Home > Info-artikelen > Waarop letten bij het kiezen van voedingssupplementen?
supplementen kiezen

Waarop letten bij het kiezen van voedingssupplementen?

Onderwerpen in dit artikel:

  Inleiding

  waarop letten bij het kiezen van supplementen

  Het kan lastig zijn om een goed voedingssupplement te kiezen als je van plan bent er één te gaan gebruiken. Er is een overvloed aan opties op de markt, elk met hun eigen beloften en claims. Bovendien krijg je langs alle kante informatie over supplementen te zien, welke soms tegenstrijdig is. Hierdoor kan het nóg moeilijker zijn om te onderscheiden wat de beste keuze is voor jouw specifieke gezondheidsdoelen en levensstijl. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het kiezen van voedingssupplementen. Door deze richtlijnen te volgen, wordt het makkelijker om beter een weloverwogen en veilige keuze te maken, welke afgestemd is op jouw individuele behoeften. Lees dus verder om te zien waar je op moet letten bij het kiezen van voedingssupplementen.


  Wat zijn voedingssupplementen?

  Voedingssupplementen zijn speciaal ontworpen producten die bedoeld zijn om aan te vullen wat we normaal gesproken uit onze dagelijkse voeding halen. Supplementen kunnen verschillende bijzondere stoffen bevatten: vitamines, mineralen, vetzuren en andere stoffen met een voedingskundig of natuurlijk effect. Ze komen in vele vormen en soorten. Voor elk wat wils! Dit kan variëren van traditionele pillen, capsules en tabletten tot vloeistoffen, drankjes, poeders of druppels. Elk type heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende soorten gebruik.


  Voor welke reden wil je supplementen gebruiken?

  Als je voedingssupplementen wilt gaan gebruiken, moet je eerst goed nadenken over wat je doel is dat je voor ogen hebt. Waarom wil je supplementen gebruiken? Wil je je algemene gezondheid en welzijn verbeteren of heb je een specifiek gezondheidsdoel dat je wilt bereiken? Het kan ook zijn dat je gewoon je dagelijkse voeding wilt aanvullen met extra vitamines of mineralen of dat je op zoek bent naar een supplement om je energieniveau te verhogen. Dit kan vooral handig zijn wanneer je je vaak moe of slapjes voelt. Er zijn ook supplementen die je kunnen helpen bij het slapen of als je moeilijk in slaap komt. Je kunt ook specifiek vitamine- of mineraaltekorten aanvullen, zoals bijvoorbeeld ijzer, vitamine D of calcium. Door duidelijkheid te krijgen over je doel(en), kun je beter en gerichter zoeken naar een geschikt supplement voor jou.


  Waar moet je op letten bij het kiezen van voedingssupplementen?

  Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van voedingssupplementen. Zo kom je voor jezelf tot de beste keuze. We zullen de 12 belangrijkste punten om op te letten bij het zoeken naar een geschikt supplement uitleggen.

  1. Het soort supplement

  Afhankelijk van je specifieke behoeften en gezondheidsdoelen, zal het soort supplement dat je kiest variëren. Er zijn allerlei verschillende supplementen, gericht op verschillende gezondheids- en welzijnsdoelen. Er zijn supplementen die zich richten op algemene gezondheid en vitaliteit. Deze producten zijn bedoeld om een basisniveau van voedingsstoffen te leveren die het lichaam dagelijks nodig heeft. Er zijn daarnaast ook specifieke supplementen voor (top)sporters. Deze producten zijn ontworpen om de sportprestaties te verhogen, het herstel na inspanning te bevorderen of de spiergroei te ondersteunen. Ook zijn er speciale supplementen die kunnen helpen bij het afvallen, door de stofwisseling te stimuleren of het gevoel van verzadiging te bevorderen en supplementen voor de ondersteuning van de huid, het haar, nagels en botten. Elk supplement is geformuleerd om aan de specifieke behoeften en doelen van de gebruiker te voldoen. Het is dus is belangrijk om een supplement te kiezen dat aansluit bij wat JIJ wilt bereiken.

