Home > Info-artikelen > Hoe worden vitamines opgenomen? Een eenvoudige uitleg
hoe vitamines worden opgenomen door je lichaam

Hoe worden vitamines opgenomen? Een eenvoudige uitleg

Vitamines zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Dat weten we allemaal. Ze zorgen ervoor dat ons lichaam goed werkt en helpen ons om sterk en gezond te blijven. Maar hoe worden deze vitamines eigenlijk opgenomen in ons lichaam? In dit artikel nemen we je mee in het bijzondere proces van vitamine-opname. We leggen je uit hoe vitamines worden opgenomen en gaan dieper in op de rol van micellentechnologie bij het opnemen van wateroplosbare vitamines.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ze helpen bij allerlei lichaamsfuncties, zoals het groeien, het herstellen van wondjes en het sterk houden van ons immuunsysteem. De bekendste vitamine is ongetwijfeld vitamine C. Er in totaal echter 13 belangrijke vitamines die ons lichaam nodig heeft.

De twee soorten vitamines: Vetoplosbare en wateroplosbare vitamines

Alle vitamines zijn onder te verdelen in 2 soorten: Vetoplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines. Deze twee soorten vitamines worden op verschillende manieren opgenomen in ons lichaam. We leggen het je uit.

Vetoplosbare vitamines

Vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. Deze vitamines kunnen oplossen in vet en worden opgeslagen in ons lichaam voor later gebruik.

Wanneer we voedsel eten dat vet bevat, worden de vetoplosbare vitamines gemengd met de vetten in onze voeding. In onze darmen worden de vetten vervolgens afgebroken tot kleinere deeltjes. De vetoplosbare vitamines worden hierbij ook afgebroken en opgenomen in de vetdeeltjes. Deze vetdeeltjes worden vervolgens opgenomen door de cellen in de wand van onze darmen en vervoerd naar onze lever en vetweefsels, waar ze worden opgeslagen tot ons lichaam ze nodig heeft. Dit proces kost je lichaam relatief veel energie en verloopt vrij traag. Hierdoor heeft je lichaam vaak moeite met de opname van vetoplosbare vitamines uit je voedsel.

Wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitamines zijn de B-vitamines en vitamine C. Deze vitamines kunnen oplossen in water en worden niet opgeslagen in ons lichaam. Je moet er dus ook voor zorgen dat je geregeld voeding binnenkrijgt met deze vitamines om de vitaminewaardes op peil te houden.

Wanneer we voedsel eten dat wateroplosbare vitamines bevat, worden deze vitamines direct opgenomen door de cellen in de wand van onze darmen. Ze worden vervolgens vervoerd naar onze lichaamscellen, waar ze meteen worden gebruikt. Eventuele overtollige wateroplosbare vitamines worden uitgescheiden via onze urine. Helaas wordt er ook een deel van deze vitamines uitgescheiden, nog voordat ze kunnen worden opgenomen in de bloedbaan. Je plast dus ook een deel van de potentiële werkzame stoffen uit.

hoe worden vitamines opgenomen

Hoe helpt micellentechnologie bij de opname van vitamines?

Micellentechnologie is een nieuwe techniek die helpt bij de opname van vitamines, zowel wateroplosbare als vetoplosbare vitamines. Maar hoe werkt deze techniek precies?

Wat is micellentechnologie?

Micellentechnologie is een proces waarbij vitamines worden verpakt in hele kleine deeltjes, micellen genoemd. Deze micellen zijn zo klein dat ze makkelijk door de wand van onze darmen heen kunnen. Dit betekent dat de vitamines sneller in ons bloed terechtkomen, waardoor ze beter door ons lichaam kunnen worden gebruikt. Je lichaam maakt zelf micellen aan, maar micellen worden ook ingezet in voedingssupplementen om zo de werkzame stoffen beter te laten opnemen in de bloedbaan.

Hoe werkt micellentechnologie?

Bij micellentechnologie worden de vitamines eerst omgezet in een vorm die oplosbaar is in vet. Deze vetoplosbare vitamines worden vervolgens verpakt in micellen. De micellen zijn wateroplosbaar, waardoor ze makkelijk opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Omdat de vitamines zijn verpakt in de micellen, kunnen ze samen met de micellen door de wand van onze darmen worden opgenomen. Micellen zijn een soort kleine pakketjes. Ze kunnen stoffen inpakken die normaal niet goed in water oplossen, zoals vetten of bepaalde vitamines, en helpen ze zo om door water te reizen. Het is een beetje alsof ze een veerboot zijn die auto's over een rivier helpt!

Waarom is micellentechnologie belangrijk voor de opname van vitamines?

Micellentechnologie is belangrijk voor de opname van zowel wateroplosbare- als vetoplosbare vitamines. Omdat wateroplosbare vitamines normaal gesproken niet opgeslagen kunnen worden in ons lichaam en vetoplosbare vitamines moeizaam worden opgenomen, is het belangrijk dat deze vitamines toch zo goed mogelijk worden opgenomen door je lichaam.

