 • Verbetering van de algehele gezondheid en het welzijn: Voedingssupplementen kunnen bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn door het leveren van essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor een goede werking. Het kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het ondersteunen van een goede geestelijke gezondheid.
 • Ondersteuning van de prestaties bij sport en lichaamsbeweging: Voedingssupplementen kunnen sporters en fitnessliefhebbers helpen bij het verbeteren van hun prestaties, het vergroten van hun uithoudingsvermogen en het versnellen van hun herstel na inspanning. Supplementen zoals eiwitten, creatine en aminozuren kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan een betere spiergroei, kracht en energie tijdens het sporten.
 • Behandeling of preventie van bepaalde gezondheidsproblemen: In sommige gevallen kunnen voedingssupplementen worden gebruikt om specifieke gezondheidsproblemen te behandelen of te voorkomen. Bijvoorbeeld, ijzersupplementen kunnen worden gebruikt om ijzertekorten te behandelen, terwijl calcium- en vitamine D-supplementen kunnen helpen bij het voorkomen van botontkalking (osteoporose).
 • Ondersteuning van de gezondheid tijdens speciale levensfasen: Voedingssupplementen kunnen ook nuttig zijn voor mensen in bepaalde levensfasen, zoals zwangere vrouwen, ouderen of adolescenten, die mogelijk extra voedingsstoffen nodig hebben om hun lichaam te ondersteunen tijdens deze unieke perioden van groei en verandering.

Het is belangrijk op te merken dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezond en gevarieerd dieet, maar eerder een aanvulling om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.


Verschillende soorten voedingssupplementen

dieetsupplementen

Er zijn talloze soorten voedingssupplementen op de markt, elk met hun eigen voordelen en gebruik. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire categorieën.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die cruciaal zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Ze spelen een sleutelrol in tal van lichaamsprocessen en helpen bij het behoud van een optimale gezondheid. Voedingssupplementen die vitaminen en mineralen bevatten, kunnen nuttig zijn bij het aanvullen van eventuele tekorten en het ondersteunen van de algehele gezondheid, vooral wanneer het moeilijk is om voldoende van deze voedingsstoffen uit het dieet te halen.

Vitaminen zijn organische stoffen die in kleine hoeveelheden nodig zijn voor een goede groei, ontwikkeling en functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij een breed scala aan processen, zoals energieproductie, celgroei en -herstel, immuunfunctie en het behoud van een gezonde huid, haar en nagels. Er zijn 13 essentiële vitaminen die het lichaam nodig heeft, en deze kunnen worden ingedeeld in twee categorieën: in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en in water oplosbare vitaminen (B-vitaminen en vitamine C).

Mineralen zijn anorganische stoffen die eveneens in kleine hoeveelheden nodig zijn voor een goede lichaamsfunctie. Ze zijn betrokken bij processen zoals de opbouw en het onderhoud van botten en tanden, zenuwfunctie, spiercontractie en het handhaven van de vochtbalans in het lichaam. Belangrijke mineralen zijn onder meer calcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, ijzer, zink, koper, mangaan en jodium.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van de botten, het immuunsysteem en de spierfunctie. Het komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar kan ook worden aangemaakt door het lichaam wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D-supplementen kunnen nuttig zijn voor mensen die niet voldoende zonlicht krijgen of een verhoogd risico hebben op een vitamine D-tekort.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de vorming van collageen, een belangrijk eiwit dat de huid, bloedvaten en botten gezond houdt. Vitamine C-supplementen kunnen nuttig zijn voor mensen die niet genoeg vitamine C uit hun dieet halen of een verhoogd risico hebben op een vitamine C-tekort.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Het is belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel, de spierfunctie en het behoud van sterke botten. Magnesiumsupplementen kunnen nuttig zijn voor mensen die vaak vermoeid zijn of last hebben van spierkrampen.

