Home > Info-artikelen > Welke supplementen worden het meest gebruikt?
de meest gebruikte supplementen

Welke supplementen worden het meest gebruikt?

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

Gezonde voeding is super belangrijk. Toch krijgen we soms niet alles wat we nodig hebben uit ons eten binnen. Supplementen zijn hier een perfecte aanvulling op. Ze zijn bedoeld om tekortkomingen in het dagelijkse dieet aan te vullen of om bepaalde gezondheidsvoordelen te bieden. Supplementgebruik komt overal op de wereld voor en hun populariteit is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Vooral in onze moderne samenleving wordt het steeds moeilijker om alle essentiële voedingsstoffen uit alleen voedsel te halen en zijn supplementen een prettige aanvulling. Maar, welke supplementen worden nu het meest gebruikt? We zullen je een compleet overzicht geven van welke supplementen het meest worden gebruikt in Nederland en de rest van de wereld (hier zitten namelijk grote verschillen in).


Hoeveel mensen gebruiken supplementen?

welke voedingssupplementen over de hele wereld het meest worden gebruikt

Overal ter wereld gebruiken mensen supplementen. Er is onderzoek gedaan naar hoeveel mensen supplementen gebruiken in verschillende delen van de wereld. Om te weten welke supplementen het meest worden gebruikt, zul je ook inzichtelijk moeten hebben hoeveel mensen er überhaupt supplementen gebruiken. Dit zijn de meest accurate schattingen van de aantallen naar aanleiding van deze onderzoeken:

• Nederland

Naar schatting gebruikt ongeveer 55% van de Nederlandse bevolking regelmatig voedingssupplementen. Dit percentage is in de loop der jaren gestegen, mede door een grotere bewustwording van gezondheid en welzijn.

• Europa

Het gebruik van supplementen varieert per land, maar gemiddeld genomen gebruikt ongeveer 40-50% van de Europese bevolking voedingssupplementen. In Scandinavische landen worden wel meer supplement gebruikt dan in Zuid-Europese landen.

• Azië

In Azië is de consumptie van voedingssupplementen sterk toegenomen, met een bijzonder hoge consumptie in landen als Japan, Zuid-Korea en China. Traditionele geneesmiddelen en kruidensupplementen spelen hierbij een grote rol. Schattingen suggereren dat ongeveer 30-40% van de Aziatische bevolking regelmatig voedingssupplementen gebruikt. De groeiende middenklasse en de toegenomen aandacht voor gezondheid en welzijn zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor.

• Noord-Amerika

In Noord-Amerika, en met name in de Verenigde Staten en Canada, is het gebruik van voedingssupplementen buitengewoon populair. Naar schatting 70-75% van de Noord-Amerikaanse bevolking gebruikt regelmatig supplementen. De markt voor supplementen is hier sterk gereguleerd en goed ontwikkeld.

• Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika is de acceptatie van voedingssupplementen in opkomst, vooral in stedelijke gebieden en grotere economieën zoals Brazilië en Mexico. Ongeveer 25-35% van de bevolking in Latijns-Amerika maakt gebruik van supplementen. De groeiende economieën, toenemende stedelijke bevolking en een grotere bewustwording van gezondheids- en wellnesskwesties dragen bij aan deze stijgende trend

• Afrika

In Afrika is het gebruik van voedingssupplementen divers, afhankelijk van de regio, cultuur en economische omstandigheden. Over het algemeen wordt geschat dat 20-30% van de bevolking in stedelijke gebieden van Afrika voedingssupplementen gebruikt. Het gebruik van supplementen wordt beïnvloed door overheidsprogramma's en NGO-initiatieven gericht op specifieke gezondheidsproblemen, zoals ondervoeding en ziektepreventie.

• Wereldwijd

Wereldwijd nemen naar schatting 2 miljard mensen voedingssupplementen. In landen zoals de Verenigde Staten is dit percentage aanzienlijk hoger dan in ontwikkelingslanden.


De meest gebruikte supplementen

welke supplementen worden het meest gebruikt

Wereldwijd worden voedingssupplementen gebruikt, maar overal variëren de gekozen voedingssupplementen op basis van diverse factoren zoals behoeften, cultuur, klimaat en voeding. Op plaatsen in de wereld waar de zonder minder vaak of minder fel schijnt, is de vraag naar vitamine D lager en we zien dat in Azië bijvoorbeeld kruidensupplementen (zoals kurkuma, ginseng en gember) populair zijn. Dit komt o.a. door culturele invloeden, de beschikbaarheid van bepaalde (grond)stoffen en klimaatomstandigheden. Vooral dit laatste leidt tot verschillende supplementbehoeften. Elk gebied heeft zijn unieke voorkeuren, gebaseerd op deze verschillende factoren.

