Home > Info-artikelen > Wat is de beste vitamine D?
Wat is de beste vitamine D

Wat is de beste vitamine D?

Vitamine D, ook wel ‘de zonneschijnvitamine’ genoemd, is van groot belang voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder het ondersteunen van de gezondheid van botten, het immuunsysteem en het algemeen welzijn. Vitamine D is echt een essentiële voedingsstof voor het menselijk lichaam. In Nederland krijgen momenteel ongeveer 1,5 miljoen mensen vitamine D voorgeschreven door een (huis)arts. Dit onderstreept het belang van het aanvullen van vitamine D in ons dagelijks leven.

vitamine D wordt ook wel de zonneschijn- of zonnevitamine genoemd

Aangezien er steeds vaker wordt gekozen voor de inname van een vitamine D supplement, wordt de vraag "Wat is de beste vitamine D?" ook steeds vaker gesteld. Dit is logisch, want in een wereld waarin voedingssupplementen steeds populairder worden, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je de beste keuze maakt! In dit artikel vertellen we je waarom vitamine D zo belangrijk is en leggen we je uit welke vorm vitamine D het meest effectief is en waarom dit zo is. Dus, wil je weten welke vitamine D het beste is? Lees dan snel verder!


Onderwerpen in dit artikel:


Wat is vitamine D en waarom zou je vitamine D (moeten) slikken?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Deze vitamine is essentieel voor de opname van calcium, wat nodig is voor de ontwikkeling en het behoud van sterke botten. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor ons immuunsysteem en speelt het een rol in het voorkomen van diverse ziekten.

Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht (vooral UVB-straling), begint het proces van vitamine D-synthese. Dit is de reden waarom vitamine D vaak ‘de zonneschijnvitamine’ wordt genoemd. Echter, de hoeveelheid vitamine D die ons lichaam kan produceren, hangt af van verschillende factoren zoals de tijd van het jaar, waar je je bevindt op de aarde en de kleur van je huid. In Nederland, bijvoorbeeld, kunnen de wintermaanden en de noordelijke ligging leiden tot onvoldoende zonlicht, waardoor de natuurlijke aanmaak van vitamine D vermindert. Dit maakt het gebruik van supplementen vooral in deze maanden belangrijker.

Niet iedereen kan voldoende vitamine D uit zonlicht halen, en ook uit voeding is het soms lastig om genoeg binnen te krijgen. Dit komt omdat slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen, zoals vette vis, lever, eierdooiers en verrijkte producten, aanzienlijke hoeveelheden vitamine D bevatten. Daarnaast is vitamine D vetoplosbaar en wordt deze bijzondere vitamine moeizaam opgenomen door je lichaam. Dit komt omdat je lichaam (en je spijsvertering) voor het grootste gedeelte bestaat uit water. Vetten lossen niet (goed) op in water.

Waarom goede vitamine-supplementen onmisbaar zijn

Om deze redenen wordt het nemen van vitamine D-supplementen vaak aanbevolen, vooral voor bepaalde groepen. Mensen met een donkere huidskleur hebben een hogere melanineconcentratie, wat de productie van vitamine D door zonlicht vermindert. Ouderen en mensen die weinig buiten komen, zoals mensen met een kantoorbaan of die in instellingen wonen, kunnen ook een hoger risico lopen op vitamine D-tekort.

Het nemen van de beste vitamine D kan daarom een belangrijke stap zijn om een goede gezondheid te behouden, vooral voor diegenen die niet genoeg van deze belangrijke voedingsstof kunnen krijgen door blootstelling aan zonlicht of via eten en drinken. Het kiezen voor de beste vitamine D in supplementvorm is dan ook logisch.


Welke verschillende soorten vitamine D zijn er?

De twee belangrijkste en meest bekende vormen van vitamine D zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). D2 wordt voornamelijk verkregen uit plantaardige bronnen zoals paddenstoelen en verrijkte voedingsmiddelen zoals sommige soorten melk en granen. D3 komt voor in dierlijke bronnen zoals vette vis, lever en eigeel. Daarnaast wordt vitamine D3 door de huid aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Uit onderzoek is gebleken dan vitamine D2 bijna 70x minder effectief is voor de mens dan vitamine D3. Vandaar dat je in voedingssupplementen vaak vitamine D3 tegenkomt.