IJzer

IJzer is een essentieel mineraal dat helpt bij het transport van zuurstof door het lichaam en ondersteunt de energieproductie. IJzersupplementen kunnen nuttig zijn voor mensen met een verhoogd risico op ijzertekort, zoals vegetariërs, zwangere vrouwen en mensen met zware menstruatiebloedingen.

Zink

Zink is een mineraal dat een rol speelt in het immuunsysteem, de wondgenezing en de DNA-synthese. Zinksupplementen kunnen nuttig zijn voor mensen met een verhoogd risico op een zinktekort, zoals vegetariërs, zwangere vrouwen en mensen met spijsverteringsproblemen die de opname van voedingsstoffen belemmeren.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die uit de voeding moeten worden gehaald. Ze spelen een cruciale rol in de hersenfunctie, de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen. Omega-3 supplementen, zoals visolie en algenolie, kunnen nuttig zijn voor mensen die niet voldoende omega-3 vetzuren uit hun dieet halen.

Eiwitsupplementen

Eiwitsupplementen zijn bedoeld om de eiwitinname te verhogen en kunnen nuttig zijn voor mensen die behoefte hebben aan extra eiwitten in hun dieet, zoals sporters, vegetariërs en mensen die herstellen van een operatie of ziekte. Er zijn verschillende soorten eiwitsupplementen, zoals wei-eiwit, plantaardige eiwitten (zoals erwten- of rijsteiwit) en caseïne-eiwit.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor de gezondheid van de darmen en het spijsverteringsstelsel. Ze kunnen helpen bij het herstellen van de balans van goede bacteriën in de darm en het versterken van het immuunsysteem. Probiotische supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, poeders en vloeistoffen.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in het lichaam neutraliseren en zo helpen om cellen te beschermen tegen schade en ontstekingen. Antioxidant-supplementen omvatten vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en selenium. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen die hun inname van antioxidanten willen verhogen om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.

Sportvoedingssupplementen

Sportvoedingssupplementen zijn speciaal ontwikkeld om atletische prestaties, uithoudingsvermogen en herstel te ondersteunen door het lichaam te voorzien van de benodigde voedingsstoffen en energie. Deze supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de voeding van sporters en actieve individuen die hun fysieke prestaties willen verbeteren, sneller willen herstellen na inspanning en hun algemene gezondheid en welzijn willen bevorderen.

Er zijn verschillende soorten sportvoedingssupplementen beschikbaar, elk met een specifiek doel. Enkele van de meest voorkomende sportvoedingssupplementen zijn:

 1. Eiwitsupplementen: Eiwitten zijn essentieel voor spiergroei, herstel en onderhoud. Eiwitsupplementen, zoals wei, caseïne of plantaardige eiwitten, kunnen helpen om de dagelijkse eiwitinname te verhogen, wat vooral belangrijk is voor sporters die aan krachttraining doen of een zwaar trainingsregime volgen.
 2. Creatine: Creatine is een natuurlijk voorkomende stof in het lichaam die helpt bij de productie van energie tijdens intensieve lichaamsbeweging. Creatinesupplementen kunnen helpen om de creatinevoorraden in de spieren te verhogen, wat kan leiden tot verbeterde prestaties, kracht en uithoudingsvermogen tijdens korte, explosieve activiteiten zoals sprinten en gewichtheffen.
 3. Aminozuren en BCAA's (vertakte keten aminozuren): Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol in spierherstel en -groei. BCAA's (leucine, isoleucine en valine) zijn in het bijzonder belangrijk omdat ze direct door de spieren kunnen worden opgenomen en gebruikt tijdens het sporten. Supplementen met aminozuren en BCAA's kunnen helpen bij het verminderen van spierafbraak, het verbeteren van het herstel en het stimuleren van spiergroei.
 4. Pre-workoutsupplementen: Pre-workoutsupplementen zijn ontworpen om je energie, focus en uithoudingsvermogen te verhogen tijdens je training. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine, citrulline malaat en taurine, die allemaal kunnen bijdragen aan een betere trainingsintensiteit en prestaties.
 5. Energiedranken en gels: Energiedranken en gels zijn speciaal ontworpen om snel energie te leveren tijdens langdurige inspanning, zoals duursporten. Ze bevatten vaak koolhydraten, elektrolyten en soms ook cafeïne om de energievoorziening en hydratatie op peil te houden tijdens het sporten.

