Home > Info-artikelen > Hebben supplementen bijwerkingen? Wat niemand je vertelt...
hebben supplementen bijwerkingen

Hebben supplementen bijwerkingen? Wat niemand je vertelt...

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

supplementen bijwerkingen

Er zijn enorm veel verschillende supplementen. Door dit grote aanbod kan het soms wat verwarrend zijn welk supplement wat precies doet. Er zijn duizenden verschillende soorten supplementen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen specifieke claims over gezondheidsvoordelen, doseringen en gebruiksinstructies. Door al deze verschillende opties kan het voor consumenten soms moeilijk zijn om precies te begrijpen wat deze supplementen zijn, wat ze precies doen, welke voordelen ze bieden voor hun gezondheid en of ze eventueel bijwerkingen hebben.

In dit artikel gaan we in op de vraag die we erg vaak horen: "Hebben supplementen bijwerkingen?" Het is een belangrijke vraag die aandacht verdient, gezien de brede beschikbaarheid en het wereldwijde, algemeen gebruik van supplementen in onze moderne samenleving. We zullen je in dit uitgebreide artikel uitleg geven over de verschillende soorten supplementen die bijwerkingen kunnen hebben, wat die bijwerkingen kunnen zijn en hoe je ze kunt vermijden of controleren. Dit artikel is bedoeld om jou goede, betrouwbare informatie te geven, zodat jij goede en weloverwogen beslissingen kunt nemen over je gezondheid en het gebruik van supplementen. Dus vraag je je af of supplementen bijwerkingen kunnen hebben? Lees dan snel verder!


Wat zijn supplementen?

Definitie van supplementen

Voedingssupplementen zijn speciaal ontworpen producten die bedoeld zijn om aanvullende voedingsstoffen te leveren die misschien niet in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd in het dagelijkse dieet van een individu. Het klinkt misschien ingewikkelder dan het is, maar simpel gezegd kunnen deze producten tekorten aanvullen die kunnen optreden door dieetbeperkingen, levensstijlkeuzes of bepaalde gezondheidstoestanden. Deze supplementen bevatten allerlei verschillende ingrediënten, zoals vitamines, mineralen, vezels, aminozuren, vetzuren, cannabinoïden en allerlei andere bioactieve stoffen. Ze zijn allemaal ontworpen om specifieke, mogelijke gezondheidsvoordelen te bieden.

Supplementen zijn echter niet bedoeld om een uitgebalanceerd en voedzaam dieet te vervangen. Ze zijn echt een AANVULLING op een gezond dieet, wat uiteraard de belangrijkste factor is voor het behoud van een goede gezondheid en sterk immuunsysteem.

Soorten supplementen

Er zijn ongelooflijk veel verschillende soorten supplementen. Dit varieert van vitamine- en mineraalsupplementen zoals vitamine D en calcium (die essentieel zijn voor de gezondheid van de botten) tot kruidensupplementen zoals echinacea (dat vaak wordt gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem) en bijvoorbeeld knoflook (dat bekend staat om zijn goede eigenschappen voor hart en bloedvaten).

Er zijn ook gespecialiseerde supplementen die zijn ontworpen voor specifieke behoeften en doelgroepen, zoals proteïnesupplementen voor atleten en bodybuilders, omega-3-supplementen voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren, of probiotische supplementen bedoeld om de darmgezondheid te ondersteunen.

Daarnaast zijn er ook supplementen die bepaalde planten of kruidenextracten bevatten, die in verschillende culturen worden gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Sommige van deze (zoals ginseng of kurkuma) hebben eeuwenoude tradities van gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde.


Zitten er risico’s aan het gebruik van supplementen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Er zitten risico’s aan het gebruik van supplementen. Hoewel supplementen een nuttige aanvulling en gunstig voor de gezondheid kunnen zijn, kunnen ze (zoals iedere andere stof) ook bijwerkingen hebben wanneer je ze inneemt. Dit is vooral het geval als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen of zonder passend medisch advies. Het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel supplementen zijn ontworpen om je gezondheid te bevorderen, ze niet altijd zonder risico's zijn.