Naast de bekende vormen vitamine D2 en D3, zijn er andere soorten vitamine D. Deze zijn echter minder bekend en minder voorkomend. Vitamine D1, bijvoorbeeld, is een mengsel van stoffen, maar wordt tegenwoordig niet meer gezien als een afzonderlijke vorm van vitamine D. Er zijn ook speciale vormen van vitamine D, bekend als 25-hydroxyvitamine D (calcidiol) en 1,25-dihydroxyvitamine D (calcitriol), die een rol spelen in het lichaam. Calcidiol wordt gemeten in bloedtests om vitamine D-tekort vast te stellen, terwijl calcitriol de actieve vorm is die belangrijke taken in het lichaam heeft.

Nu je weet welke verschillende soorten vitamine D er zijn, kunnen we ook nog een onderscheid maken in welke vorm je vitamine D als supplement kunt kiezen. Dit is erg belangrijk wanneer je zoekt naar de beste vitamine D. Niet iedere vorm van vitamine D wordt namelijk even goed opgenomen door je lichaam, wat natuurlijk bepalend is voor de werking en effectiviteit van deze bijzondere vitamine.

Vitamine D is als supplement verkrijgbaar in de volgende vormen: Pillen, capsules, poeders, gewone druppels en wateroplosbare druppels met micellentechnologie.


Wat maakt vitamine D ‘goed’ of ‘beter’?

De effectiviteit van vitamine D hangt af van verschillende factoren, zoals de vorm, de opname door het lichaam en de snelheid waarmee het werkt. Hieronder volgt een overzicht van wat vitamine D goed of beter maakt:

 • Vorm van vitamine D: Vitamine D3 wordt algemeen beschouwd als effectiever dan D2. Dit komt omdat D3 beter wordt opgenomen en langer actief blijft in het lichaam.
 • Opname door het lichaam: Vitamine D lost op in vet, wat het soms moeilijk maakt voor het lichaam om het op te nemen. Speciale producten zoals wateroplosbare vitamine D lossen dit probleem op, omdat ze gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.
 • Bron van vitamine D: Vitamine D uit natuurlijke bronnen zoals zonlicht en sommige voedingsmiddelen werkt vaak beter dan vitamine D uit pillen of verrijkte voedingsmiddelen. Dit komt omdat de natuurlijke vorm beter lijkt op wat ons lichaam zelf aanmaakt. Wateroplosbare vitamine D is echter wel vergelijkbaar met vitamine D uit natuurlijke bron, vanwege de hoge lichaamsopname.
 • Concentratie en zuiverheid: Supplementen met een hoge concentratie pure vitamine D zijn vaak effectiever. Dit betekent dat er geen extra (onnodige) stoffen in zitten die de werking kunnen verminderen.
 • Combinatie met andere voedingsstoffen: Vitamine D werkt beter als je het samen met andere voedingsstoffen zoals calcium en magnesium inneemt, omdat deze helpen bij de opname en werking van vitamine D. Dit is echter alleen nodig bij vitamine D die slecht wordt opgenomen: bijvoorbeeld in poeder- of pilvorm.
 • Individuele gezondheidstoestand: Hoe goed vitamine D werkt, kan verschillen per persoon. Dit hangt af van iemands gezondheid en of ze bepaalde medicijnen gebruiken. Sommige mensen hebben daarom een andere vorm of hoeveelheid vitamine D nodig. Een exacte dosering is in dit geval het makkelijkst te realiseren met wateroplosbare vitamine D-druppels.

Deze factoren samen bepalen wat de beste vorm van vitamine D is. Het is belangrijk om een vorm te kiezen die goed door het lichaam wordt opgenomen en die past bij de individuele levensstijl en gezondheidsbehoeften.


De beste vitamine D is wateroplosbare vitamine D3

Wateroplosbare vitamine D3 is de beste vitamine D

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende factoren die bepalen hoe goed vitamine D kan zijn. De beste vitamine D, is een vitamine D die aan zoveel mogelijk van deze factoren voldoet.

