Home > Info-artikelen > Waarom gebruiken mensen supplementen?
verschillende redenen waarom supplementen worden gebruikt

Waarom gebruiken mensen supplementen?

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

Supplementen, supplementen, supplementen… Overal kom je ze tegen en steeds meer mensen gebruiken ze. We zijn ons steeds meer bewust van onze gezondheid en welzijn en proberen deze zelf dus ook te beïnvloeden met speciale voeding en supplementen. Deze kleine pillen, poeders, gels, capsules of drankjes beloven een aanvulling of verbetering van onze gezondheid. Maar waarom gebruiken mensen supplementen? Wat zet ons ertoe aan om deze bijzondere gezondheidsproducten op te nemen in onze dagelijkse gewoonten? In dit artikel gaan dieper in op de verschillende redenen waarom zoveel mensen dagelijks supplementen innemen.


Redenen om supplementen te gebruiken

Natuurlijk zijn er verschillende redenen om supplementen te gebruiken en deze redenen kunnen dan ook voor iedereen anders zijn. Wist je dat 6 op de 10 supplementgebruikers dit doen ‘voor de zekerheid’? We zetten de meest voorkomende redenen voor je op een rij:

Dieet

Er zijn enorm veel verschillende diëten en er lijken iedere dag wel nieuwe bij te komen. Een groeiend aantal mensen kiest voor specifieke diëten. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegetariërs en veganisten? Of mensen die doen aan intermittent fasting of bepaalde voedingsstoffen vermijden? Deze bewuste dieetkeuze kan soms leiden tot tekorten in de benodigde voedingsstoffen. Zo kunnen veganisten bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 of Omega 3 vetzuur ervaren, omdat deze stofjes voornamelijk in dierlijke producten zitten. Supplementen bieden in dit geval een uitkomst om het dieet in balans te houden.

Aanvulling op de dagelijkse voeding

Eigenlijk zou je iedere dag een goede, gevarieerde en uitgebalanceerde maaltijd moeten eten. Niet iedereen heeft hier echter de tijd voor door een vol schema of drukke baan. Er zijn ook een hoop mensen die niet goed weten hoe ze zo’n maaltijd kunnen bereiden. Dit kan leiden tot een dieet dat niet alle benodigde voedingsstoffen bevat. Een dagelijks vitaminesupplement kan dan helpen om eventuele voedingstekorten op te vangen en het energieniveau op peil te houden.

Voorgeschreven door arts

Soms kan een (huis)arts supplementen voorschrijven. Dit is vooral het geval bij ziekte, zwangerschap, bepaald medicijngebruik, vastgestelde lage bloedwaardes of een specifiek gezondheidsprobleem. Deze supplementen zijn bedoeld om bepaalde tekorten aan te vullen of om de algemene gezondheid en eventuele behandeling te ondersteunen.

Het voorkomen van aandoeningen

‘Voorkomen is beter dan genezen!’ Dit is precies de reden dat veel mensen kiezen voor supplementgebruik. Supplementen worden ingezet als een preventieve maatregel. Vitamine C wordt bijvoorbeeld vaak ingenomen om de weerstand te verhogen, vooral in de koudere maanden wanneer verkoudheden en griep vaker voorkomen. Ook vitamine D is een populair supplement om het immuunsysteem te ondersteunen.

Betere prestaties

Of je nu sport voor je plezier in de sportschool, een professionele atleet of topsporter bent of bijvoorbeeld gereld lekker hardloopt of fietst; Supplementen kunnen een belangrijke rol spelen. Zo worden eiwitsupplementen bijvoorbeeld vaak gebruikt door sporters die hun spiermassa willen vergroten en worden o.a. vitamine C en elektrolyten gebruikt door sporters die betere, langere prestaties nastreven (zoals hardlopers en fietsers).

Herstel na zware (lichamelijke) inspanning

Wanneer je een intense workout hebt gehad of een dag zwaar lichamelijk werk hebt gedaan, kan het zo zijn dat je de volgende dag(en) last krijgt van spierpijn. Voor snel herstel kiezen veel mensen in dat geval voor supplementen zoals magnesium, aminozuren en vitamine C voor het verminderen van spierkrampen en het versnellen van spierherstel.

Gewichtsbeheer

Het is van alle tijden dat mensenbewust met hun gewicht bezig zijn en deze proberen te beheren. Naast een gebalanceerd en gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging, kunnen supplementen zoals groene thee-extract en cafeïne helpen om het metabolisme te versnellen en de vetverbranding te stimuleren.

Cosmetische redenen

Wist je dat schoonheid van binnenuit komt? Dat geldt dus ook voor onze huid, haar en nagels. Supplementen met biotine, collageen, spermidine en vitamine E worden vaak aangeprezen om hun bevorderende effecten op de huidelasticiteit, haargroei en nagelsterkte.

