Home > Info-artikelen > Hoe belangrijk is water drinken? Nog belangrijker dan je al dacht!
hoe belangrijk is water drinken

Hoe belangrijk is water drinken? Nog belangrijker dan je al dacht!

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

Hoe belangrijk is water drinken? Het leven, zoals wij dat kennen, zou niet bestaan zonder water. Het is de basis van onze planeet en alle levende organismen en speelt een essentiële rol in vrijwel alle lichaamsfuncties. Al weten de meeste mensen wel dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, toch wordt het belang van water drinken nog vaak onderschat. Het is nog belangrijker dan je waarschijnlijk al dacht! In dit artikel leggen we je de cruciale rol die water speelt in ons lichaam uit en waarom het essentieel is voor onze gezondheid. Lees dus snel verder over hoe belangrijk het is om water te drinken!


Het belang van water voor het lichaam

waarom is water drinken belangrijk

De essentiële functies van water in het menselijk lichaam

Water is de bouwsteen van het leven. Het bevordert de gezondheid van onze lichaamscellen, dient als een smeermiddel voor onze gewrichten, helpt bij het handhaven van de juiste lichaamstemperatuur en fungeert zelfs als een soort 'schokdemper' voor onze hersenen en het ruggenmerg. Het speelt ook een cruciale rol bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar onze cellen.

Hoeveel water moet je drinken?

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en heeft een constante aanvoer nodig om goed te functioneren. Hoewel de hoeveelheid water die we elke dag nodig hebben kan variëren, suggereren algemene richtlijnen dat je zeker tussen de 1,5 en 2,0 liter water per dag zou moeten drinken. Tussen de 1,5 en 2,0 liter wordt dus als voldoende water drinken gezien.

Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt?

Uitdroging treedt op wanneer het lichaam meer water verliest dan het binnenkrijgt. In dat geval heb je dus ook niet voldoende gedronken of je waterpeil op een juist niveau gehouden. Het kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, verwarring en zelfs ernstige gezondheidsproblemen zoals nierstenen en hitteberoerte.


Voldoende water drinken voor de spijsvertering

voldoende water drinken voor de spijsvertering

Hoe water bijdraagt aan een gezonde spijsvertering

Water helpt bij het afbreken van het voedsel dat we eten, waardoor de voedingsstoffen gemakkelijker kunnen worden opgenomen. Het helpt ook bij het transport van afvalproducten uit het lichaam, waardoor de spijsvertering efficiënter wordt. In dit geval werkt water dus als een soort transporteur.

De rol van water bij de opname van voedingsstoffen

Water helpt bij het oplossen van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen uit het voedsel, waardoor ze gemakkelijker door de darmwand kunnen worden opgenomen en naar de rest van het lichaam kunnen worden getransporteerd.

Het belang van water bij het bestrijden van constipatie (verstopping)

Het drinken van voldoende water kan helpen bij het voorkomen van constipatie door het toevoegen van vocht aan de stoelgang, waardoor het gemakkelijker door het spijsverteringskanaal kan bewegen. Wanneer je te weinig water drinkt, kan verstopping dus sneller optreden.


Water drinken en het immuunsysteem

De reinigende werking van water

Water helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Het fungeert als een natuurlijke ontgifter door afvalstoffen uit de cellen te spoelen en ze via de nieren en urine uit het lichaam te verwijderen. Water is dus net als in het huishouden onmisbaar om jezelf van binnen goed te reinigen.

De rol van water in het transport van zuurstof en voedingsstoffen

Water is essentieel voor de circulatie van bloed, die zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam transporteert, inclusief immuuncellen die nodig zijn voor de bestrijding van ziekten. Zonder water zou dit niet mogelijk zijn.

Hydratatie en het immuunsysteem

Genoeg water drinken helpt je afweersysteem goed te werken. Water zorgt voor meer lymfe, een soort vloeistof vol met witte bloedcellen die ziektekiemen aanvallen. Ook houdt water de binnenkant van je longen en neus vochtig, zodat virussen minder makkelijk je lichaam in kunnen.


Wateroplosbare voedingssupplementen

Wat zijn wateroplosbare voedingssupplementen?

Wateroplosbare voedingssupplementen zijn supplementen die in water oplossen om gemakkelijk door het lichaam te worden opgenomen. Ze kunnen vitamines, mineralen of andere nutriënten bevatten die de algehele gezondheid ondersteunen.