De beste vitamine D is wateroplosbare vitamine D3 met micellentechnologie.

En dit is waarom:

 • Vorm: Wateroplosbare vitamine D3 (veel effectiever dan vitamine D2).
 • Lichaamsopname (biologische beschikbaarheid): Hoogst mogelijk (bijna 100%). Dit is 5 tot 20x hoger dan pil, poeder, capsule of ‘gewone’ vitamine D-druppels.
 • Concentratie en zuiverheid: Zeer geconcentreerd en zuiver, zonder verdere toevoegingen.
 • Combinatie met andere voedingsstoffen: Niet nodig, vanwege de hoge lichaamsopname.
 • Individuele gezondheidstoestand: Werkt ook goed bij mensen met verminderde spijsvertering of spijsverteringsaandoeningen, in tegenstelling tot ‘gewone’ vitamine D-supplementen.

Zoals je ziet: Wateroplosbare vitamine D3 met micellentechnologie vertegenwoordigt de voorhoede van vitamine D-supplementen en wordt vaak gezien als de beste vitamine D. Deze bijzondere technologie verbetert de opname van vitamine D aanzienlijk, waardoor het lichaam meer voordeel haalt uit elk supplement. Hoewel deze vorm wellicht duurder is dan bijvoorbeeld een pil of capsule, biedt het een betere prijs-kwaliteitverhouding door de hogere effectiviteit en nauwkeurige dosering. De effectiviteit van deze druppels is al snel 5 tot 20x hoger dan conventionele vitamine D-supplementen.


Tot slot: Kies voor de beste vitamine D voor maximale effectiviteit

In onze zoektocht naar 'Wat is de beste vitamine D?' hebben we ontdekt dat vitamine D een zeer belangrijke rol speelt in onze algehele gezondheid. Het helpt onze botten sterk te houden, ondersteunt ons immuunsysteem en draagt bij aan ons algemeen welzijn. In Nederland, waar een tekort aan vitamine D vaak voorkomt door te weinig zonlicht, is het extra belangrijk om vitamine D als supplement te nemen.

We hebben de verschillende vormen van vitamine D, zoals vitamine D2 en D3, onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D3 beter werkt en effectiever is. Uit onderzoek blijkt verder dat de beste vitamine D (specifiek voor onze behoeften en omstandigheden) wateroplosbare vitamine D3 met micellentechnologie is.

Vitamine D3: De meest effectieve vorm

Deze specifieke vorm van vitamine D3 biedt de hoogste biologische beschikbaarheid, bijna 100%. Dit betekent dat het bijna volledig door ons lichaam wordt opgenomen, wat het uitzonderlijk effectief maakt. De micellentechnologie overbrugt het probleem van vetoplosbaarheid van vitamine D, waardoor de opname in ons voornamelijk waterige lichaamssysteem wordt geoptimaliseerd. Bovendien is de zuiverheid en concentratie van deze vorm van vitamine D ongeëvenaard, zonder de noodzaak van extra toevoegingen of combinaties met andere voedingsstoffen, wat bij andere vitamine D-supplementen vaak wel het geval is.

Een ander belangrijk aspect van deze vorm van vitamine D is de geschiktheid voor mensen met een verminderde spijsvertering of spijsverteringsaandoeningen. Dit maakt het een geschikte optie voor een breder publiek, ongeacht individuele gezondheidstoestanden.

Terwijl de kosten voor wateroplosbare vitamine D3 met micellentechnologie mogelijk hoger zijn dan andere vormen, rechtvaardigt de verbeterde effectiviteit en efficiëntie deze investering. Je krijgt echt waar voor je geld, gezien de voordelen die het biedt.

In conclusie: Bij het kiezen van een vitamine D-supplement, is het essentieel om te overwegen wat het meest effectief en nuttig is voor je persoonlijke gezondheid en levensstijl. Wateroplosbare vitamine D3 met micellentechnologie staat bovenaan de lijst, dankzij de hoge opneembaarheid, zuiverheid en efficiëntie. Door te kiezen voor de beste vitamine D, zorg je voor maximale effectiviteit en steun je jouw gezondheid optimaal.

Bekijk hier de beste vitamine D

Terug naar overzicht