Eén van de meest voorkomende risico's van supplementen is dat ze mogelijk negatieve interacties kunnen hebben met andere medicijnen of stoffen die je inneemt. Dit komt omdat sommige supplementen actieve ingrediënten bevatten die de manier waarop bepaalde medicijnen in je lichaam werken kunnen veranderen. Deze stoffen kunnen de effectiviteit van het medicijn verminderen of de werking ervan juist verhogen. Zoals je begrijpt, kan dit leiden tot ongewenste bijwerkingen.


Hebben supplementen bijwerkingen?

risico voedingssupplementen

Eén van de meest gestelde vragen als het gaat om supplementen is: "Hebben supplementen bijwerkingen?" Zoal we je zojuist al vertelden, is het korte antwoord op deze vraag: Ja, supplementen kunnen bijwerkingen hebben. Echter, net als met de meeste dingen in het leven, is de realiteit vaak complexer dan een simpel ja of nee.

De bijwerkingen van supplementen kunnen sterk variëren. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type supplement dat wordt gebruikt, de hoeveelheid of dosis die wordt ingenomen en hoe lang het supplement wordt gebruikt. Ook spelen de individuele gezondheidstoestand en het metabolisme van de persoon die het supplement neemt een grote rol in mogelijke bijwerkingen.

Wees voorzichtig

Het is belangrijk om te benadrukken dat veel supplementen over het algemeen veilig zijn voor consumptie en géén bijwerkingen veroorzaken wanneer je de aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijdt. De meeste mensen kunnen deze supplementen nemen zonder enig ongemak of negatieve gezondheidseffecten te ervaren. Er kunnen in sommige gevallen echter wel bijwerkingen optreden. Dit is vooral mogelijk bij overconsumptie. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn o.a. een tijdelijk gevoel van misselijkheid of hoofdpijn, maag- of darmklachten, verhoogde bloeddruk en zelfs lever- of nierbeschadiging. Dit is vooral mogelijk bij langdurig en overmatig gebruik van bepaalde soorten (onveilige) supplementen.

Het is dan ook erg belangrijk dat je altijd voorzichtig bent bij het nemen van supplementen en professioneel medisch advies inwint voordat je begint met het nemen van nieuwe supplementen. Wees vooral voorzichtig als je bepaalde aandoeningen hebt of andere medicijnen gebruikt. Het is ook belangrijk om altijd de instructies op het supplement etiket te volgen of de bijsluiter aandachtig te lezen en nooit zomaar de aanbevolen dosis te overschrijden.


Welke bijwerkingen kunnen er voorkomen bij supplementgebruik?

Bijwerkingen van vitaminesupplementen

Iedereen weet dat vitamines onmisbaar zijn voor allerlei biologische processen in ons lichaam. Overmatig gebruik van vitaminesupplementen kan echter serieuze bijwerkingen veroorzaken. Deze bijwerkingen kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de specifieke vitamine en de ingenomen hoeveelheid.

Neem bijvoorbeeld vitamine C. Dit is een voedingsstof die bekend staat om de immuunversterkende eigenschappen en de rol in de aanmaak van collageen door het lichaam. Hoewel vitamine C essentieel is voor onze gezondheid, kan het innemen van hoge doses vitamine C-supplementen leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid en maagkrampen. Dit komt omdat het lichaam een beperkte hoeveelheid vitamine C kan opnemen. De rest wordt uitgescheiden via de urine, wat bij overmatige inname belastend kan zijn voor het spijsverteringssysteem. Wist je trouwens dat dit negatieve effect alleen maar groter wordt wanneer je hogere doses van deze vitamine inneemt? Je lichaam kan het dan steeds slechter opnemen. Pas dus vooral op wanneer je geregeld de welbekende vitamine C bruistabletten met ‘1200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C’ gebruikt. Je lichaam kan deze hoeveelheid niet opnemen en de kans op overdosering is reëel bij langdurig gebruik.

Vitamine A is een andere essentiële vitamine die bekend staat om haar rol in de gezondheid van de ogen en de huid. Vitamine A kan ook bijwerkingen veroorzaken als ze in hoge doses wordt ingenomen. Te veel vitamine A kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en zelfs haaruitval. In ernstige gevallen kan een overdosis vitamine A leiden tot hypervitaminose A, een potentieel gevaarlijke aandoening die kan resulteren in botpijn, huidafwijkingen, en in extreme gevallen, coma of dood. Verderop in dit artikel zullen we je uitleggen wat ‘hypervitaminose’ precies is.