Kruidensupplementen

Kruidensupplementen zijn producten die zijn gemaakt van planten, en worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun mogelijke gezondheidsvoordelen. Ze bevatten bioactieve bestanddelen die een breed scala aan therapeutische effecten kunnen hebben. Hier zijn enkele populaire kruidensupplementen, samen met hun potentiële gezondheidsvoordelen:

 1. Ginseng: Ginseng is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen. Het kan helpen bij het verhogen van energie, het verbeteren van de mentale helderheid, het ondersteunen van het immuunsysteem en het aanpassen aan stress. Er zijn verschillende soorten ginseng, zoals Aziatische ginseng (Panax ginseng) en Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius), die elk unieke eigenschappen hebben.
 2. Kurkuma: Kurkuma is een krachtig kruid dat afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa-plant. Het actieve bestanddeel, curcumine, heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van pijn, zwelling en de progressie van chronische ziekten zoals artritis en hart- en vaatziekten. Kurkuma wordt ook onderzocht vanwege de mogelijke effecten op de hersenfunctie en de preventie van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.
 3. Gember: Gember, afkomstig van de wortelstok van de Zingiber officinale plant, is een specerij die al eeuwenlang wordt gewaardeerd om zijn unieke en pittige smaak. Het is een veelzijdig ingrediënt dat in allerlei gerechten en drankjes wordt gebruikt. Naast de culinaire toepassingen, wordt gember ook traditioneel gebruikt in verschillende culturen vanwege zijn mogelijke bijdrage aan het algehele welzijn en ontstekingsremmende eigenschappen. Het actieve bestanddeel, gingerol, geeft gember zijn kenmerkende smaak en aroma.
 4. Echinacea: Echinacea, ook bekend als zonnehoed, is een populair kruidensupplement dat vaak wordt gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en de duur van verkoudheid en griep te verkorten. Echinacea wordt verondersteld het lichaam te helpen infecties te bestrijden door de activiteit van witte bloedcellen te verhogen en ontstekingsreacties te verminderen.

  Andere populaire kruidensupplementen zijn:

 5. Ginkgo biloba: Ginkgo biloba is een kruid dat wordt gewonnen uit de bladeren van de Ginkgo biloba-boom en wordt vaak gebruikt vanwege zijn mogelijke voordelen voor de hersenfunctie, waaronder verbeterde concentratie, geheugen en cognitieve prestaties. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van symptomen van tinnitus en duizeligheid.
 6. Sint-Janskruid: Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel tegen milde tot matige depressie en angst. Het kan helpen bij het verhogen van de beschikbaarheid van serotonine en andere neurotransmitters in de hersenen, wat een positief effect kan hebben op stemming en emoties.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel kruidensupplementen potentiële gezondheidsvoordelen kunnen bieden, ze ook interacties kunnen hebben met medicijnen en bijwerkingen kunnen veroorzaken. Raadpleeg altijd een arts of zorgverlener


Hoe Kies Je de Juiste Voedingssupplementen?

de juiste voedingssupplementen kiezen

Bij het kiezen van voedingssupplementen is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften, levensstijl en gezondheidsdoelen. Hier zijn enkele tips en overwegingen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste supplementen:

 1. Praat met een arts of voedingsdeskundige: Een gekwalificeerde professional, zoals een arts of voedingsdeskundige, kan je helpen bepalen welke supplementen het meest geschikt zijn voor jou op basis van je gezondheid, leeftijd, geslacht, levensstijl en eventuele medische aandoeningen. Ze kunnen je ook adviseren over de juiste dosering en eventuele bijwerkingen of interacties met andere medicijnen die je gebruikt.
 2. Kies hoogwaardige producten: Zoek naar supplementen van gerenommeerde merken die onafhankelijke tests ondergaan om de kwaliteit, zuiverheid en potentie te garanderen. Let op keurmerken van derden die de kwaliteit en veiligheid van supplementen certificeren.
 3. Lees het etiket zorgvuldig: Zorg ervoor dat je de aanbevolen dosering, eventuele waarschuwingen en mogelijke interacties met medicijnen begrijpt voordat je een supplement gebruikt. Controleer ook de ingrediëntenlijst om te zien of er allergenen of andere stoffen zijn waarmee je rekening moet houden.
 4. Wees voorzichtig met claims: Veel supplementen maken gezondheidsclaims die niet altijd wetenschappelijk onderbouwd zijn. Doe je eigen onderzoek en raadpleeg een professional om te bepalen of een bepaald supplement geschikt is voor jou. Wees sceptisch over producten die te mooi klinken om waar te zijn of die beloven snel en gemakkelijk resultaten te leveren zonder inspanning of verandering van levensstijl.
 5. Houd rekening met je dieet en levensstijl: Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op een gezond en uitgebalanceerd dieet, niet als vervanging ervan. Zorg ervoor dat je ook aandacht besteedt aan een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging om je gezondheidsdoelen te bereiken.
 6. Luister naar je lichaam: Iedereen reageert anders op voedingssupplementen, dus het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en aandacht te besteden aan hoe je je voelt na het nemen van een supplement. Als je bijwerkingen ervaart of je niet goed voelt, stop dan met het gebruik van het supplement en raadpleeg een zorgverlener.
 7. Wees geduldig en realistisch: Voedingssupplementen zijn meestal geen snelle oplossingen en het kan enige tijd duren voordat je de voordelen ervan begint te ervaren. Heb geduld en wees realistisch over je verwachtingen, en onthoud dat het bereiken van optimale gezondheid en wel zijn en welzijn een voortdurend proces is dat tijd en toewijding vereist. Het is belangrijk om te beseffen dat voedingssupplementen slechts een deel van de puzzel zijn en dat het onderhouden van een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap cruciaal is voor het bereiken van je gezondheidsdoelen.
 8. Houd je voortgang bij: Het kan nuttig zijn om je voortgang bij te houden terwijl je voedingssupplementen gebruikt. Dit kan je helpen bepalen of de supplementen effectief zijn en of er aanpassingen nodig zijn. Overweeg om een dagboek bij te houden of een app te gebruiken om je inname van supplementen, eventuele veranderingen in je gezondheid, energieniveaus en andere aspecten van je welzijn te monitoren.
 9. Wees bewust van kosten en waarde: Voedingssupplementen kunnen variëren in prijs en kwaliteit. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het belangrijk om de kosten af te wegen tegen de potentiële voordelen. Investeer in hoogwaardige supplementen die effectief en veilig zijn en die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden.
 10. Blijf op de hoogte van onderzoek en nieuwe ontwikkelingen: De wereld van voedingssupplementen is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe onderzoeken en producten die regelmatig op de markt verschijnen. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onderzoek op het gebied van voedingssupplementen, zodat je goed geïnformeerd blijft en de beste beslissingen kunt nemen voor je gezondheid en welzijn.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel voedingssupplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen sommige bijwerkingen optreden, vooral als ze in hoge doseringen worden ingenomen of worden gecombineerd met andere supplementen of medicijnen. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

 • Maagklachten
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Allergische reacties

Het is belangrijk om met een arts of voedingsdeskundige te praten voordat je met een supplement begint, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt. Zij kunnen je helpen bepalen of een bepaald supplement veilig en geschikt is voor jou en je adviseren over de juiste dosering.


