Home > Info-artikelen > Wanneer kun je je supplementen het beste innemen?
Wanneer kun je je supplementen het beste innemen

Wanneer kun je je supplementen het beste innemen?

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

Voedingssupplementen zijn speciale producten die zijn geproduceerd om bepaalde voedingsstoffen die je misschien niet genoeg binnenkrijgt via je voeding (bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren) aan te vullen. Er zijn vele soorten en maten, waaronder tabletten, capsules, poeders, vloeistoffen, oliën en zelfs gummies en energierepen. Iedereen gebruikt deze supplementen met andere redenen: het ondersteunen van de algehele gezondheid en bepaalde functies zoals het immuunsysteem, tot aan specifiekere gezondheidsdoelen zoals verbeterde prestaties in sport of gewichtsbeheersing.

Het gebruik van supplementen kan variëren op basis van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en levensstijl. Ze kunnen een toegevoegde waarde hebben naast een gevarieerd dieet en gezonde levensstijl. Ook wanneer je het beste supplementen kunt innemen en of je dit eventueel moet combineren met voedsel verschilt per persoon en per supplement.


De verschillende soorten supplementen: Multivitamines, proteïnes en meer

Er zijn enorm veel verschillende supplementen. Je hebt multivitamines, die boordevol verschillende soorten vitamines en mineralen zitten, en die worden heel veel gebruikt. Ze zijn superhandig om te zorgen dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt, vooral voor mensen die via hun eten niet genoeg van die stoffen binnenkrijgen.

Daarnaast zie je ook vaak proteïnesupplementen. Die zijn vooral in trek bij sporters en mensen die bezig zijn met spieropbouw of het behouden van hun spieren, want eiwitten helpen met de opbouw en het herstel van je spieren. Er zijn ook nog allerlei andere supplementen, zoals omega-3 vetzuren, probiotica, supplementen met vezels, antioxidanten en nog veel meer, die allemaal helpen om je gezondheid op peil te houden.


Het beste tijdstip voor inname van supplementen: Een algemeen overzicht

Het juiste moment om supplementen in te nemen

Het perfecte moment om supplementen in te nemen is een onderwerp waarover veel verschillende visies bestaan, en deze kunnen variëren naargelang het soort supplement. Een basisregel is dat sommige supplementen beter hun werk doen als ze samen met een maaltijd worden ingenomen, terwijl andere beter op een lege maag worden ingenomen.

Het is altijd een goed idee om de aanwijzingen op de verpakking van het supplement te volgen, want die zijn vaak gebaseerd op de manier waarop je lichaam de specifieke voedingsstoffen het beste opneemt. Maar er kunnen ook andere factoren meespelen, zoals of het supplement mogelijk maagproblemen kan geven of je slaap kan beïnvloeden.


Hoe tijd en voeding de opname van supplementen beïnvloeden

Wanneer je supplementen neemt en wat je erbij eet, kan best wel invloed hebben op hoe goed ze werken. Bijvoorbeeld, bepaalde voedingsstoffen zoals vitaminen die in vet oplossen (A, D, E en K), doen het beter als je ze neemt terwijl je ook eet, vooral als die maaltijd vet bevat. Dat komt omdat vet helpt om die vitamines beter op te nemen in je lichaam.

Mineralen zoals ijzer doen het soms ook beter als je ze inneemt met bepaald eten. Vitamine C kan bijvoorbeeld helpen om ijzer beter op te nemen. Maar sommige soorten eten en drinken, zoals koffie en thee, kunnen het juist moeilijker maken om bepaalde mineralen op te nemen. Dus het is belangrijk om te weten hoe wat je eet en drinkt je supplementen kan beïnvloeden.

Het beste tijdstip om multivitamines en mineralen in te nemen

Multivitamines en mineralen werken meestal het beste als je ze inneemt als je eet. Dit komt niet alleen doordat sommige vitaminen en mineralen dan beter worden opgenomen, maar ook doordat het eten helpt om je maag te beschermen tegen mogelijke irritatie door het supplement.

Wanneer je deze supplementen het beste kunt innemen kan verschillen, afhankelijk van wat voor soort mineralen erin zitten. Zo wordt ijzer bijvoorbeeld beter opgenomen op een lege maag, terwijl calcium beter wordt opgenomen als je het inneemt met eten.