Bijwerkingen van mineralensupplementen

Net als vitamines, spelen mineralen ook een vitale rol in ons lichaam. Van het ondersteunen van de gezondheid van de botten tot het reguleren van onze stofwisseling. Echter, het innemen van te veel van bepaalde mineralensupplementen kan ook leiden tot bijwerkingen.

Neem bijvoorbeeld een ijzersupplement. IJzer is een onmisbaar mineraal. Het is nodig voor de productie van hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons lichaam. Hoewel ijzersupplementen nuttig kunnen zijn voor mensen met een ijzertekort, kan overmatige inname van ijzer leiden tot bijwerkingen zoals constipatie (verstopping), misselijkheid, en in ernstige gevallen, ijzervergiftiging.

Een ander mineraal dat bijwerkingen kan veroorzaken bij overmatige inname is magnesium. Hoewel magnesium essentieel is voor vele lichaamsfuncties, waaronder spier- en zenuwfunctie en het behoud van een gezonde bloeddruk, kan te veel magnesium leiden tot bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid, en zelfs hartritmestoornissen.

Bijwerkingen van kruidensupplementen

Kruidensupplementen, die natuurlijke producten zijn op basis van planten, worden vaak gebruikt vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen. Maar, net zoals vitamine- en mineraalsupplementen, kunnen kruidensupplementen ook bijwerkingen hebben, die variëren van mild tot ernstig.

Neem bijvoorbeeld Ginkgo Biloba. Het is misschien een minder bekend kruidensupplement, maar wordt toch vaak gebruikt om de hersenfunctie te verbeteren. Hoewel Ginkgo Biloba over het algemeen veilig is om in te nemen, kan overmatig gebruik leiden tot bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, maag- en darmklachten. In zeldzame gevallen kan het zelfs bloedingen veroorzaken. Dit is vooral mogelijk bij mensen die al bloedverdunnende medicijnen gebruiken.

Een ander populair kruidensupplement is Sint-janskruid. Sint-Janskruid wordt vaak gebruikt om depressie en neerslachtigheid te behandelen. Hoewel het voor sommige mensen effectief kan zijn, kan Sint-janskruid ook bijwerkingen veroorzaken zoals vermoeidheid, een droge mond, duizeligheid, huidklachten zoals jeuk en uitslag en maag- en darmklachten. Bovendien kan Sint-janskruid interacties aangaan met andere medicijnen, waaronder antidepressiva, anticonceptiepillen en sommige hartmedicijnen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Dit is natuurlijk extra gevaarlijk wanneer er al een behandeling van depressie, inclusief medicatie, gaande is.

welke bijwerkingen kunnen supplementen hebben

Echinacea, een kruidensupplement dat vaak wordt gebruikt om het immuunsysteem te versterken en verkoudheid te voorkomen, kan ook bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid, maagpijn en in zeldzame gevallen, een allergische reactie.

Zoals je ziet, is het erg belangrijk om te onthouden dat het gebruik van vitaminesupplementen, mineralensupplementen en kruidensupplementen niet altijd zonder risico's is. Het is altijd aan te raden om medisch advies in te winnen voordat je begint met het nemen van nieuwe supplementen, vooral als je andere medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt waarvoor je eventueel al behandeld wordt. Het is ook belangrijk om altijd de instructies op het etiket te volgen en de aanbevolen dosis niet te overschrijden.


Bijwerkingen van overmatige supplement inname

Misschien wel het grootste probleem tegenwoordig is overmatige inname van supplementen. Veel mensen geloven dat 'meer beter is' als het gaat om de inname van voedingssupplementen. Deze misvatting kan echter leiden tot talloze gezondheidsproblemen. Dit kan variëren van mild ongemak tot ernstige medische aandoeningen. Overmatig gebruik van supplementen kan dus gevaarlijk zijn en leidt vaak tot symptomen van hypervitaminose of hypermineralose.

Hypervitaminose en hypermineralose zijn medische termen die wijzen op een overmatige hoeveelheid vitamines of mineralen in het lichaam. Hoewel deze aandoeningen zeldzaam zijn, kunnen ze optreden wanneer iemand herhaaldelijk en aanzienlijk meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van een bepaalde vitamine of mineraal consumeert. Deze overmatige inname kan het resultaat zijn van het misbruik van supplementen of, in zeldzamere gevallen, van een dieet dat extreem rijk is aan een bepaalde voedingsstof. We leggen je de termen graag uit.