We geven je hieronder een overzicht van de 10 meest gebruikte supplementen in verschillende delen van de wereld, in percentages:

Top 10 meest gebruikte supplementen in Nederland:

 1. Multivitamines - 60%
 2. Vitamine D - 45%
 3. Magnesium - 35%
 4. Vitamine C - 30%
 5. Omega-3/visolie - 25%
 6. Calcium - 24%
 7. IJzer - 22%
 8. B-vitamines (zoals B12 en B6) - 20%
 9. Probiotica - 18%
 10. Zink - 15%

Top 10 meest gebruikte supplementen in Europa:

 1. Multivitamines - 55%
 2. Vitamine D - 50%
 3. Vitamine C - 40%
 4. Omega-3/visolie - 35%
 5. Magnesium - 30%
 6. Calcium - 28%
 7. B-vitamines (zoals B12 en B6) - 25%
 8. IJzer - 23%
 9. Zink - 20%
 10. Probiotica - 18%

Top 10 meest gebruikte supplementen in Azië:

 1. Multivitamines - 58%
 2. Omega-3/visolie - 53% (Vooral populair in Japan en Zuid-Korea)
 3. Vitamine C - 48%
 4. Ginseng - 42% (Een traditioneel supplement, vooral in Oost-Azië)
 5. Calcium - 40%
 6. Vitamine D - 37%
 7. Probiotica - 35% (Door grote interesse in gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken)
 8. B-vitamines (zoals B12 en B6) - 32%
 9. Groene thee-extract - 30% (Populair in veel Aziatische culturen)
 10. Zink - 28%

Top 10 meest gebruikte supplementen in Noord-Amerika:

 1. Multivitamines - 70%
 2. Omega-3/visolie - 55%
 3. Vitamine D - 50%
 4. Vitamine C - 47%
 5. Probiotica - 40% (Vooral populair door de gezondheidstrend rondom de darmflora)
 6. Calcium - 38%
 7. Magnesium - 36%
 8. B-vitamines (zoals B12 en B6) - 34%
 9. IJzer - 31% (Vooral populair onder vrouwen)
 10. Vitamine E - 28%

Top 10 meest gebruikte supplementen in Latijns-Amerika:

 1. Multivitamines - 52%
 2. Vitamine C - 48%
 3. Omega-3/visolie - 43%
 4. Vitamine D - 40%
 5. Calcium - 38%
 6. B-vitamines (zoals B12 en B6) - 35%
 7. Magnesium - 32%
 8. IJzer - 30%
 9. Probiotica - 27%
 10. Zink - 25%

Top 10 meest gebruikte supplementen in Afrika:

 1. Multivitamines - 45%
 2. Vitamine C - 42% (Vaak gebruikt vanwege zijn immuniteitsversterkende eigenschappen)
 3. IJzer - 40% (Vanwege veel voorkomende bloedarmoede in sommige regio's)
 4. Calcium - 38%
 5. B-vitamines (zoals B12 en B6) - 36%
 6. Omega-3/visolie - 33%
 7. Zink - 30% (Vooral populair voor de ondersteuning van het immuunsysteem)
 8. Vitamine A - 28% (Vanwege ooggezondheid en immuniteit)
 9. Vitamine D - 26%
 10. Magnesium - 24%

Top 10 meest gebruikte supplementen wereldwijd:

 1. Multivitamines - 65%
 2. Vitamine C - 50%
 3. Omega-3/visolie - 45%
 4. Vitamine D - 40%
 5. Calcium - 35%
 6. B-vitamines (zoals B12 en B6) - 33%
 7. Magnesium - 31%
 8. IJzer - 29%
 9. Zink - 27%
 10. Vitamine E - 25%

Waarom zijn dit de meest gebruikte supplementen?

We hebben zojuist besproken wat de meest gebruikte supplementen zijn, maar waarom zijn dit eigenlijk de supplementen waar de meeste mensen voor kiezen? Mensen kiezen voedingssupplementen op basis van verschillende factoren. Ten eerste is er de biologische behoefte. Niet iedereen krijgt elke dag alle benodigde voedingsstoffen binnen, dus vullen ze deze aan met supplementen. Daarnaast hebben reclames en wereldwijde trends grote invloed op de hoeveelheid supplementen die wordt gebruikt. Als er overal reclame wordt gemaakt voor een nieuw ‘wondermiddel’, willen veel mensen dit proberen.