Beïnvloeding door marketing, reclame en trends

We leven in een tijdperk van tv, internet, social media, influencers en krachtige marketingcampagnes. Deze factoren hebben bewust en onbewust een grote invloed op onze keuzes. Door reclame kunnen bepaalde supplementen meer aandacht krijgen of worden gehypet als ‘wondermiddel'. Het kan dan voor veel mensen erg verleidelijk zijn om dit middeltje eens te proberen.


Persoonlijke factoren die invloed hebben op supplementgebruik

Iedereen is anders en dit geldt ook voor de gezondheidskeuzes die we maken. Deze keuzes zijn vaak diep verankerd in persoonlijke omstandigheden en ervaringen. Een aantal factoren kunnen sterk variëren van persoon tot persoon en hebben invloed op onze beslissing om wel of geen supplementen te gebruiken.

We zetten een aantal van deze persoonlijke factoren voor je op een rij:

Gezondheid

Onze algemene gezondheid speelt vaak een grote rol in de beslissing om supplementen te nemen. Mensen met chronische ziekten, allergieën of specifieke kwaaltjes zoeken vaak naar supplementen die verlichting kunnen bieden of hun algehele welzijn kunnen ondersteunen. Mensen die gezond zijn en geen last hebben van kwaaltjes of aandoeningen, zijn vaak minder snel geneigd om supplementen te gebruiken.

Leeftijd

In iedere levensfase en op iedere leeftijd heb je je eigen, unieke behoeften. Terwijl tieners misschien supplementen voor acne gebruiken en jonge vrouwen foliumzuur slikken voor de zwangerschap, kunnen ouderen kiezen voor glucosamine voor gewrichtsondersteuning of vitamine D voor sterke botten.

Geslacht

Hoe je het ook wendt of keert: Vrouwen en mannen hebben verschillende biologische behoeften. Bijvoorbeeld: ijzersupplementen kunnen essentieel zijn voor vrouwen die zwaar menstrueren, terwijl mannen meer baat kunnen hebben bij zink of testosteron boosters. En wat dacht je van foliumzuur dat wordt voorgeschreven aan zwangere vrouwen?

Woonplaats

Ook de plaats waar je woont kan je gezondheid beïnvloeden. In gebieden met weinig zonlicht, bijvoorbeeld, kunnen bewoners vitamine D-supplementen nodig hebben om tekorten te compenseren. In sterk verstedelijkte gebieden (bijvoorbeeld Peking of Delhi) is meer luchtvervuiling aanwezig en zijn antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E populair.


Overige redenen en invloeden waardoor supplementen worden gebruikt

We hebben verschillende (persoonlijke) redenen en gezondheids-/welzijnsbehoeften om supplementen te gebruiken besproken. Buiten deze redenen, zijn er nog allerlei andere factoren die onze keuze om supplementen te nemen kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wetenschappelijk onderzoek of persoonlijke ervaringen van vrienden, familie, collega’s of bekenden.

We lichten een paar van deze invloeden voor je uit:

De wetenschap

Wetenschappelijke onderzoeken en ontdekkingen spelen een belangrijke rol in onze kennis over supplementen. Door nieuw wetenschappelijk onderzoek of nieuwe wetenschappelijke bevindingen over een bepaalde stof of supplement, kan dit de populariteit van dit middel doen stijgen. Dit effect was bijvoorbeeld goed merkbaar toen wetenschappers de positieve werking van creatine en vitamine B12 erkenden.

Culturele en sociale invloeden

Cultuur of culturele achtergrond kan de houding ten opzichte van gezondheid en welzijn sterk beïnvloeden. Dit geldt ook voor het gebruik van voedingssupplementen naast de dagelijkse voeding. In sommige culturen gebruiken de mensen al eeuwenlang bepaalde kruiden of supplementen vanwege de gezondheidsvoordelen die deze middeltjes zouden hebben. Vooral in Oosterse culturen is dit vaak het geval.

Ervaringsverhalen

Je kent vast het gezegde ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’. De kracht van een persoonlijk verhaal of positieve ervaring mag dan ook niet worden onderschat. Wanneer je hoort dat een bepaald supplement iemand anders in je sociale kring heeft geholpen, kan dit een overtuigende factor zijn om het zelf ook eens te proberen. Ook het lezen van reviews en gebruikerservaringen of de aanprijzing van een middeltje door een celebrity of iemand met hoog aanzien, kunnen een motivatie zijn om een supplement te proberen.

percentages en redenen waarom mensen supplementen gebruiken

Bovenstaande grafiek: Redenen voor gebruik voedingssupplementen in percentages onder 18-plussers.


Conclusie

Verschillende factoren beïnvloeden waarom mensen kiezen voor supplementen. Voor velen is het een kwestie van gezondheid en een extra ‘zekerheid’, terwijl anderen het baseren op hun dieet of levensstijl. De plek waar je leeft en het klimaat daar kunnen ook meespelen. Bovendien hebben culturele invloeden, de meningen van vrienden, bekende gezichten en reclames een impact op onze keuze. Toch blijft één ding centraal staan: Het besluit om supplementen te nemen is voornamelijk een persoonlijke keuze, tenzij het op advies van een specialist is.


Bronnen:

Terug naar overzicht