Hypervitaminose

Bij hypervitaminose is er sprake van een teveel aan bepaalde vitamines. Hierbij kunnen symptomen variëren, afhankelijk van de specifieke vitamine die in overmaat wordt geconsumeerd. Zo kan een teveel aan vitamine A leiden tot symptomen zoals droge huid, haaruitval, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, gewichtsverlies en in ernstige gevallen zelfs tot orgaanschade. Een teveel aan vitamine D kan daarentegen leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, verlies van eetlust, misselijkheid en zelfs tot hypercalciëmie. Dit is een aandoening waarbij er teveel calcium in het bloed aanwezig is. Dit kan o.a. nierproblemen tot gevolg hebben.

Hypermineralose

Hypermineralose verwijst naar een overmaat aan mineralen in het lichaam. Een klassiek voorbeeld hiervan is een overmaat aan ijzer, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, buikpijn, en in ernstige gevallen tot orgaanschade, met name aan de lever en het hart. Overmatige inname van calcium kan leiden tot hypercalciëmie. Dit is een verhoging van de calciumconcentratie in het bloed, wat symptomen zoals vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn, en in ernstige gevallen nierstenen en nierfalen kan veroorzaken.


Hoe je veilig supplementen kunt gebruiken, zonder bijwerkingen

Hoewel er bepaalde risico's verbonden kunnen zijn aan het gebruik van voedingssupplementen, kun je er zelf voor zorgen dat je deze risico’s zo veel mogelijk beperkt. Supplementen kunnen veilig en effectief zijn wanneer ze correct worden gebruikt. We geven je graag 4 belangrijke richtlijnen om je te helpen bij het veilig gebruiken van supplementen:

1. Raadpleeg een arts of zorgprofessional

Voordat je begint met het nemen van nieuwe supplementen, is het belangrijk om eerst een zorgprofessional te raadplegen. Dit kan een arts, diëtist, voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut of apotheker zijn. Deze professionals hebben de nodige expertise om je te begeleiden in je beslissingen over supplementen en kunnen je voorzien van de juiste informatie en eventuele adviezen.

Een zorgprofessional kan je helpen te bepalen of een bepaald supplement geschikt is voor jou. Hierbij wordt rekening gehouden met je huidige gezondheidstoestand, je dieet, je levensstijl en eventuele medicijnen die je momenteel neemt. Ze kunnen je ook adviseren over de juiste dosering en hoe vaak en hoe lang je het supplement moet innemen. Dit is erg belangrijk om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Bovendien kan een zorgprofessional ook nuttige informatie verstrekken over het specifieke type supplement (bijvoorbeeld een wateroplosbaar supplement), het merk (de fabrikant) en de kwaliteit van het supplement. Niet alle supplementen zijn met elkaar vergelijkbaar en sommige merken of soorten supplementen kunnen betrouwbaarder zijn dan andere merken.

veilig supplementen gebruiken zonder bijwerkingen

2. Volg de aanbevolen dosering

Eén van de belangrijkste regels bij het nemen van supplementen en het voorkomen van ongewenste bijwerkingen, is het volgen van de aanbevolen of exacte dosering. Deze informatie is meestal te vinden op de verpakking van het product. Soms zit er een losse bijsluiter in de verpakking waar dit op vermeld staat. Het is belangrijk om te onthouden dat het nemen van meer dan de aanbevolen dosering niet noodzakelijkerwijs leidt tot betere resultaten. In feite kan het nemen van te veel van een supplement ernstige bijwerkingen veroorzaken of de potentiële werking van het supplement zelfs doen afnemen.

Toch kun je in de verleiding komen om de dosering te verhogen in de hoop op betere of snellere resultaten. Dit is echter een slecht idee. Een teveel aan vitamines, mineralen of andere supplementen kan giftig zijn en leiden tot allerlei ongewenste gezondheidsproblemen, zoals die eerder besproken in dit artikel.