  2. Het type supplement

  De vorm waarin je je supplement neemt, kan ook een belangrijke factor zijn bij de keuze die je maakt. Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen beschikbaar. Tabletten, capsules, poeders, vloeistoffen, oliën, edibles en zelfs gummies. De keuze voor het type supplement hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat je een prettige manier van innemen vindt. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om pillen of capsules door te slikken en geven de voorkeur aan vloeistoffen, druppels of gummies. Andere mensen vinden poeders handig om te gebruiken, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gemengd in shakes, smoothies of maaltijden. Elk type supplement heeft zijn voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om voor een type te kiezen dat het beste bij jou past en je prettig vindt om in te nemen.

  3. De verpakking van het supplement

  Ook belangrijk om op te letten bij het kiezen van een supplement (maar waar vaak niet echt goed naar wordt gekeken) is de verpakking. De verpakking moet duidelijke en nauwkeurige informatie bevatten over de ingrediënten, de dosering, de bewaarinstructies en eventuele waarschuwingen. Daarnaast kan de verpakking zelf ook een rol spelen in de kwaliteit van het supplement. Sommige voedingsstoffen zijn gevoelig voor licht, warmte of vocht, dus een goede verpakking is essentieel om de kwaliteit en effectiviteit van het supplement te behouden. Zo zie je bijvoorbeeld dat bij hoogwaardige supplementen in de vorm van vloeistof of druppels, het flesje waar de vloeistof in zit UV-werend is, zodat zonlicht de ingrediënten niet kan aantasten.

  4. Ingrediënten

  Eén van de belangrijkste dingen om te controleren bij het kiezen van een supplement is welke ingrediënten het supplement bevat en in welke hoeveelheden de ingrediënten in het product voorkomen. Zo kun je een veilige keuze maken om te voorkomen dat je stoffen binnenkrijgt waar je mogelijk allergisch voor bent of die bijvoorbeeld niet in je dieet passen. Daarnaast is het ook goed om op te letten of de ingrediënten natuurlijk of synthetisch zijn en of er mogelijk schadelijke additieven of vul- of hulpstoffen zijn toegevoegd.

  5. Bindmiddelen en hulpstoffen

  Veel supplementen bevatten bindmiddelen en hulpstoffen. Bindmiddelen worden gebruikt om de ingrediënten bij elkaar te houden en hulpstoffen kunnen de opname van de actieve ingrediënten verbeteren. Hoewel deze stoffen meestal veilig zijn, kunnen sommige mensen er gevoelig of allergisch voor zijn. Daarom is het belangrijk om de ingrediëntenlijst ook op deze stoffen te controleren. Als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen, zoek dan naar supplementen waar deze stoffen niet in zitten.

  6. GMO's en polysorbaten

  Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van voedingssupplementen zijn genetisch gemodificeerde organismen, of GMO's. Sommige mensen willen deze vermijden vanwege gezondheids- of milieubezorgdheden. Als je liever GMO-vrije supplementen kiest, let dan op labels die aangeven dat het product GMO-vrij is.

  Polysorbaten zijn een ingrediënt welke je ook vaak voorbij ziet komen op ingrediëntenlijsten van supplementen. Polysorbaten zijn een soort emulgator, een stof die wordt gebruikt om ingrediënten te mengen die normaal gesproken niet goed met elkaar zouden mengen. Hoewel polysorbaten over het algemeen als veilig worden beschouwd, kiezen sommige mensen ervoor om ze te vermijden vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Als dit iets is waar je bezorgd over bent, kijk dan op het etiket om te zien of het supplement polysorbaten bevat.

  7. Geschikt voor je dieet?

  Het is ook belangrijk om na te denken over of een supplement wel past bij je dieet. Als je bijvoorbeeld vegetariër of veganist bent, wil je supplementen vermijden die dierlijke ingrediënten bevatten. Veel supplementen bevatten echter gelatine. Gelatine is afkomstig van dierlijk collageen. Zoek dus goed naar supplementen die aangeven dat ze vegetarisch of veganistisch zijn of waarvan je op de ingrediëntenlijst kunt zien dat ze geschikt zijn om te integreren in jouw dieet.

