Home > Info-artikelen > Trillend ooglid: Waardoor komt het en hoe kom je ervan af?
waardoor trillend ooglid

Trillend ooglid: Waardoor komt het en hoe kom je ervan af?

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

Bijna iedereen heeft er weleens last van gehad… En jij hebt er misschien op dit moment zelfs last van! Dat vervelende gevoel dat je ooglid trilt, zonder duidelijke reden. Maar wat is een trillend ooglid precies? Hoe kom je eraan? En misschien nog wel belangrijker: Hoe kom je ervan af? In dit artikel vertellen we je alles over trillende oogleden, de oorzaken, de oplossingen en hoe je een trillend ooglid kunt voorkomen. Lees je mee?


Wat is je ooglid precies?

Het menselijk oog is een complex orgaan. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat je ooglid ook een belangrijk onderdeel van dit orgaan is. Het is meer dan alleen een stukje huid om je oog te beschermen.

De buitenste laag van het ooglid is bedekt met huid. Deze huid beschermt je oog tegen stof en vuil en is erg dun en gevoelig. Onder deze huid bevinden zich kleine spiertjes, die samenwerken om het ooglid te laten bewegen. Het belangrijkste spiertje hierbij is de 'musculus orbicularis oculi' (letterlijk: oogkringspier). Dit spiertje zorgt ervoor dat je je ooglid kunt openen en sluiten. Dit is vooral nuttig om je oog vochtig te houden en te beschermen tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf. Binnenin het ooglid bevinden zich ook kliertjes, die een olieachtige substantie produceren. Dit zorgt ervoor dat je oogoppervlak vochtig blijft, waardoor je oog niet uitdroogt en je goed kunt blijven kijken.

Soms kun je echter een ongebruikelijke beweging in je ooglid opmerken. Het is een trillend gevoel dat soms zelfs zichtbaar is. Dit noemen we een ‘trillend ooglid’. Het gebeurt wanneer één van de kleine spiertjes in het ooglid onwillekeurig begint samen te trekken.

de oogkringspier die trilt bij een trillend ooglid

Bovenstaande afbeelding: Weergave van de oogkringspier 'musculus orbicularis oculi'

Waardoor komt een trillend ooglid?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt dat het lijkt of je geen controle meer hebt over je ooglid, deze een eigen leven lijkt te leiden en begint te trillen. Het lijkt vaak uit het niets te ontstaan. Maar wat zijn eigenlijk mogelijke redenen voor een trillend ooglid? Je hoort hier veel verschillende verhalen over, dus wij geven je een compleet overzicht van de 13 meest voorkomende oorzaken:

1. Stress
2. Vermoeidheid of te weinig slaap
3. Te veel cafeïne
4. Droge ogen
5. Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen
6. Overmatige consumptie van alcohol of het roken van tabak
7. Drugsgebruik
8. Oogirritatie/stof/vuile of beschadigde lenzen
9. Allergieën
10. Bijwerkingen van medicijnen
11. Neurologische aandoeningen
12. Zwangerschap/menstruatie/menopauze (hormonale veranderingen)
13. Overmatig gebruik van oogmake-up of wimperextensions

Vaak kunt je zelf de mogelijke oorzaak herkennen uit bovenstaande lijst en hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Veruit de meest voorkomende oorzaken van een trillend ooglid zijn stress en vermoeidheid of te weinig slaap en het drinken van te veel koffie of energiedrankjes.


Verschillende soorten ooglidtrillingen

Wist je dat je ooglid op verschillende manieren kan trillen? Hoe lang de trillingen aanhouden, hoe vaak je ooglid trilt en hoe je dit voelt, kan iets zeggen over de ernst en oorzaak van de trillingen. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat elk type trilling kan betekenen:

Onzichtbare trillingen

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende type ooglidtrilling. Je voelt je ooglid duidelijk trillen, maar het is vaak niet zichtbaar voor anderen. Dit soort trillingen wordt meestal veroorzaakt door factoren stress, vermoeidheid of cafeïne. Meestal zijn deze trillingen onschadelijk en gaan ze na een tijdje vanzelf weer over.

Zichtbare trillingen

Deze trillingen zijn sterker en kunnen duidelijk worden opgemerkt door anderen. Deze trillingen komen vaak door vermoeide oogspieren of door overstimulatie van de zenuwen die de oogleden bedienen. Dit komt in de praktijk vaak voor als je veel op beeldschermen kijkt (bijvoorbeeld voor je werk).