De plek waar je woont, bepaalt ook je keuze. In landen met weinig zon, zoals Scandinavië, nemen mensen bijvoorbeeld meer vitamine D supplementen. Dit komt omdat hun lichaam deze vitamine niet genoeg aanmaakt door een gebrek aan zonlicht. Cultuur speelt ook een grote rol. In sommige culturen zijn bepaalde supplementen populair vanwege oude tradities en overtuigingen.

Ook politieke beslissingen en regels hebben effect. In landen met strenge regels zijn misschien minder soorten supplementen beschikbaar en worden dus ook minder supplementen gebruikt. De welvaart van een gebied is ook bepalend. In rijkere gebieden hebben mensen vaak keuze uit veel verschillende supplementen en kiezen ze daarnaast anders dan in armere gebieden. Verder heeft onderwijs invloed. In steden (waar meer mensen hoger opgeleid zijn) worden keuzes vaak gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken.

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende factoren wat iets het meest gebruikte supplement maakt. Het meest gebruikte supplement verschilt dan ook in verschillende werelddelen en landen.


Supplementen die bijna iedereen gebruikt! (Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist)

Wist je dit trouwens al? Er zijn enkele voedingsmiddelen die wereldwijd door veel mensen worden geconsumeerd (jij waarschijnlijk ook) en die eigenschappen hebben die vergelijkbaar zijn met supplementen. Ze worden traditioneel vaak nog niet echt als supplement gezien, maar worden door bijna iedereen gegeten, gedronken of gebruikt als kruiden tijdens het bereiden van de maaltijd. Voorbeelden hiervan zijn o.a. groene thee, cacao, knoflook, kurkuma en gember.

Deze producten zijn misschien wel écht de meest gebruikte supplementen!


Veranderingen in meest gebruikte supplementen

Door veranderde voedingsgewoontes en invloed van tijd en trends op de gezondheidskeuzes van mensen, is ook het gebruik van de populairste supplementen veranderd. In de jaren '70 en '80 was er een groeiende bewustwording van de voordelen van vitamines en mineralen. In die tijd zijn multivitamines enorm populair geworden en werden deze dus ook steeds meer gebruikt. Dit was eigenlijk een directe reactie op de snelle verstedelijking en veranderingen in het dieet. Mensen zochten naar een alles-in-1 oplossing voor hun voedingsbehoeften.

In de jaren '90 zag je een verschuiving naar antioxidanten. Vitamine E en C werden gezien als wondermiddelen tegen veroudering en om ziekten te voorkomen. Mede door nieuwe wetenschappelijke inzichten, werden deze antioxidanten toen het meest gebruikt.

Vanaf de eeuwwisseling kwam er steeds meer interesse in omega-3 vetzuren. Dit kwam vooral door wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van visolie voor het hart. Je zag vanaf 2010 dat hetzelfde gebeurde met vitamine D. Dit kwam doordat er steeds meer aandacht kwam voor botgezondheid en immuniteit. Vanaf 2020 is er ook een sterk groeiende interesse in probiotica, dankzij het besef van het belang van een gezonde darmflora. Deze producten worden dan ook steeds meer gebruikt.

Het meest gebruikte supplement verandert dus met de tijd en zal blijven veranderen door trends, wetenschappelijke ontdekkingen en veranderende behoeften en prioriteiten van de samenleving.


Conclusie

Het begrijpen van 'welke supplementen worden het meest gebruikt' is een samenspel van tijd, cultuur, welvaart, trends en wetenschap. In Nederland (net als elders in de wereld) zijn de keuzes in voedingssupplementen sterk beïnvloed door diverse factoren, variërend van commerciële trends tot wetenschappelijke ontdekkingen. Door de jaren heen hebben we gezien hoe bepaalde supplementen opkomen en dalen in populariteit. Dit is een weerspiegeling van onze veranderende inzichten in gezondheid en behoeften en verschillende maatschappelijke invloeden.

Dus, als jij wilt weten welke supplementen het meest worden gebruikt, zul je hier op verschillende plaatsen op de wereld een ander antwoord op vinden. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat een multivitamine-supplement overal ter wereld populair is en veel wordt gebruikt. Dit komt doordat men hiermee snel een mogelijk tekort van meerdere vitamines en mineralen verwacht aan te kunnen vullen.


Bronnen:

Terug naar overzicht