3. Ken de mogelijke interacties

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat supplementen interacties kunnen aangaan met andere stoffen, waaronder medicijnen, voedingsstoffen, drugs en alcohol. Het combineren van verschillende supplementen kan leiden tot ongewenste interacties. Daarom is het belangrijk om altijd een zorgprofessional te raadplegen voordat je nieuwe supplementen aan je dagelijkse routine toevoegt. Dit is zeker zo belangrijk wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt, een speciaal dieet volgt, alcohol drinkt of drugs gebruikt.

4. Kies voor wateroplosbare producten met micellen

Eén van de manieren om de potentiële bijwerkingen van supplementen te beperken is door te kiezen voor wateroplosbare supplementen die gebruikmaken van micellentechnologie. Deze technologie heeft tal van voordelen als het gaat om de veiligheid en effectiviteit van supplementen. Micellentechnologie is een innovatieve methode die wordt gebruikt om de opname van voedingsstoffen in het lichaam te verbeteren. Micellen zijn kleine bolvormige structuren die ontstaan wanneer bepaalde moleculen (zoals die in vitamines en mineralen) zich in water bevinden. Ze zijn in staat om voedingsstoffen door de waterige omgeving van het spijsverteringsstelsel te transporteren, direct naar de specifieke plekken in het lichaam waar ze nodig zijn.

De volgende eigenschappen van wateroplosbare supplementen beperken de kans op bijwerkingen:

Verbeterde biologische beschikbaarheid: Micellen vergroten het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen te absorberen en te gebruiken. Wanneer een voedingsstof beter beschikbaar is voor het lichaam, kan het lichaam er meer van gebruiken en hoef je niet zulke hoge doseringen in te nemen. Dit vermindert het risico op bijwerkingen die kunnen voorkomen bij hogere doseringen.

Minder kans op overdosering: Omdat micellen de absorptie van voedingsstoffen verbeteren, kan de hoeveelheid die je moet innemen om de gewenste effecten te bereiken, verminderd worden. Een lagere dosering kan dus het risico op overdosering en daarmee gepaard gaande bijwerkingen verminderen.

Betere opname van vetoplosbare voedingsstoffen: Veel essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamine A, D, E en K, zijn normaalgesproken vetoplosbaar. Dit betekent dat ze moeten worden ingenomen met vet om goed te worden geabsorbeerd. Micellen kunnen deze voedingsstoffen echter omhullen, waardoor ze volledig wateroplosbaar zijn en ze door de waterige omgeving van het spijsverteringsstelsel getransporteerd kunnen worden. De lichaamsopname van deze stoffen wordt hierdoor drastisch verbeterd. Dit betekent dat minder van deze voedingsstoffen worden verspild en het risico op bijwerkingen vanwege onvolledige absorptie wordt verminderd.

Snelle en efficiënte uitscheiding na absorptie: Na de opname van de voedingsstoffen worden de micellen en de niet-geabsorbeerde deeltjes efficiënter uit het lichaam verwijderd. Dit voorkomt de opbouw van deze stoffen in het lichaam, die mogelijk bijwerkingen kunnen veroorzaken. Dit is bij gewone supplementen – en dan met name de vetoplosbare varianten – vaak een probleem, aangezien het lichaam reststoffen opslaat in de vetreserves.

Geen onnodige toevoegingen: Omdat micellentechnologie de opname van voedingsstoffen verbetert, zijn er eigenlijk geen extra toevoegingen nodig, zoals vulstoffen en bindmiddelen. Deze stofjes komen – net zoals GMO’s, smaakstoffen, polysorbaten en andere chemische additieven - in andere supplementen wél voor. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van supplementen van ‘de bekende merken’. Deze toevoegingen kunnen echter bij sommige mensen vervelende bijwerkingen veroorzaken.

Het kiezen van supplementen die gebruikmaken van micellentechnologie kan dus helpen bij het verminderen van het risico op bijwerkingen en tegelijkertijd de voordelen van het supplement maximaliseren. Door bovenstaande richtlijnen te volgen, kun je de voordelen van supplementen maximaliseren en de risico's minimaliseren.