Frequente en langdurige trillingen

Wanneer je ooglid steeds opnieuw en gedurende langere periodes trilt, zul je dit serieus moeten nemen als je hiervoor geen directe oorzaak (zoals bijvoorbeeld vermoeidheid of stress) kunt aanwijzen. De trillingen kunnen te maken hebben met neurologische aandoeningen, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of bijwerkingen van medicijnen.

Trillingen die zich verspreiden

Heel soms komt het voor dat trilling van een ooglid zich verspreidt naar andere delen van het gezicht, zoals de wangen, mondhoeken of lippen. Dit kan duiden op meer ernstige neurologische aandoeningen.

Heb je last van een trillend ooglid? Luister dan goed naar je lichaam. Hoewel een trillend ooglid vaak onschuldig is en zo weer over is, kan het soms toch wijzen op een onderliggende aandoening. Maak je je zorgen? Verdwijnt de trilling niet of komt deze steeds weer terug? Neem dan contact op met je huisarts.


Tips om van een trillend ooglid af te komen

Niemand zit te wachten op een trillend ooglid en het kan erg vervelend en irritant zijn. Gelukkig is de trilling meestal tijdelijk en ben je er zo weer vanaf. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen om het trillen te stoppen:

Rust: Zorg voor voldoende slaap en geef je ogen voldoende rust.

Verminder schermtijd: Kijk je gedurende de dag veel op een computer- of telefoonscherm? Probeer dit dan te verminderen om je oogspieren rust te geven. Ook werkt de 20-20-20 regel hier goed: Pauzeer elke 20 minuten voor 20 seconden en kijk naar iets op 20 meter afstand.

Verminder cafeïne: Probeer je inname van cafeïnehoudende dranken te verminderen en kijk of dit verschil maakt.

Oogdruppels: Als je denkt dat droge ogen de oorzaak zijn, kunnen oogdruppels helpen om je ogen te hydrateren.

Botox-injectie: In sommige gevallen kan een neuroloog de oogspiertjes die trillen ‘uitschakelen’ met een botox-injectie. Dit is echter een tijdelijke oplossing.

Het is belangrijk om de oorzaak van de oogtrilling aan te pakken als je van een trillend ooglid af wil komen. Probeer de mogelijke oorzaak in jouw geval dus voor jezelf duidelijk te krijgen. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.


Hoe voorkom je een trillend ooglid?

hoe kom je van een trillend ooglid af

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Dit geldt uiteraard ook voor een trillend ooglid. Hoewel je dit (helaas) niet altijd kunt voorkomen, zijn hier wat tips:

Balans in je dag: Zorg voor afwisseling tussen schermtijd en rust voor je ogen.

Drink met mate: Beperk de hoeveelheid cafeïne, alcohol en energiedrankjes.

Bescherm je ogen: Draag een zonnebril bij fel zonlicht en zorg voor goede verlichting bij het lezen of werken.

Eet gevarieerd: Zorg dat je iedere dag weer afwisselend eet en drinkt, zodat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral vitamine B en omega 3 hebben een positieve invloed op de werking van je ogen en je zou dus kunnen overwegen om deze stoffen als supplement op te nemen in je dagelijkse gewoonten, wanneer je deze niet genoeg binnenkrijgt via je eten en drinken.


Trillende wenkbrauw

Helaas… Het is niet alleen je ooglid dat kan trillen. Soms kun je ook last hebben van een trillende wenkbrauw! Gelukkig hoef je je dan niet direct zorgen te maken. De oorzaken van een trillende wenkbrauw zijn vergelijkbaar met die van een trillend ooglid.

Heb je vaker last van een trillende wenkbrauw? Dan is het verstandig om dit met een arts te bespreken.


Conclusie

Een trillend ooglid is meestal onschuldig, maar kan wel vervelend en irritant zijn. Door de oorzaken te kennen en de juiste stappen te ondernemen, kun je de hinder beperken of zelfs de trilling voorkomen. Vergeet niet te luisteren naar je lichaam. Als je ooglid trilt, is het misschien een teken dat je wat rustiger aan moet doen. Zoals we eerder in dit artikel al bespraken: Veruit de meest voorkomende redenen van een trillend ooglid zijn stress en vermoeidheid of te weinig slaap en het drinken van te veel koffie of energiedrankjes. Hier zou je dus zelf wat aan kunnen veranderen!

Tot slot: Als je vermoedt dat je trillende ooglid (of wenkbrauw) wordt veroorzaakt door een medische aandoening, de trilling blijft aanhouden of als je je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met een arts.

Terug naar overzicht