Home > Info-artikelen > Deze voeding is rijk aan vitamine B12
voedingsmiddelen waar veel vitamine B12 in zit

Deze voeding is rijk aan vitamine B12

Vitamine B12 is onmisbaar voor de gezondheid van je lichaam en speelt een belangrijke rol in de aanmaak van rode bloedcellen, zenuwfunctie en de vorming van DNA. Vitamine B12 een essentiële voedingsstof die je vooral uit je eten en drinken haalt. Vitamine B12 is voornamelijk te vinden in dierlijke producten. Hierdoor kan het voor vegetariërs en veganisten lastig zijn om er voldoende van binnen te krijgen. Daarom is het extra belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamine B12.

Voor degenen die hun vitamine B12-inname willen optimaliseren en op zoek zijn naar voedingsmiddelen waar vitamine B12 in zit, biedt dit artikel inzicht in verschillende bronnen van vitamine B12, de benodigde dagelijkse hoeveelheid en praktische tips om meer B12 uit je voeding te kunnen halen. Dus, ben je op zoek naar voeding waar vitamine B12 in zit? Lees dan vooral verder, wij geven je de antwoorden!


Onderwerpen in dit artikel:


Wat is vitamine B12?

Vitamine B12, ook bekend onder de wetenschappelijke naam cobalamine, is een unieke en essentiële vitamine voor je lichaam. Het bevat kobalt, wat het de enige vitamine met een metalen component maakt. Dit geeft B12 speciale eigenschappen en maakt het onmisbaar voor verschillende belangrijke functies in je lichaam. Vitamine B12 helpt bij het onderhouden van gezonde zenuwcellen en is cruciaal voor de aanmaak van rode bloedcellen, die zuurstof door je lichaam vervoeren. Het speelt ook een rol in de vorming van DNA, het materiaal dat genetische informatie bevat.

Vitamine B12 vind je vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk, kaas, en eieren. Dit betekent dat vegetariërs en veganisten goed moeten opletten dat ze voldoende B12 binnenkrijgen, omdat ze de voornaamste bronnen van deze vitamine misschien niet eten. Er zijn manieren om dit te compenseren, zoals het kiezen voor verrijkte voedingsmiddelen of het nemen van vitamine B12 supplementen.

In dit artikel gaan we dieper in op waarom je vitamine B12 nodig hebt, hoeveel je ervan nodig hebt en welke voedingsmiddelen rijk zijn aan B12. Dit is belangrijk om genoeg van deze vitamine binnen te krijgen en gezond te blijven. Vooral als je bepaalde dierlijke producten niet consumeert.


Waarom is voldoende vitamine B12 zo belangrijk?

Het krijgen van voldoende vitamine B12 is enorm belangrijk voor je gezondheid. Zonder genoeg B12 kun je verschillende problemen ervaren. In het begin merk je misschien dat je sneller moe bent of je zwak voelt. Verstopping kan een probleem worden, en je hebt misschien minder trek in eten. Dit kan leiden tot ongewenst gewichtsverlies. Een specifieke aandoening die kan ontstaan door een tekort aan B12 is megaloblastaire anemie. Dat is een bloedziekte waardoor je je nog vermoeider voelt. Hierdoor kun je je nog slomer en meer uitgeput voelen, omdat je bloed niet goed meer zuurstof door je lichaam kan vervoeren.

Maar dat is nog niet alles. Als je voor een langere periode niet genoeg voedingsmiddelen waar vitamine B12 in zit eet, kan dit je zenuwen beschadigen. Dit kan beginnen met een tintelend of prikkend gevoel in je handen en voeten, alsof ze 'slapen'. Je kunt last krijgen van rusteloze benen en daarnaast kan het ook moeilijker worden om je evenwicht te bewaren, wat je dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Voor sommige mensen leidt een tekort aan B12 tot gevoelens van depressie of verwarring. Je kunt problemen krijgen met je geheugen, wat het lastig maakt om nieuwe dingen te leren of te onthouden wat je hebt gedaan. Zelfs je zicht kan eronder lijden, waardoor het lezen of herkennen van gezichten moeilijker wordt.

