Home > Info-artikelen > Waarom is ontbijten belangrijk?
waarom is ontbijten belangrijk

Waarom is ontbijten belangrijk?

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

het belang van ontbijten

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!’ je zult deze uitspraak vast al eens gehoord hebben… Maar is dat eigenlijk wel zo? En waarom is je ontbijt dan zo belangrijk? In dit artikel vertellen we je over waarom ontbijten belangrijk is, wat de voor- en nadelen zijn van ontbijten of juist het overslaan van je ontbijt en hoe je een goed ontbijt kiest. Ben je hongerig naar meer informatie over ontbijten? Lees dan snel verder!


Wat is een ontbijt?

Het ontbijt is de eerste maaltijd die je eet nadat je ’s ochtends wakker bent geworden. Aangezien je je dag begint, is het ontbijt bedoeld om je lichaam en brein te voorzien van de benodigde voedingsstoffen om op te starten en te zorgen voor voldoende energie om de dag goed te beginnen.

Het woord 'ontbijt' komt van het Engelse woord 'breakfast'. ‘Breakfast’ betekent letterlijk ‘het breken van het vasten’. Hiermee wordt natuurlijk de tijd van vasten bedoeld als je slaapt.

Tijdens het ontbijt worden er veel verschillende dingen gegeten en gedronken. Dit verschilt vaak vanwege iemands persoonlijke smaak, leeftijd, cultuur, dieetgewoonten etc.

Wat er precies wordt gegeten tijdens het ontbijt kan enorm variëren, afhankelijk van iemands persoonlijke smaak, cultuur en dieet. Toch heeft ieder ontbijt één ding gemeen: Het is een goede start van de dag en als het ware de ‘benzine’ waarmee je de ‘motor’ van je lichaam en brein vult, zodat deze goed kan werken gedurende de dag.


De geschiedenis van het ontbijt

In tegenstelling tot nu, werd het ontbijt lang niet altijd als de belangrijkste maaltijd van de dag gezien. Vooral in de middeleeuwen werd het ontbijt vaak overgeslagen en werd het gezien als iets voor de lagere klassen. Pas in de loop van de 17e eeuw werd het in voornamelijk Europa normaler en meer geaccepteerd om te ontbijten. Het ontbijt bestond toen vaak uit eenvoudige producten, zoals brood, kaas, boter en soms wat vlees.

Tegenwoordig wordt het ontbijt beschouwd als een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse routine. Het ontbijt is geëvolueerd en heeft zich in de loop van de tijd aangepast aan veranderende culturen en eetgewoonten. Je hebt vast weleens gehoord van het traditionele Engelse ontbijt of ‘continental breakfast’ en opgemerkt dat bijvoorbeeld hotels een uitgebreid ontbijtbuffet aanbieden, met voor elk wat wils. Dit geeft wel aan hoe belangrijk we het ontbijt tegenwoordig vinden!


Waarom is ontbijten belangrijk?

Ok, ontbijten is dus belangrijk. Maar waarom is ontbijten dan zo belangrijk? Het voorziet je lichaam en geest van de benodigde energie na een nacht slapen. Tijdens het slapen gaat ons lichaam in een staat van vasten en zodra we wakker worden, heeft het energie nodig om goed te functioneren. Die energie wordt geleverd door onze eerste maaltijd van de dag: Het ontbijt.

Een goed ontbijt helpt om onze alertheid en concentratie te verbeteren, wat belangrijk is voor onze prestaties op school of op het werk. Bovendien geeft een evenwichtig en voedzaam ontbijt ons de essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om onze gezondheid en welzijn te bevorderen. Het helpt bij het handhaven van een gezond gewicht, het vermindert de kans op het ontwikkelen van hartziekten en verbetert de cognitieve functies, zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie en taalgebruik.

Het is niet aan te raden om je ontbijt over te slaan. Je mist dan namelijk belangrijke voedingsstoffen die je hard kunt gebruiken na een nacht slaap. Neem ’s ochtends dus de tijd voor een goed ontbijt en zorg ervoor dat je de dag op een gezonde en energievolle manier begint.


Wel of niet ontbijten?

De één ontbijt iedere ochtend, terwijl de ander eigenlijk nooit de tijd neemt om te ontbijten. De meningen over het ontbijt verschillen dus ook nogal. Deze meningen zijn echter vaak gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, levensstijl of gezondheidsdoelen. Sommige mensen vinden het prettig om iedere dag stevig te ontbijten, terwijl anderen zich juist beter voelen als ze het ontbijt overslaan. Beide keuzes hebben hun eigen voor- en nadelen. Om te begrijpen of een ontbijt wel of niet in jouw leven past, hebben we de voordelen van een goed ontbijt en de nadelen van het overslaan van het ontbijt op een rijtje gezet. Ook zullen we je uitleggen wat de eventuele voordelen zijn van het overslaan van je ontbijt.

Voordelen van een goed ontbijt

voordelen van een goed ontbijt

Energie: Een goed ontbijt zorgt voor voldoende energie om de dag op te starten en helpt je wakker worden.

Concentratie: Het ontbijt helpt je concentreren. Na een nacht slapen hebben je hersenen namelijk weer nieuwe ‘brandstof’ nodig.