Conclusie

alles over voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen een nuttige aanvulling zijn op een gezond dieet en levensstijl, en kunnen helpen bij het aanpakken van specifieke gezondheidsproblemen of het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn. Door verschillende soorten voedingssupplementen te begrijpen, zoals vitaminen, mineralen, omega-3 vetzuren, eiwitsupplementen, probiotica, antioxidanten, sportvoedingssupplementen en kruidensupplementen, kun je beter geïnformeerde keuzes maken over welke supplementen het beste aan jouw behoeften voldoen.

Zorg ervoor dat je met een arts of voedingsdeskundige praat voordat je begint met het nemen van voedingssupplementen, en kies altijd voor hoogwaardige producten van gerenommeerde merken. Houd rekening met de aanbevolen dosering en wees je bewust van mogelijke bijwerkingen en interacties met andere supplementen of medicijnen.

Als je de juiste supplementen kiest en ze op de juiste manier gebruikt, kunnen voedingssupplementen een waardevolle aanvulling zijn op jouw gezondheidsroutine en je helpen om je beste leven te leiden!


Wist je dat?

 1. Volgens het Voedingscentrum gebruikt ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking voedingssupplementen, waarbij vrouwen vaker supplementen gebruiken dan mannen.
 2. In Nederland wordt jaarlijks meer dan 600 miljoen euro uitgegeven aan voedingssupplementen.
 3. Vitamine D is het meest gebruikte voedingssupplement in Nederland, gevolgd door multivitaminen en vitamine C.
 4. Nederlanders gebruiken voedingssupplementen voornamelijk om hun weerstand te verhogen, hun energieniveau te verbeteren en voor een betere nachtrust.
 5. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlandse bevolking voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt via hun dagelijkse voeding, waardoor het gebruik van supplementen in veel gevallen niet strikt noodzakelijk is.
 6. Ongeveer 75% van de zwangere vrouwen in Nederland gebruikt foliumzuursupplementen.
 7. De Nederlandse markt voor sportvoedingssupplementen, zoals eiwitpoeders en energierepen, wordt geschat op meer dan 100 miljoen euro per jaar.
 8. Ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking gebruikt voedingssupplementen op basis van kruiden, zoals curcumine en boswellia serrata, voor verschillende gezondheidsdoelen.
 9. Volgens een onderzoek gebruikt ongeveer 60% van de Nederlandse sporters voedingssupplementen om hun prestaties en herstel te verbeteren.
 10. De verkoop van voedingssupplementen in Nederland is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, met een jaarlijkse groei van ongeveer 5%.

Referenties:

Deze bronnen bieden aanvullende informatie over voedingssupplementen, hun gebruik en potentiële voordelen. Het is altijd goed om meerdere bronnen te raadplegen en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en onderzoek op het gebied van voedingssupplementen.


Disclaimer:

 • De informatie in dit artikel is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als medisch advies of als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, kunnen we geen garantie geven met betrekking tot de juistheid, toepasbaarheid, geschiktheid of volledigheid van de inhoud.
 • De medische claims en gezondheidsvoordelen die in dit artikel worden genoemd, zijn gebaseerd op de beschikbare informatie op het moment van schrijven en mogen niet worden opgevat als garanties voor de effectiviteit of veiligheid van de besproken voedingssupplementen. Het gebruik van voedingssupplementen en het vertrouwen op de informatie in dit artikel is op eigen risico.
 • Voordat je met een nieuw voedingssupplement begint, raden we je ten zeerste aan om een arts, apotheker of gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, jonger bent dan 18 jaar, medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.
 • Wees je ervan bewust dat de werking van voedingssupplementen kan variëren per individu en dat resultaten niet gegarandeerd kunnen worden. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, inclusief een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, om optimale gezondheidsresultaten te behalen.
 • Medische claims in dit artikel zijn goedgekeurd of in afwachting van goedkeuring door de Europese commissie.
Terug naar overzicht