  Als je een specifiek dieet volgt, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je supplementen kiest die voldoen aan deze dieetbeperkingen. De informatie over of een supplement glutenvrij of lactosevrij is, staat meestal duidelijk vermeld op het etiket. Als je het niet zeker weet, aarzel dan niet om contact op te nemen met de fabrikant of verkoper voor meer informatie.

  8. Manier van innemen

  De vorm waarin je een supplement inneemt kan variëren. Er zijn o.a. pillen en capsules, poeders, druppels en vloeistoffen. Iedereen heeft een andere voorkeur als het gaat om de manier van innemen. Sommige mensen (vaak ouderen) hebben moeite met het doorslikken van pillen of capsules en kiezen daarom voor een vloeibaar supplement of een poeder dat gemakkelijk kan worden gemengd in het eten en drinken.

  Anderen geven de voorkeur aan capsules omdat ze smaakloos zijn, terwijl sommigen druppels kiezen voor de gemakkelijke en exacte dosering. Het is belangrijk om te kiezen voor een vorm die je prettig vindt en gemakkelijk kunt innemen en dit kunt volhouden. Het volhouden van een supplement is namelijk erg belangrijk bij het nemen van supplementen om de maximale potentiële voordelen te behalen.

  9. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

  Een belangrijke factor om in overweging te nemen bij het kiezen van supplementen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit is de geschatte hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof die je elke dag zou moeten consumeren om je gezondheid te ondersteunen. Deze hoeveelheid is zorgvuldig vastgesteld en kan variëren, afhankelijk van factoren zoals je leeftijd, geslacht, en algemene gezondheidstoestand. Zorg ervoor dat je de ADH van een supplement niet overschrijdt zonder het advies van een gezondheidsprofessional. Teveel van een bepaalde voedingsstof kan namelijk schadelijk en slecht voor je gezondheid zijn.

  10. De prijs van het supplement

  De prijs van supplementen kan sterk variëren. Dit is o.a. afhankelijk van factoren zoals het merk, de kwaliteit van de ingrediënten, de productiewijze, de verpakking, de hoeveelheid van het product en nog veel meer! Veel mensen denken makkelijk en kiezen voor de goedkoopste multivitaminen. Je krijgt dan namelijk alle vitamines binnen, voor zo min mogelijk geld! Het is echter belangrijk om niet alleen naar de totale kosten van het product te kijken. Kijk in plaats daarvan naar de prijs per dosering, omdat dit een beter beeld geeft van de werkelijke kosten van het supplement. Een duurder supplement kan bijvoorbeeld meer doseringen bevatten, of veel beter opneembare ingrediënten hebben, wat het op de lange termijn niet alleen een betere, maar ook voordeligere keuze maakt.

  11. Biologische beschikbaarheid

  De ‘biologische beschikbaarheid’ van een supplement betekent de mate waarin de voedingsstoffen in het supplement effectief kunnen worden opgenomen en gebruikt door het lichaam. Een supplement met een hoge biologische beschikbaarheid is in staat om de voedingsstoffen effectief af te geven aan je lichaam, zodat ze kunnen worden opgenomen en gebruikt. Bij het kiezen van een supplement is het daarom belangrijk om op zoek te gaan naar producten met een hoge biologische beschikbaarheid. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de maximale voordelen uit het supplement kan halen en het supplement automatisch een voordelige keuze is.

  12. Gebruikerservaringen en feedback van professionals

  Het herkennen en kiezen van een kwaliteitssupplement kan soms uitdagend zijn, doordat er zoveel verschillende opties zijn. Het kan dus nuttig zijn om te kijken naar recensies van andere gebruikers en aanbevelingen van betrouwbare gezondheidsprofessionals. Deze feedback kan je een idee geven van de effectiviteit van het supplement en eventuele bijwerkingen die anderen hebben ervaren.