Micellentechnologie zorgt ervoor dat vitamines worden omgezet in een vorm die beter opgenomen kan worden door ons lichaam. Hierdoor kunnen we meer profiteren van de voordelen van deze vitamines en kunnen we er zeker van zijn dat we het meeste uit onze vitaminesupplementen halen. Micellentechnologie zorgt voor een effectieve lichaamsopname die tot wel 20x zo hoog is als wanneer een vitamine in zijn normale vorm wordt ingenomen.

De rol van ons spijsverteringsstelsel bij de opname van vitamines

Ons spijsverteringsstelsel speelt een grote rol bij de opname van vitamines. Zodra we iets eten, begint ons lichaam direct met het verteringsproces. Dit begint zelfs al in de mond! Ons lichaam breekt het voedsel af en haalt er de voedingsstoffen uit die het nodig heeft, waaronder vitamines.

Ons lichaam heeft verschillende manieren om vitamines op te nemen. Sommige vitamines worden opgenomen in de maag, terwijl andere vitamines worden opgenomen in de dunne darm. De manier waarop een vitamine wordt opgenomen, hangt af van het soort vitamine en de vorm waarin je deze vitamine binnen krijgt.

Vitamines die in de maag worden opgenomen, zijn meestal wateroplosbare vitamines. Deze vitamines worden snel opgenomen door de cellen in de wand van onze maag.

Vitamines die in de dunne darm worden opgenomen, zijn meestal vetoplosbare vitamines. Deze vitamines worden samen met vetten opgenomen in de cellen in de wand van onze dunne darm.

Hoe wordt vitamine opgenomen

Hoe werkt vitamineopname in onze cellen?

Na het begrijpen van de algemene manier waarop vitamines in ons lichaam worden opgenomen, kan het ook interessant zijn om te kijken naar wat er in onze cellen gebeurt. Dit is namelijk ook erg interessant en van groot belang voor de uiteindelijke opname en werking van vitamines. We leggen het je eenvoudig uit:

De reis van de vitamines

Stel je voor dat vitamines kleine reizigers zijn die een lange reis maken. Ze beginnen hun reis in ons voedsel en moeten helemaal naar onze bloedbaan reizen. Om daar te komen, moeten ze uiteindelijk door de muren van onze darmcellen dringen.

Deze cellen, die we ook wel darmcellen noemen, hebben een soort poortjes die alleen bepaalde dingen doorlaten. Deze poortjes laten de vitamines door, zodat ze van onze darmen naar onze bloedbaan kunnen reizen.

Hoe komen de vitamines door de poortjes?

De poortjes in de darmcellen werken op verschillende manieren, afhankelijk van het soort vitamine die de poortjes wil passeren.

Wateroplosbare vitamines, zoals de B-vitamines en vitamine C, kunnen meestal gewoon door de poortjes heen wandelen. Dit is omdat deze vitamines heel goed oplossen in water, wat het makkelijk voor ze maakt om te bewegen.

Vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, hebben een beetje hulp nodig om door de poortjes te komen. Ze worden verpakt in kleine bolletjes, die we micellen noemen. Deze micellen helpen de vitamines door de poortjes heen, zodat ze in onze bloedbaan terecht kunnen komen.

de werking van vitamine opname

Micellen spelen bij de lichaamsopname van wateroplosbare vitamines een andere rol dan bij vetoplosbare vitamines.

Dit zijn de verschillen:

Bij wateroplosbare vitamines beschermen de micellen de vitamines tegen afbraak door speeksel, maagzuur en pancreassappen. Hierdoor komt er een grotere hoeveelheid van de werkzame stoffen in de bloedbaan terecht.

Bij vetoplosbare vitamines zorgen micellen ervoor dat je lichaam de vitamines niet meer hoeft te ‘verpakken’ en dat de vitamines moeiteloos in de darmcellen kunnen binnendringen. Hierdoor wordt de effectieve opname van vetoplosbare vitamines verhoogd tot bijna 100%.

Samenvatting

Vitamines zijn superbelangrijk voor ons lichaam. Ze helpen ons om gezond te blijven en ons goed te voelen. En ons lichaam heeft slimme manieren om ervoor te zorgen dat deze vitamines op de juiste plek in je lijf terechtkomen.

We hebben uitgelegd dat er twee soorten vitamines zijn: vitamines die in vet oplossen en vitamines die in water oplossen. Beide soorten hebben hun eigen manier om in ons lichaam te komen. En dankzij nieuwe technieken, zoals micellentechnologie, kunnen we nu optimaal gebruik maken van deze vitamines.

Het is echt bijzonder en fascinerend hoe ons lichaam werkt en hoe het zorgt voor de vitamines die we nodig hebben. Door meer te weten over vitamines, hoe ze werken en hoe ze worden opgenomen, kunnen we betere keuzes maken over wat we eten en over de vitaminesupplementen die we nemen.

Of het nu gaat om het eten van een appel of het nemen van een vitaminesupplement, er is in je lichaam een hoop gaande om die vitamines ook echt te kunnen gebruiken. Neem je extra supplementen om je vitamines op peil te houden? Overweeg dan eens een 100% wateroplosbare variant met micellentechnologie en ga voor maximale lichaamsopname!

Bekijk onze supplementen met micellentechnologie


Referenties:

Terug naar overzicht