De gezondheidsvoordelen van wateroplosbare supplementen

Wateroplosbare supplementen verhogen de opname van voedingsstoffen, waardoor je hiermee meer voedingswaarde uit je supplementen haalt. Ze zijn een handige manier om ervoor te zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, vooral als je een dieet volgt dat bepaalde voedingsstoffen kan missen. Doordat de supplementen alleen water en de werkzame stoffen bevatten en vele malen effectiever zijn dan andere supplementen, zijn ze een goede manier om te combineren met voldoende water drinken voor je gezondheid.

Het belang van hydratatie bij het innemen van wateroplosbare supplementen

Water drinken bij het innemen van deze supplementen kan de opname ervan verder verbeteren, waardoor je meer voordelen krijgt. Bovendien kan voldoende hydratatie helpen om mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid en duizeligheid te voorkomen.


Andere gezondheidsvoordelen van water

Water en huidgezondheid

Goede hydratatie kan helpen de huid er gezond en stralend uit te laten zien. Het helpt de huid om vocht vast te houden, wat kan bijdragen aan het verminderen van de zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes. Je huid heeft namelijk voldoende vocht nodig om gezond te blijven.

Hydratatie en gewichtsbeheersing

Water kan helpen bij het beheersen van het gewicht door het gevoel van volheid te verhogen en de stofwisseling te stimuleren. Het drinken van water voor de maaltijd kan ervoor zorgen dat je minder eet, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Je houdt je lichaam hierbij een beetje voor de gek. Het denkt dat je hebt gegeten, maar in feite heb je alleen wat water gedronken en heb je 0 calorieën binnengekregen.

Water en energieniveaus

Dehydratatie kan leiden tot vermoeidheid en verminderd concentratievermogen. Het drinken van voldoende water kan helpen om energieniveaus te behouden en mentale helderheid te verbeteren. Daarom zie je vaak bij sport- en hardloopwedstrijden dat er water wordt uitgedeeld aan de deelnemers. Ook zie je bijvoorbeeld vaak tijdens voetbalwedstrijden op tv dat de spelers even wat extra water drinken langs de zijlijn.


Tips om voldoende water te drinken

Het kan soms best lastig zijn om elke dag voldoende water te drinken. Hier zijn 12 handige tips om het voor jou gemakkelijker te maken om iedere dag genoeg water te drinken:
 1. Begin je dag met een glas water. Maak het deel van je ochtendroutine voordat je koffie of thee drinkt.
 2. Drink een glas water bij elke maaltijd en tussendoortje.
 3. Draag altijd een herbruikbare waterfles bij je.
 4. Probeer water met een smaakje als je de smaak van gewoon water saai vindt. Je kunt natuurlijke smaakstoffen toevoegen, zoals citroen, komkommer, of bessen.
 5. Vervang andere dranken (zoals frisdrank of sap) grotendeels door water.
 6. Drink een glas water als je je hongerig voelt. Soms kan dorst worden verward met honger.
 7. Gebruik een waterfles met maatstrepen of tijdsaanduidingen om je te helpen bijhouden hoeveel je drinkt.
 8. Eet waterrijk voedsel. Veel fruit en groenten bevatten veel water.
 9. Probeer bruisend water als je frisdrank mist.
 10. Zet een kan water op je bureau of werkplek.
 11. Bestel water als je uit eten gaat. Het is gezonder en goedkoper dan de meeste andere dranken.
 12. Maak er een gewoonte van om voor het slapengaan een glas water te drinken.

hoeveel water moet je drinken

Het herkennen en voorkomen van overhydratatie. Drink niet teveel water!

Overhydratatie, ook bekend als watervergiftiging, is zeldzaam, maar kan gebeuren als je te veel water te snel drinkt. Symptomen kunnen variëren van hoofdpijn en misselijkheid tot aanvallen en zelfs coma in ernstige gevallen. Om overhydratatie te voorkomen, is het belangrijk om gedurende de dag gestaag water te drinken en niet meer dan 1 liter per uur te consumeren. Zo blijft het veilig en krijg jij toch genoeg water binnen.


Conclusie over genoeg water drinken

Het is duidelijk dat water een onmisbare rol speelt in onze algehele gezondheid en welzijn. Van het ondersteunen van essentiële lichaamsfuncties tot het bevorderen van de spijsvertering, immuniteit en nog veel meer! Het belang van het regelmatig drinken van water en voldoende water drinken mag niet worden onderschat. En met wateroplosbare voedingssupplementen kun je de gezondheidsvoordelen van hydratatie nog verder versterken. 

Drink dus iedere dag weer voldoende water!

Bekijk onze wateroplosbare supplementen die de gezondheidsvoordelen van voldoende water drinken extra kunnen versterken

 

Bron: Voedingscentrum

Terug naar overzicht