Al deze problemen laten zien hoe belangrijk vitamine B12 is voor je lichaam. Het zorgt niet alleen voor je energie en je bloed, maar ook voor je zenuwen, je hersenen, en zelfs je ogen. Zorgen voor genoeg B12 in je dieet is een eenvoudige stap om veel van deze problemen te voorkomen en je gezondheid te ondersteunen. Het is dan ook altijd aan te raden om je bewust te zijn van in welke voeding vitamine B12 zit, zodat je hier rekening mee kunt houden.


Aanbevolen hoeveel vitamine B12 per dag

Zoals bij iedere vitamine, is er bij vitamine B12 ook een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Zo kun je precies nagaan of je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt en dit eventueel gericht aanvullen via voeding of supplementen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 hangt af van je leeftijd, of je een man of vrouw bent, en of je bijzondere omstandigheden hebt, zoals zwangerschap of als je borstvoeding geeft.

Hier is een overzicht:

 • Baby's (0-6 maanden): 0.4 microgram
 • Baby's (7-12 maanden): 0.5 microgram
 • Kinderen (1-3 jaar): 0.9 microgram
 • Kinderen (4-8 jaar): 1.2 microgram
 • Kinderen (9-13 jaar): 1.8 microgram
 • Tieners (14-18 jaar): 2.4 microgram
 • Volwassenen (19 jaar en ouder): 2.4 microgram
 • Zwangere vrouwen: 2.6 microgram
 • Borstvoedende vrouwen: 2.8 microgram
 • Ouderen (65 jaar en ouder): Hoewel de ADH 2.4 microgram blijft, kunnen ouderen meer moeite hebben om B12 uit hun voeding op te nemen. Dit betekent dat ze mogelijk meer B12 nodig hebben, of dat ze baat kunnen hebben bij supplementen of verrijkte voeding.
 • Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen: Mensen met aandoeningen zoals pernicieuze anemie of die bepaalde medicijnen gebruiken die de opname van B12 beïnvloeden, kunnen ook meer nodig hebben. Deze groep moet met een arts praten over hoeveel B12 ze nodig hebben.

In deze voeding zit vitamine B12

in-deze-voeding-zit-veel-vitamine-B12

Wanneer je op zoek bent naar voeding waar vitamine B12 in zit, kan dit soms verwarrend zijn. Vandaar dat wij een handig overzicht voor je hebben gemaakt met eten en drinken waar vitamine B12 in zit. Zo kun je gericht zoeken naar de juiste bronnen van vitamine B12 en zelf eventuele tekorten aanvullen.

Dit zijn voedingsmiddelen waar vitamine B12 in zit:

Dierlijke producten

 • Vis, vooral zalm en forel
 • Vlees, met name lever en nieren
 • Schaaldieren, zoals oesters en mosselen
 • Gevogelte, zoals kalkoen en kippenborst/-lever
 • (Lams)orgaanvlees
 • Wild, zoals hert, eend en konijn
 • Zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt
 • Kaviaar
 • Eieren

Verrijkte voedingsmiddelen (voor vegetariërs en veganisten)

 • Sommige soorten plantaardige melk
 • Verrijkte ontbijtgranen
 • Voedingsgist met B12
 • Veganistische spreads en vleesvervangers
 • Verrijkte tofu en tempeh
Supplementen
 • Voor mensen die moeite hebben met het verkrijgen van voldoende B12 uit hun dieet, zoals ouderen, vegetariërs en veganisten, kan een vitamine B12-supplement noodzakelijk zijn.