Het optimale tijdstip voor inname van proteïnesupplementen

Proteïnesupplementen zijn heel populair bij sporters en mensen die spiermassa willen opbouwen of behouden. Vaak nemen mensen ze na het sporten om te helpen met het herstel en de groei van de spieren. Maar er is wel wat discussie over wanneer je deze supplementen het beste kunt innemen.

Sommige onderzoeken zeggen dat het het beste is om proteïne meteen na het sporten te nemen om de aanmaak van spiereiwitten zo veel mogelijk te stimuleren. Anderen zeggen dat je een langer tijdsbestek hebt, en dat het nog steeds helpt om proteïne te nemen binnen twee uur na het sporten.

Het belang van timing bij specifieke supplementen: Probiotica, omega-3 en anderen

Wanneer je bepaalde supplementen inneemt, kan dat best wel belangrijk zijn voor hoe goed ze werken. Bijvoorbeeld, probiotica, dat zijn supplementen die goede bacteriën bevatten, kun je het beste nemen op een lege maag, vaak een half uurtje voor je gaat eten. Dat komt doordat je maag dan minder zuur is, en dat is beter voor de goede bacteriën in het supplement.

Maar bij omega-3 supplementen is het juist andersom. Die kun je beter nemen terwijl je eet. Dat komt doordat omega-3 vetzuren oplossen in vet, en dus beter worden opgenomen als je ze inneemt met eten, vooral eten dat vet bevat. Het kan ook helpen om eventuele buikklachten te voorkomen die sommige mensen krijgen als ze deze supplementen op een lege maag nemen.


Veelgestelde vragen over de timing van supplementen

wanneer moet je je supplementen innemen

In dit hoofdstuk behandelen we een aantal veelgestelde vragen over het gebruik van supplementen. Het kan namelijk soms wat verwarrend zijn om te weten hoe en wanneer je supplementen moet innemen.

1. Kun je verschillende supplementen tegelijk innemen?

Jazeker, meestal is dit geen probleem. Maar let wel op: sommige supplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Als je niet zeker weet of jouw combinatie van supplementen veilig is, vraag het dan even na bij een dokter of diëtist. Ook kun je op het etiket van het supplement vaak informatie vinden.

2. Wat moet je doen als je vergeet een supplement in te nemen?

Als je een keer vergeet je supplement in te nemen, is dat niet erg. Je kunt het gewoon de volgende keer weer innemen. Maar let op: het is meestal geen goed idee om een dubbele dosis te nemen om het in te halen.

3. Is het belangrijk om supplementen altijd op hetzelfde moment te nemen?

Ja en nee. Een vaste routine kan handig zijn en ervoor zorgen dat je minder snel een dosis vergeet. Maar voor sommige supplementen kan het juist beter zijn om ze op verschillende momenten van de dag te nemen. Kijk hiervoor ook naar het advies op het etiket.

4. Wanneer kun je supplementen het beste rondom de training innemen?

Dit hangt af van het soort supplement. Eiwitsupplementen bijvoorbeeld, worden vaak aangeraden om na de training te nemen. Dit helpt je spieren om te herstellen. Er zijn ook supplementen die je juist voor de training neemt, zoals pre-workout supplementen.

5. Kan ik supplementen met koffie of thee nemen?

In principe kun je supplementen met koffie of thee innemen, maar deze dranken kunnen soms de opname van bepaalde voedingsstoffen verminderen. Zo kan cafeïne de opname van ijzer verminderen. Het is dus beter om ijzersupplementen met water of sap te nemen, en niet rondom het moment dat je koffie of thee drinkt.


Wateroplosbare supplementen en micellentechnologie: Moment van innemen maakt niet uit!

Er is een spannende nieuwe ontwikkeling in de wereld van supplementen: wateroplosbare supplementen met micellentechnologie. Door deze technologie kunnen supplementen beter worden opgenomen door ons lichaam. Micellen zijn kleine bolletjes die voedingsstoffen kunnen vervoeren in het waterige deel van ons spijsverteringssysteem, waardoor ons lichaam ze beter kan opnemen.

De rol van timing en voedselcombinatie bij wateroplosbare supplementen
Wanneer je deze wateroplosbare supplementen inneemt, en met welk eten, kan nog steeds belangrijk zijn. Maar door de micellentechnologie is dat veel minder belangrijk geworden. Micellen helpen je lichaam om voedingsstoffen beter op te nemen, of je ze nu inneemt met eten of niet, en op welk moment van de dag dan ook. Daardoor kun je makkelijker plannen wanneer je je supplementen inneemt. Deze producten bieden jou meer flexibiliteit in wanneer je ze moet innemen.