  Professioneel advies bij het kiezen van een voedingssupplement

  professioneel advies bij het kiezen van een supplement

  Het kan erg handig zijn om professioneel advies te zoeken wanneer je bezig bent met het kiezen van voedingssupplementen. Zeker wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet. Een gekwalificeerde professional (zoals een diëtist, (huis)arts of apotheker) beschikt over de benodigde expertise en ervaring om je hierbij te kunnen helpen en je te voorzien van de juiste informatie.

  Deze professionals kunnen je helpen om vast te stellen welke supplementen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften en gezondheidsdoelen. Bijvoorbeeld: Als je een specifiek gezondheidsdoel hebt zoals het verbeteren van je energieniveau, kan een diëtist of arts supplementen aanbevelen die effectief zijn gebleken voor dit doel. Ook kan bijvoorbeeld een apotheker je meer informatie geven over mogelijke interacties tussen supplementen en eventuele medicatie die je al gebruikt.

  Vooral wanneer je van plan bent om hoge doseringen van een bepaald supplement te gebruiken, is het extra belangrijk om dit eerst te overleggen met een professional. Dit is daarnaast ook aan te raden wanneer je verschillende supplementen samen wilt gaan gebruiken. Er kunnen namelijk risico’s zitten aan een verhoogde of gemengde inname van bepaalde supplementen. Een professionele zorgverlener kan je adviseren over hoe je deze risico's kunt vermijden.

  Een zorgprofessional zal je ook altijd aanbevelen om te kiezen voor een zuiver supplement met zo hoog mogelijke lichaamsopname en effectiviteit. In de praktijk zal dit vaak neerkomen op wateroplosbare varianten met micellentechnologie, vanwege de zuivere vorm en hoogst mogelijke lichaamsopname.

  Door het inwinnen van professioneel advies, kun je ervoor zorgen dat je een veilige en effectieve keuze maakt die optimaal bijdraagt aan je gezondheidsdoelen en je welzijn. Dit helpt je om het meeste uit je supplementen te halen, terwijl je mogelijke risico's minimaliseert.


  Conclusie over supplementen kiezen

  hoe kies je een supplement

  Zoals je hebt kunnen lezen, kan het kiezen van HET juiste supplement voor jou soms ingewikkeld lijken. Dit artikel hebben we echter geschreven om jou te helpen bij het navigeren door de wereld van voedingssupplementen, zodat je een weloverwogen en geïnformeerde keuze kunt maken die aansluit bij jouw specifieke behoeften en gezondheidsdoelen.

  Bij het kiezen van supplementen, is het essentieel om te onthouden dat deze producten zijn bedoeld als aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet. Het is geen vervanging van jouw voeding. Ze kunnen nuttige extra voedingsstoffen leveren die je misschien niet in voldoende hoeveelheden uit je voeding krijgt of niet wilt of kunt eten.

  Denk eraan om altijd een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je begint met het innemen van voedingssupplementen. Dit is vooral belangrijk als je last hebt van een bepaalde aandoening of kwaal, medicijnen gebruikt, of als je overweegt om hoge doseringen te nemen. De zorgverlener kan jou goed en gericht advies geven en je eventueel begeleiden om ervoor te zorgen dat je je supplementen op de veiligste en meest effectieve manier gebruikt.

  Dus, terwijl het kiezen van supplementen wat moeite kan kosten, kan de beloning groot zijn. Dit is zeker het geval wanneer je kunt profiteren van verbeterde gezondheid en welzijn. Met de juiste supplementen, passend bij jouw individuele behoeften, kan je op weg zijn naar het bereiken van je gezondheidsdoelen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om beter te weten waar je op moet letten bij het kiezen van voedingssupplementen!


  Handige links:

  • Wil je meer weten over welke supplementen jij nodig hebt? Doe dan onze GRATIS vitaminetest en zie in een minuutje welke vitamines passen bij jouw behoeften!
  • Het Voedingscentrum geeft betrouwbare informatie over voedingssupplementen. Wil je meer informatie? Neem dan ook eens een kijkje op hun website.
  Terug naar overzicht