Tot slot

Het verrijken van je dieet met vitamine B12-rijke voedingsmiddelen is erg belangrijk voor het onderhouden van een gezond lichaam. Voor diegenen die geen dierlijke producten consumeren, is het belangrijk om te zoeken naar verrijkte voedingsmiddelen of te overwegen supplementen te gebruiken om aan de dagelijkse behoeften te voldoen. Door bewust keuzes te maken, kun je een vitamine B12-tekort voorkomen en je algemene gezondheid ondersteunen. Hopelijk hebben we je met dit artikel meer informatie kunnen geven over in welke voeding vitamine B12 zit en hoe je jouw vitamine B12-inname kunt verhogen.

Hieronder volgen nog enkele praktische tips, met verschillende voedingsmiddelen waar vitamine B12 in zit:

 • Begin de dag met B12: Voeg B12-rijke voedingsmiddelen toe aan je ontbijt. Een schaaltje yoghurt met muesli of een smoothie met verrijkte plantaardige melk kan al helpen.
 • Snack slim: Kies voor tussendoortjes die natuurlijk rijk zijn aan B12. Een hardgekookt ei of wat plakjes kalkoenborst zijn makkelijke snacks die je zo uit de koelkast pakt.
 • Verrijkte voedingsmiddelen: Gebruik verrijkte voedingsmiddelen zoals plantaardige melk, ontbijtgranen en voedingsgist in je dagelijkse maaltijden. Deze kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan gerechten die je al maakt.
 • Sandwich met een twist: Maak een sandwich of wrap met ingrediënten die rijk zijn aan B12, zoals tonijn, zalm of verrijkte veganistische spreads.
 • Avondmaaltijden met een B12 boost: Plan minstens een paar keer per week een maaltijd met een goede bron van B12. Dit kan vis zijn zoals makreel of zalm, of als je vegetariër bent, een gerecht met verrijkte tofu of tempeh.
 • Voedingsgist als je geheime wapen: Voedingsgist is rijk aan B12 en kan over salades gestrooid worden, in sauzen gemengd, of gebruikt worden als topping op popcorn voor een kaasachtige smaak.

Bovenstaande voedingstips kun je eenvoudig toevoegen aan jouw dagelijkse routines. Zo kun je de inname van vitamine B12 op een simpele en doeltreffende manier verhogen.

Een extra vitamine B12-boost met supplementen:

Als het lastig blijkt om genoeg vitamine B12 uit je eten te halen, kunnen supplementen een goede oplossing bieden. Er zijn verschillende soorten B12-supplementen beschikbaar, zoals tabletten die je onder je tong laat smelten, capsules, of zelfs neussprays. Deze supplementen maken het mogelijk om je B12-niveau op peil te houden. Vooral voor vegetariërs, veganisten, en mensen boven de 50 kan dit een handige manier zijn om te zorgen dat ze genoeg B12 binnenkrijgen.

Wist je dat vitamine B12 één van de meest voorgeschreven vitamines is? Bij een ernstig tekort wordt er vaak gekozen voor een vitamine B12-injectie om dit tekort te verhelpen. Ook kan de arts het gebruik van vitamine B12-supplementen voorschrijven of aanraden. Het is echter wel belangrijk dat je kiest voor een goed opneembare vorm van vitamine B12, zoals wateroplosbaar, met micellentechnologie. Deze B12 wordt tot 20x sneller en effectiever opgenomen door je lichaam dan andere soorten vitamine B12-supplementen.

kiezen-voor-voedingsmiddelen-of-supplementen-als-aanvulling-van-vitamine-B12

Het belang van bewust vitamine B12-inname:

Actief kiezen voor supplementen en voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 helpt niet alleen bij het behouden van gezonde zenuwcellen en het aanmaken van DNA en rode bloedcellen, maar draagt ook bij aan je algehele gezondheid. Voor mensen die geen dierlijke producten consumeren, is het extra belangrijk om op de hoogte te zijn van alternatieve B12-bronnen. Door je te informeren over welke supplementen en voeding B12 bevatten en deze regelmatig te gebruiken, leg je een solide basis voor je gezondheid.


Bronnen:

Terug naar overzicht