Optimale inname van supplementen: Vergelijkingstabel voor timing en voeding van de populairste supplementen, inclusief micellentechnologie

In onderstaande tabel zie je de populairste voedingssupplementen en het advies m.b.t. innametijd en manier. Deze aanbevelingen kunnen variëren op basis van de specifieke formule van het supplement en individueel gezondheidsadvies.

Bekijk je deze pagina op je mobiele telefoon of tablet? Draai dan je scherm om de tabel goed te kunnen zien.

 Supplement Aanbevolen inname traditioneel Met voedsel/drank? aanbevolen inname met micellentechnologie
Vitamine D Ochtend Met vetrijk voedsel Elk moment, geen voedsel nodig
Vitamine C Ochtend en  middag Niet noodzakelijk Elk moment, geen voedsel nodig
Vitamine B-complex Ochtend Niet noodzakelijk Elk moment, geen voedsel nodig
Vitamine A Ochtend Met vetrijk voedsel Elk moment, geen voedsel nodig
Magnesium Avond Niet noodzakelijk Elk moment, geen voedsel nodig
Omega 3 Ochtend Met een maaltijd Elk moment, geen voedsel nodig
Zink Avond Met een maaltijd Elk moment, geen voedsel nodig
Probiotica Ochtend of avond Op een lege maag Elk moment, geen voedsel nodig
Ijzer Ochtend Op een lege maag Elk moment, geen voedsel nodig
Calcium Ochtend en avond Met een maaltijd Elk moment, geen voedsel nodig
CBD-olie Ochtend en avond Niet noodzakelijk Elk moment, geen voedsel nodig
Glucosamine Ochtend en avond Met een maaltijd Elk moment, geen voedsel nodig
Co-enzym Q10 Ochtend en avond Met vetrijk voedsel Elk moment, geen voedsel nodig
Melatonine Avond Niet noodzakelijk Elk moment, geen voedsel nodig
Creatine Na de training Met een maaltijd Elk moment, geen voedsel nodig
Collageen Ochtend of avond Niet noodzakelijk Elk moment, geen voedsel nodig
Groene thee extract Ochtend en middag Niet noodzakelijk Elk moment, geen voedsel nodig
Kurkuma Ochtend Met een maaltijd Elk moment, geen voedsel nodig
Vitamine E Ochtend Met vetrijk voedsel Elk moment, geen voedsel nodig

 

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, geven wateroplosbare voedingssupplementen met micellentechnologie veel vrijheid met betrekking tot manier en tijdstip van innemen van je supplementen. Aangezien je deze supplementen ook door elkaar/gemengd kunt gebruiken, kun je jouw eigen routine bepalen en dit beperken tot een gewenst moment van de dag.


Persoonlijke situatie bepaalt het tijdstip van innemen supplementen

Op welk moment van de dag kun je het beste je supplementen nemen

Iedereen is anders en heeft een ander lichaam en er is niet één beste manier om supplementen in te nemen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere. De beste manier en tijdstip voor jou om supplementen in te nemen kan afhangen van je gezondheid, je levensstijl, je dieet, en nog veel meer dingen. Ook is het van groot belang of je kiest voor conventionele supplementen of kiest voor de hoogste lichaamsopname en gaat voor wateroplosbare varianten. Daarom is het altijd goed om een dokter of diëtist te vragen voordat je begint met nieuwe supplementen.


Conclusie

In het kort, de manier en het tijdstip waarop je supplementen inneemt kan een grote invloed hebben op hoe goed ze werken. Als je rekening houdt met het soort supplement, wanneer je ze inneemt, en wat voor jou persoonlijk werkt, kun je het meeste uit je supplementen halen. En dankzij nieuwe technieken zoals micellentechnologie wordt het steeds makkelijker om de voordelen van supplementen te benutten, zonder dat je hierbij echt rekening hoeft te houden met het tijdstip of moment van de dag dat je jouw supplementen inneemt.

We hopen dat dit artikel je helpt om beter te begrijpen hoe supplementen werken. Met de juiste kennis kun je een manier vinden om supplementen in te nemen die goed past bij jou en je gezondheidsdoelen.

Bekijk onze wateroplosbare supplementen


Referenties:

Terug naar overzicht