Voedingsstoffen: In een goed ontbijt zitten veel voedingsstoffen. Dit zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn nodig voor een goede gezondheid.

Hongergevoel tegengaan: Als je ontbijt, heb je later op de dag minder honger. Dit kan helpen bij het maken van gezondere keuzes bij andere maaltijden.

Gewichtsbeheersing: Uit verschillende studies blijkt dat regelmatig ontbijten kan bijdragen aan gewichtsbeheersing. Door de dag te beginnen met een gezonde maaltijd, verminder je de kans op overeten later op de dag.

Verbeterde stemming: Voeding heeft een directe invloed op onze stemming. Een goed ontbijt kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de stemming gedurende de dag.

Betere lichamelijke gezondheid: Regelmatig ontbijten draagt bij aan een betere algehele gezondheid en verlaagt het risico op verschillende ziekten en aandoeningen.

Versterkt het immuunsysteem: Een goed en evenwichtig ontbijt speelt een belangrijke rol in het versterken van je immuunsysteem.

Nadelen van je ontbijt overslaan

nadelen van ontbijt overslaan

Honger later op de dag: Als je je ontbijt overslaat, krijg je later op de dag vaak meer honger. Hierdoor kun je sneller kiezen voor een tussendoortje of even ‘snacken’.

Energieverlies: Zonder ontbijt kan je je moe en lusteloos voelen. Je lichaam heeft brandstof nodig om goed te kunnen functioneren.

Concentratieproblemen: Het overslaan van het ontbijt kan het moeilijker maken om je te concentreren.

Overeten later op de dag: Wanneer je het ontbijt overslaat, heb je de neiging om later op de dag meer te eten. Dit kan leiden tot gewichtstoename.

Verlaagde cognitieve functie: Het overslaan van het ontbijt kan leiden tot verminderde cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en concentratie. Dit kan invloed hebben op je prestaties op school of op het werk.

Verhoogd risico op bepaalde ziekten: Verschillende studies hebben aangetoond dat het regelmatig overslaan van het ontbijt kan leiden tot een verhoogd risico op hartziekten, diabetes type 2 en obesitas.

Minder inname van essentiële voedingsstoffen: Door het ontbijt over te slaan, mis je de kans om essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan leiden tot tekorten van bepaalde belangrijke vitamines, antioxidanten etc.

Intermittent fasting en je ontbijt overslaan

Intermittent fasting, ofwel periodiek vasten, is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van eten en vasten. Veel mensen die aan intermittent fasting doen, vasten iedere dag 16 uur en houden een eetperiode van 8 uur per dag aan.

In dit schema slaan veel mensen het ontbijt over en eten ze hun eerste maaltijd pas rond het middaguur. Maar betekent dit dat ontbijten niet belangrijk is als je aan intermittent fasting doet? Je kunt dit niet zo ‘zwart-wit’ zien.

Doe je aan intermittent fasting, dan eet je je eerste maaltijd pas later op de dag, maar het blijft wel je eerste maaltijd (dus je ontbijt). Het is dus belangrij dat deze maaltijd evenwichtig is en je de benodige voedingsstoffen en energie levert. Als je eerste maaltijd van de dag je lunch is, zie dit dan als je ‘ontbijt’. Probeer te variëren met eiwitten, koolhydraten, vitaminen en vezels.

Eventuele voordelen van het overslaan van je ontbijt

Het wordt vaak afgeraden om je ontbijt over te slaan, maar toch kan dit ook enkele voordelen hebben. Dit is wel afhankelijk van de persoonlijke levensstijl en specifieke gezondheidsdoelen van degene die het ontbijt overslaat. We zetten de belangrijkste voordelen van het overslaan van je ontbijt op een rij:

Vastenperiode verlengen: Door het ontbijt over te slaan, kun je de periode van vasten 's nachts verlengen, wat gunstig kan zijn voor gewichtsbeheersing en metabole gezondheid. Deze methode wordt ook wel intermittent fasting genoemd.

Calorie-inname beperken: Voor sommige mensen kan het overslaan van het ontbijt een eenvoudige manier zijn om de totale dagelijkse calorie-inname te verminderen, wat handig kan zijn als je wilt afvallen.

Luisteren naar je lichaam: Sommige mensen hebben 's ochtends geen trek. Als ze het ontbijt overslaan, volgen ze eigenlijk hun eigen hongergevoel. Dit hoeft dus niet persé slecht te zijn.

Tijdsbesparing: In de drukte van de ochtend kan het overslaan van het ontbijt wat extra tijd vrijmaken. Dit kan voor mensen met een druk schema erg handig zijn!

Zoals je ziet, kan het overslaan van je ontbijt voordelen hebben, maar is het niet de beste keuze voor iedereen. Het is altijd belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te ondervinden wat het beste werkt voor jou.


Verschillende soorten ontbijt

Het ontbijt kan voor iedereen anders zijn. Persoonlijke voorkeuren, culturele achtergrond en de voedingsbehoeften van elke persoon spelen hierbij een grote rol. Iedereen kiest ook zijn of haar eigen voorkeuren voor het ontbijt, maar het belangrijkste is dat het ontbijt je de energie geeft die je nodig hebt om de dag te beginnen.