Mythes over supplementen en bijwerkingen

Er bestaan veel mythes rondom supplementgebruik en eventuele bijwerkingen. Door de overvloed aan informatie op het internet (en helaas ook ‘informatie’ die helemaal niet klopt) kan het moeilijk zijn om precies te weten wat nu wel of niet waar is. Hier zijn 6 aanvullende mythes over supplementen en bijwerkingen die je misschien hebt gehoord:

Mythe 1: Bijwerkingen van supplementen treden direct op

Sommige mensen geloven dat als ze geen onmiddellijke bijwerkingen ervaren na het innemen van een supplement, ze er ook helemaal geen zullen ervaren. Dit is echter een mythe. Sommige bijwerkingen kunnen pas na langdurig gebruik optreden Dit is vooral het geval bij supplementen die zich in het lichaam kunnen ophopen, zoals vetoplosbare vitamines.

Mythe 2: Alle bijwerkingen zijn ernstig

Een veelgehoorde misvatting is dat alle bijwerkingen van supplementen ernstig of zelfs levensbedreigend zijn. Hoewel sommige supplementen inderdaad ernstige bijwerkingen kunnen hebben, vooral bij overmatig gebruik, zijn de meeste bijwerkingen mild en verdwijnen ze vanzelf als je stopt met het innemen van het supplement.

Mythe 3: Natuurlijke supplementen veroorzaken geen bijwerkingen

Een andere mythe is dat natuurlijke of kruidensupplementen geen bijwerkingen kunnen veroorzaken, omdat ze 'natuurlijk' zijn. Dit is niet waar. Ook natuurlijke stoffen kunnen bijwerkingen hebben en interageren met medicijnen. Net als bij elk ander supplement, is het belangrijk om zorgvuldig te zijn bij het gebruik van natuurlijke, planten- of kruidensupplementen.

Mythe 4: Zolang ik me goed voel, hoef ik me geen zorgen te maken over bijwerkingen

Sommige mensen geloven dat ze, zolang ze zich goed voelen, geen bijwerkingen zullen ervaren. Dit is echter niet altijd waar. Sommige supplementen kunnen problemen veroorzaken die niet onmiddellijk merkbaar zijn, zoals leverschade of een verandering in de effectiviteit van andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.

Mythe 5: Bijwerkingen van supplementen komen niet vaak voor

Hoewel veel mensen geloven dat bijwerkingen van supplementen niet vaak voorkomen, is dit een misvatting. Het risico op bijwerkingen hangt af van verschillende factoren, waaronder het soort supplement, de dosering, de duur van het gebruik, je algemene gezondheid en of je andere medicijnen gebruikt. Helaas blijkt in de praktijk dat veel mensen te veel of te lang bepaalde supplementen gebruiken, zelf gaan ‘dokteren’ of geen rekening houden met andere medicijnen die ze al gebruiken. Hierdoor komen bijwerkingen bij supplementgebruik toch relatief vaak voor.

Mythe 6: Als een supplement bijwerkingen heeft, zal het stoppen met het gebruik alle problemen oplossen

Sommige mensen geloven dat wanneer je last hebt van bijwerkingen door supplementgebruik en je vervolgens stopt met het gebruik ervan, dit alle problemen zal oplossen. Hoewel dit in veel gevallen waar kan zijn, kunnen sommige bijwerkingen langdurig zijn en moet je je hiervoor laten behandelen door een specialist. Dit is zelfs zo nadat je al bent gestopt met het nemen van het supplement.


Conclusie over bijwerkingen supplementen

kunnen voedingssupplementen bijwerkingen hebben

Samenvattend: Hebben supplementen bijwerkingen? Ja, ze kunnen bijwerkingen hebben, vooral wanneer ze van twijfelachtige kwaliteit zijn, veel (onnodige of synthetische) additieven bevatten of in grote hoeveelheden worden ingenomen. Je hoeft echter niet bang te worden na het lezen van dit eerlijke artikel. Bij correct gebruik en met professioneel advies, kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn op je dieet en je helpen om je gezondheidsdoelen te bereiken, ZONDER dat je bijwerkingen ervaart. Zorg er wel voor dat je supplementen kiest van een betrouwbare fabrikant of, indien mogelijk, kiest voor wateroplosbare vormen, om zo het risico op bijwerkingen van supplementen aanzienlijk te verkleinen.


Bekijk onze wateroplosbare, veilige supplementen met geminimaliseerde kans op bijwerkingen!

Wil je meer lezen over bijwerkingen? lees dan eens dit wetenschappelijk onderzoek over mogelijke bijwerkingen van kruidenpreparaten.

    Terug naar overzicht