Gezond ontbijt voor verschillende leeftijdsgroepen

De voedingsbehoeften van een persoon veranderen naarmate hij ouder wordt. Daarom ziet een gezond ontbijt er anders uit voor kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. We leggen het je uit:

Kinderen: Kinderen hebben een ontbijt nodig dat rijk is aan eiwitten en complexe koolhydraten. Hierdoor kunnen zij hun energieniveau op peil houden. Goede voedingsmiddelen hiervoor zijn o.a. pindakaas of yoghurt met fruit.

Tieners: Tieners hebben meer calorieën nodig dan jongere kinderen, omdat ze gedurende de dag meer calorieën verbranden. Een goed ontbijt kan bijvoorbeeld zijn: Een kom havermout met bessen, noten en zaden of een boerenomelet met groenten.

Volwassenen: Volwassenen hebben minder calorieën nodig, maar ze hebben nog steeds een evenwichtig ontbijt nodig om de dag goed te starten. Een goed ontbijt voor volwassenen kan bijvoorbeeld bestaan uit volkoren toast met avocado en een gekookt ei. Of wat dacht je van een verse smoothie met groenten en fruit?

Ouderen: Voor ouderen is het belangrijk om een ontbijt te hebben dat gemakkelijk te eten is en toch vol zit met de juiste voedingsstoffen. Dit kan een kom yoghurt met bessen en granola zijn of een zacht gekookt ei met een volkoren boterham.

Ontbijt aangepast op leefstijl

hoe belangrijk is je ontbijt

Je levensstijl kan ook invloed hebben op wat je eet voor het ontbijt. Sport je veel of doe je zwaar lichamelijk werk? Dan heb je voldoende eiwitten en koolhydraten nodig om je energieniveau op peil te houden. Vaak wordt er ook voor gekozen om bij het ontbijt extra supplementen in te nemen voor extra voedingsstoffen en energie. Ben je vegetariër of veganist? Dan zul je waarschijnlijk meer plantaardige eiwitten en verschillende groenten en fruit eten. Werk je bijvoorbeeld nachtdiensten? Dan kan je ontbijt er anders uitzien dan dat van iemand die overdag werkt. Het is echter altijd belangrijk om een ontbijt te vinden dat past bij jouw levensstijl en je helpt om je gezond en energiek te voelen en de dag goed te starten.

Culturele invloeden op je ontbijt

Wat je eet als ontbijt, kan ook erg verschillen door de cultuur waarin je bent opgegroeid of waar je woont. In Japan kan een traditioneel ontbijt bijvoorbeeld bestaan uit vis, rijst en misosoep, terwijl in de Verenigde Staten een ontbijt vaak bestaat uit eieren, spek en toast of slechts een muffin, pancakes of donut. In Nederland is een boterham met kaas of jam een populair ontbijt, terwijl in Frankrijk een croissant met koffie meer gebruikelijk is. Zoals je ziet, heeft de plek waar je opgroeit of woont een grote invloed op je ontbijtkeuze.

Een slecht ontbijt

Er zitten grote verschillen in alle soorten ontbijten over de hele wereld. Sommige ontbijten zijn perfect om je een snelle energieboost te geven. Denk hierbij aan ontbijten met veel suikers en bewerkte voedingsmiddelen. Door de ‘suikerpiek’ kan het echter wel zo zijn dat je je hierdoor juist snel weer hongerig of moe voelt. Dit is vooral het geval bij voedingsmiddellen zoals cruesli (met veel toegevoegde suikers), donuts, wit brood met zoete jam, hagelslag of nutella. Door deze voedingsmiddelen stijgt je bloedsuikerspiegel snel, maar daalt deze helaas ook weer snel. Hierdoor krijg je energiedipjes en als nel weer honger gedurende de dag. Je kunt daarom beter kiezen voor een ontbijt dat langzaam energie afgeeft, zoals volkoren producten, eiwitten en gezonde vetten. Dit helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en geeft je langer een vol gevoel gedurende de dag.


Conclusie over het belang van ontbijten

We kunnen concluderen dat het ontbijt een belangrijk deel van de dag is. Wanneer je goed ontbijt, geeft dit je de energie om de dag goed te starten. Kies voor een gezond ontbijt, dat de benodigde voedingsstoffen bevat. Producten die rijk zijn aan eiwitten en volkoren producten zijn een goede keuze. Probeer teveel suikers te vermijden.

Of je nu wel of niet ontbijt: Luister altijd goed naar je lichaam. Heb je ’s ochtends honger? Kies er dan voor om te ontbijten. Wat voor jou werkt, hoeft niet voor een ander te werken. Pas je ontbijt dus aan jouw persoonlijke voorkeuren aan en probeer hierin een goede balans te vinden die jou de energie geeft die je nodig hebt voor de dag. Onderschat het belang van een gezond ontbijt niet, want een goed begin is het halve werk, toch?


Wil je weten hoe mensen over de hele wereld ontbijten? Bekijk dan eens deze pagina.

Terug naar overzicht